logotype

Oklar framtid för Öresundsstatistik

2014-02-13, 14:42

ÖRESUND. Den nybyggda Øresundsdatabasen samlar statistik om allt från jobbpendling till studenternas rörelse över Sundet. Hittills har verksamheten till stor del finansierats genom EU-medel. Men när den kranen stängs till hösten är framtiden osäker för tjänsten.

Med en budget på närmare tolv miljoner kronor över tre år har projektet Örestat III byggt upp en databas med statistik som rör Öresundsregionen. Tjänsten har till hälften finansierats genom EU-medel och resterande delar har kommit och organisationer i regionen.

Bakgrunden till att parterna har velat satsa pengar på projektet är bland annat att jobbpendlingen över Sundet inte alls fångas upp i den officiella nationella statistiken i Sverige och Danmark, vilket snedvrider siffrorna för regionen.
Men till hösten tar det treåriga projektet slut och det finns i dagsläget inget klart besked på vem som ska stå för kostnaderna vid den fortsatta driften.

– Jag är orolig att vi inte kommer kunna utnyttja de möjligheter som den nya databasen ger. Där räcker inte de 1,5 miljoner kronor som Region Skåne och Danmarks statistik tidigare har betalt för drift och uppdateringar. För att utnyttja de möjligheter som den nya databasen har krävs ytterligare medel, säger Anna Bjärenlöv, enhetschef för samhällsanalys på Region Skåne.

Ni har varit igång rätt många år nu men statistiken över gränspendlingen som ni tar fram används fortfarande inte av SCB. Talar ni för döva öron?

– SCB har inte något sådant uppdrag utan ska enbart ta fram nationell statistik. Vi håller på att jobba mot Näringsdepartementet nu för att få till en ändring på den punkten. Vårt mål är att gränsstatistiken ska ingå i den nationella statistiken och finansieras via statliga medel, säger Anna Bjärenlöv.

Bland Örestat III finansiärer syns bland andra Region Skåne, Region Hovedstaden, Malmö stad och Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Region Själland, Helsingborgs stad, Landskrona stad, Arbetsförmedlingen och Öresundskommiteen. Joel Lyth/Nytt från ÖresundSenaste nyheterna:

Fehmarnprojekt blir av med skyddsnät

2018-12-13, 12:57

DANMARK. Den planerade Fehmarn-förbindelsen förlorar sitt ekonomiska skyddsnät. Ett EU-beslut på torsdagen slår fast att de statliga garantier som beviljats projektet är felaktiga. EU-domstolen går därmed på färjebolagen Scandlines och Stena Lines linje, som menar att garantierna har beviljats på … Läs mer


Dansk arbetsmarknad överraskar experter

2018-12-13, 12:56

DANMARK. Sysselsättningen ökar så mycket att det nu överraskar landets ekonomer. Under 2018 har ytterligare 54.000 jobb tillkommit. Det visar prognoser från regeringen och landets största banker. Utvecklingen har tagit experterna på sängen, i början av året förutspåddes istället en … Läs mer


Köpenhamn bäst att arbeta i

2018-12-13, 12:55

KÖPENHAMN. Köpenhamn listas som en av framtidens bästa globala städer av den brittiska tidningen Financial Times. Staden hamnar på första plats när det kommer till livskvalitet för de arbetande och levnadsvillkor. Men även dess välkomnande inställning till företag lovordas och där … Läs mer


Skåne satsar på nätläkartjänst

2018-12-13, 12:53

SKÅNE. Skåningar som söker hjälp för olika åkommor kan nu hänvisas till läkarbesök på nätet. Det i ett försök att ta upp konkurrensen med privata nätläkartjänster. Kry och Min doktor har tidigare fått kritik för sin verksamhet. Men nu vill … Läs mer


Minister vill att fler fälls för våldtäkt

2018-12-12, 13:05

DANMARK. Nu vill jämställdhetsminister Eva Kjer Hansen (Venstre) att den danska våldtäktslagstiftningen ska skärpas. Allt för få döms enligt henne för våldtäkt. I nuläget behöver offret bevisa att de gjort motstånd för att den anklagade ska kunna dömas för våldtäkt. … Läs mer


Köpenhamns utsatta områden ska ej rivas

2018-12-12, 13:05

KÖPENHAMN. Tingbjerg och Mjølnerparken hör till de socialt utsatta områden i huvudstaden som regeringen vill riva, om ingen bättring sker. Men inga bostäder i Köpenhamn kommer att gå det ödet till mötes. Det uppger nu stadens borgmästare Frank Jensen (Socialdemokraterne), … Läs mer


Världsstjärnor ska lockas till Norden

2018-12-12, 13:04

DANMARK/SVERIGE. Flera danska, svenska och norska konsertarrangörer går nu samman. Målet är att dra fler världsartister till Norden. Den nya satsningen går under namnet “All Things Live”. Från den danska sidan ansluter ICO Concerts och ICO Management and Touring, från … Läs mer


Hotade koraser viktiga att bevara

2018-12-12, 13:03

DANMARK. På 1950-talet betade och bökade omkring en miljon röda danska kor och danska lantrassvin. Men av de traditionella djurraserna finns nu bara ett par hundratal kvar. Men det är inte nostalgi som gör att forskarna menar att de bör … Läs mer


Danske bank säljer svenskt bolag

2018-12-11, 12:26

DANMARK. Danske bank meddelade på tisdagsmorgonen att de säljer den svenska delen av Danica Pension. Priset för pensionsbolaget uppgår till 2,6 miljarder kronor. Köpare är riskkapitalbolagen Polaris och Acathia. I börsmeddelandet uppger Danske Banks vd, Jacob Aarup-Andersen, att de ska … Läs mer


E-sport en växande kassako

2018-12-11, 12:24

DANMARK. Intresset för e-sport ökar snabbt i Danmark. De databaserade sporttävlingarna omsätter allt mer pengar. I år beräknas omsättningen hamna på 140 miljoner danska kronor. Det innebär att omsättningen har ökat med 324 procent sedan 2016, enligt Danske Spil. E-sport … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce