logotype

Fehmarn Bält-tunneln ska stjäla 718.000 bilar från Stora Bält

2015-02-12, 11:04

DANMARK/TYSKLAND. 40 procent av trafiken i den kommande tunneln mellan Danmark och Tyskland ska överföras från den befintliga Stora Bält-förbindelsen. Det skriver tidningen Ingeniøren.

En fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland planeras öppna år 2021. Planen är att bygga en tunnel från Rødbyhavn över till tyska sidan. Grafik: Femern A/S.

Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland innebär både väg- och tågtrafik Planen är invigning år 2021. Grafik: Femern A/S.

Enligt planen ska Fehmarn Bält-tunneln öppna 2021. Den blir då ett attraktivt alternativ för Tysklandsresenärer i såväl östra Danmark som Sverige och Norge. Den officiella trafikprognosen förutspår att förbindelsen kommer stjäla 718.000 bilar från Stora Bält-bron, som idag kopplar samman Själland och Fyn och bereder vägen ner mot Tyskland  via Jylland.

Totalt handlar det om 2.000 bilar om dygnet redan under invigningsåret 2021. Relaterat till trafikströmmarna över Stora Bält betyder det att var 12:e bil ska flyttas över till Fehmarn Bält, skriver Ingeniøren på nätet.

– Det låter rimligt och kanske kan också siffran bli större. Det handlar till sist om hur den enskilde värderar sin tid mot de direkta omkostnaderna, säger Niels Agerholm, lektor vid institutet för bygg och anläggning vid Ålborgs universitet, till Ingeniøren.

Enligt beräkningen kommer en överfart via den 17,6 kilometer långa sänktunneln från Lolland, söder om Själland, kosta mer än avgifterna vid Stora Bält. (NFÖ)

Läs mer:
- Experter sågar Fehmarn-prognos
- Tre år utan godståg i Fehmarn Bält-tunneln
- Fehmarn på tapeten i KöpenhamnSenaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce