logotype

IC4-tågen kan komma skrotas helt

2014-06-24, 09:33

DANMARK. Efter år av problem överväger nu DSB för första gången att helt skrota de undermåliga IC4-tågen. En nyinsatt kommission utreder saken.

Såväl IC4-tågen som den alternativa modellen IC2 ska upp till slutlig granskning där utländska experter har fått till uppgift att avgöra om de skandalomsusade tågen alls har någon framtid i danska järnvägsnätet. Så sent som 2011 fastslog den så kallade Atkinsrapporten att tågen skulle användas, men den slutsatsen tar nu alltså DSB avstånd från.

Ända sedan den försenade starten har de Italientillverkade, dieseldrivna IC4-tågen drabbas av återkommande fel. Enligt ett pressmeddelande står nu DSB inför en rad omfattande renoveringar av bland annat tågens kopplingssystem och mjukvaruinstallation.

Bild: Steen Broaard– I detta läge måste vi värdera ifall fortsatta investeringar i IC4/2 är värt tiden och pengarna. För även om våra medarbetare de senaste två åren har lyckats rätta till kvaliteten på tågen så återstår mycket arbete. Och det är knappast någon tvekan om att nya utmaningar kommer dyka upp i takt med att fler av tågen kommer ut i trafik, säger Steen Schougaard Christensen, vd för DSB Vedligehold, i pressmeddelandet.

Så sent som i oktober ifjol levererades det sista av de 105 tågseten av IC4/2. Tågen har primärt gått i dansk inrikestrafik. (NFÖ)

Läs mer:
- Nya tågproblem för DSB
- Vill köpa Öresundståg för inrikestrafik
- Trasiga IC4-tåg ger huvudvärkSenaste nyheterna:

Familjer ska tvångsförflyttas

2018-06-20, 12:14

ÅRHUS. Nu planerar Århus kommun att tvångsförflytta 1.000 familjer från sina hem. Det efter de nya nationella kraven för att få bort så kallade “ghetto områden”. I de nya riktlinjerna ska områden som anses vara särskilt utsatta som mest få … Läs mer


Kommuner kan få neka ny vindkraft

2018-06-20, 12:13

DANMARK. Det byggs ny vindkraft för fullt runt om i Danmark, ofta ute till havs och till de närboendes förtret. Men nu kan kommunerna få vetorätt mot ny vindkraft längs kusten. Ett nytt förslag med ett brett stöd i folketinget … Läs mer


Resistenta bakterier på SUS

2018-06-20, 12:08

MALMÖ. Resistenta bakterier har upptäckts på Skånes universitetssjukhus, SUS. Än så länge har tre personer smittats av MRSA. Smittan har skett på infektionskliniken i Malmö och sjukhuset arbetar nu med att spåra den. Resistenta bakterier är svårbehandlade, framför allt farligt … Läs mer


Älg väcker dansk uppståndelse

2018-06-20, 12:00

SJÄLLAND. Älgar hör inte till vardagen i Danmark. Därför blev det rubriker när skogens konung skådades på norra Själland i början av veckan. Älgen sågs vid Helsinge av två personer och även Naturstyrelsen har bekräftat att en älg rör sig … Läs mer


Nytt från Öresund önskar glad sommar!

2018-06-20, 11:19

Nu är det dags för oss på NFÖ att ta sommaruppehåll. Vi är tillbaka igen i augusti med fler nyheter om Öresundsregionen. Tills dess önskar vi alla läsare en riktigt skön sommar! /NFÖ-redaktionen


Ny tunnel har avlett trafiken

2018-06-19, 11:15

KÖPENHAMN. Den nyöppnade Nordhavnsvejen med tillhörande tunnel har minskat trafiken på flera vägar i området, på Strandvejen i Hellerup med så mycket som 28 procent. På vardagar nyttjar 22.000 bilister tunneln, och nu syns förändringar i trafikmönstret.Det senaste halvåret har … Läs mer


Danska utsläpp beräknas öka

2018-06-19, 11:15

DANMARK. Det fortsätter att regna dåliga klimatnyheter över Danmark. Landets koldioxidutsläpp tros nu öka med upp till 10 procent fram till 2030. Anledningen? Facebook. Trots regeringens senaste energiutspel om att koldioxidutsläppen ska minska, visar ett läckt dokument som regeringen sänt … Läs mer


Närstående ofta gärningsman vid dödsfall

2018-06-19, 11:13

DANMARK. Av alla mord som skett i Danmark de senaste 25 åren har 42 procent begåtts av en närstående, visar en ny kartläggning. Nu riktas kritik mot att samhället brister i frågan. Av de 1.338 dödsfall som Danmarks Radios undersökande redaktion gått … Läs mer


Stor potential för skånsk solenergi

2018-06-19, 11:07

SKÅNE. Många hustak och en hög solinstrålning gör att hälften av Skånes el skulle kunna komma från solenergi. I nuläget utgör den endast 0,2 procent. Det visar en studie som presenteras på Malmömässan idag. Den har tagits fram av Uppsala … Läs mer


Allt sämre dansk klimatpolitik

2018-06-18, 13:10

DANMARK. I en ny rankning av EU-ländernas klimatpolitik håller Danmark inte måttet. Det efter att tidigare haft en ledande position i frågan. Nu hamnar istället Sverige i topp. Det enligt organisationen Climate Action Networks, som undersökt ländernas ambitioner och framsteg … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce