logotype

IC4-tågen kan komma skrotas helt

2014-06-24, 09:33

DANMARK. Efter år av problem överväger nu DSB för första gången att helt skrota de undermåliga IC4-tågen. En nyinsatt kommission utreder saken.

Såväl IC4-tågen som den alternativa modellen IC2 ska upp till slutlig granskning där utländska experter har fått till uppgift att avgöra om de skandalomsusade tågen alls har någon framtid i danska järnvägsnätet. Så sent som 2011 fastslog den så kallade Atkinsrapporten att tågen skulle användas, men den slutsatsen tar nu alltså DSB avstånd från.

Ända sedan den försenade starten har de Italientillverkade, dieseldrivna IC4-tågen drabbas av återkommande fel. Enligt ett pressmeddelande står nu DSB inför en rad omfattande renoveringar av bland annat tågens kopplingssystem och mjukvaruinstallation.

Bild: Steen Broaard– I detta läge måste vi värdera ifall fortsatta investeringar i IC4/2 är värt tiden och pengarna. För även om våra medarbetare de senaste två åren har lyckats rätta till kvaliteten på tågen så återstår mycket arbete. Och det är knappast någon tvekan om att nya utmaningar kommer dyka upp i takt med att fler av tågen kommer ut i trafik, säger Steen Schougaard Christensen, vd för DSB Vedligehold, i pressmeddelandet.

Så sent som i oktober ifjol levererades det sista av de 105 tågseten av IC4/2. Tågen har primärt gått i dansk inrikestrafik. (NFÖ)

Läs mer:
- Nya tågproblem för DSB
- Vill köpa Öresundståg för inrikestrafik
- Trasiga IC4-tåg ger huvudvärkSenaste nyheterna:

Danskar svindlas på miljoner av näthandel

2017-11-24, 11:52

DANMARK. Danska konsumenter svindlas i stor utsträckning på nätet. Hittills i år har nästan 20.000 kunder förlorat 38 miljoner danska kronor när de handlar på nätet. Inför årets julhandel tros den siffran stiga markant. Varor som inte levereras eller oanvändbara … Läs mer


Försenad spårväg kan snart vara igång

2017-11-24, 11:45

ÅRHUS. Nu ser det äntligen ut att ljusna för Århus olycksdrabbade spårväg. Trafikstyrelsen har gett klartecken till att spårvagnarna kan börja rulla i december. Det framkom efter ett möte mellan stadens borgmästare, regionrådsordförande och Trafikstyrelsen under gårdagen. – Under de … Läs mer


Bristande skydd för utsatta barn

2017-11-24, 11:41

DANMARK. Europarådet riktar kritik mot Danmark för att inte skydda våldsutsatta barn och kvinnor tillräckligt. Men regeringen är av motsatt uppfattning. Danmark bryter mot Istanbul-konventionen från 2011, som syftar till att skydda barn från våld i hemmet. Det skriver den … Läs mer


Hemlösa hjärnor riskerar att förstöras

2017-11-24, 11:31

DANMARK. I en källare ligger 9.000 hjärnor och väntar på sitt öde. Världens största hjärnsamling finns i Danmark men riskerar att förloras när bostäder ska byggas. I nuläget finns samlingen i källaren på Risskovs psykiatriska sjukhus och tidsfristen till att … Läs mer


Fortsatt högt skattetryck

2017-11-23, 13:11

DANMARK. Danmark har sedan 2002 varit det land som haft högst skattetryck av OECD:s länder. När statistik för 2016 presenterades intog landet alltjämt förstaplatsen. Skattetrycket i Danmark är oförändrat och ligger på 45,9 procent av BNP. Efter Danmark kommer Frankrike, Belgien … Läs mer


Olaglig cannabisolja ökar

2017-11-23, 13:10

DANMARK. Fler danskar använder cannabisolja i läkemedelssyfte. Det har gjort att antalet som åker dit för försäljning av den än så länge olagliga drogen har ökat de senaste åren. Sedan 2012 har antalet danskar som åker fast för försäljning av … Läs mer


Bristande insatser för hemlösa kritiseras

2017-11-23, 13:09

MALMÖ. Kallare nätter gör att värmestugorna öppnar för vintern. Men det är ideella organisationer som får se till att hemlösa inte fryser i vinter. Nu kritiseras kommunen för bristande insatser. Ensamkommande som inte får bo kvar på HVB-hem, EU-migranter och … Läs mer


Nya fynd avslöjar gamla anor

2017-11-23, 12:50

JYLLAND. Den danska järnåldern kommer i allt mer ljus. Nu har arkeologer hittat en hel järnåldersby vid Støvring utanför Ålborg, och fynden tros avslöja mer om danskarnas historia. Ålborg på norra Jylland behöver växa och arkeologerna har därför bråda dagar … Läs mer


Alternativet kniper borgmästarpost

2017-11-22, 13:07

KÖPENHAMN. Valresultatet i Köpenhamns kommun speglar den generella utvecklingen i landet. Socialdemokraterne med överborgmästare Frank Jensen i spetsen fortsätter sitt styre. Dansk Folkeparti hamnar däremot ute i kylan när de förlorar sin enda borgmästare, motsvarande svenska kommunalråd. Istället ökar gröna … Läs mer


Nytt styre i flera kommuner

2017-11-22, 13:02

DANMARK. Socialdemokraterne gick fram i gårdagens kommunval. Samtidigt gör Venstre ett historiskt dåligt val och även Dansk Folkeparti tappar röster. Det är första gången som Dansk Folkeparti backar i ett kommunval. Venstre backar från att ha fått sammanlagt 26,6 procent … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce