logotype

Oklar framtid för Öresundsstatistik

2014-02-13, 14:42

ÖRESUND. Den nybyggda Øresundsdatabasen samlar statistik om allt från jobbpendling till studenternas rörelse över Sundet. Hittills har verksamheten till stor del finansierats genom EU-medel. Men när den kranen stängs till hösten är framtiden osäker för tjänsten.

Med en budget på närmare tolv miljoner kronor över tre år har projektet Örestat III byggt upp en databas med statistik som rör Öresundsregionen. Tjänsten har till hälften finansierats genom EU-medel och resterande delar har kommit och organisationer i regionen.

Bakgrunden till att parterna har velat satsa pengar på projektet är bland annat att jobbpendlingen över Sundet inte alls fångas upp i den officiella nationella statistiken i Sverige och Danmark, vilket snedvrider siffrorna för regionen.
Men till hösten tar det treåriga projektet slut och det finns i dagsläget inget klart besked på vem som ska stå för kostnaderna vid den fortsatta driften.

– Jag är orolig att vi inte kommer kunna utnyttja de möjligheter som den nya databasen ger. Där räcker inte de 1,5 miljoner kronor som Region Skåne och Danmarks statistik tidigare har betalt för drift och uppdateringar. För att utnyttja de möjligheter som den nya databasen har krävs ytterligare medel, säger Anna Bjärenlöv, enhetschef för samhällsanalys på Region Skåne.

Ni har varit igång rätt många år nu men statistiken över gränspendlingen som ni tar fram används fortfarande inte av SCB. Talar ni för döva öron?

– SCB har inte något sådant uppdrag utan ska enbart ta fram nationell statistik. Vi håller på att jobba mot Näringsdepartementet nu för att få till en ändring på den punkten. Vårt mål är att gränsstatistiken ska ingå i den nationella statistiken och finansieras via statliga medel, säger Anna Bjärenlöv.

Bland Örestat III finansiärer syns bland andra Region Skåne, Region Hovedstaden, Malmö stad och Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Region Själland, Helsingborgs stad, Landskrona stad, Arbetsförmedlingen och Öresundskommiteen. Joel Lyth/Nytt från ÖresundSenaste nyheterna:

Dragkamp om danska ingenjörer

2019-02-15, 10:15

DANMARK. Det råder hård kamp om ingenjörerna i Danmark. Sex av tio privatanställda har det senaste året varit med om värvningsförsök. Det visar en ny undersökning från ingenjörsföreningen IDA. Arbetslösheten bland ingenjörer är rekordlåg, 1,5 procent, och nu nere på … Läs mer


Kommuner kan få betala för bussturer

2019-02-15, 09:20

SKÅNE. Skånska kommuner kan bli medfinansiärer för att hålla sina bussturer vid liv. Efter att nedskärningar för kollektivtrafiken presenterats kommer Skånetrafiken nu med ett erbjudande. Kanske har de inspirerats av Själland. Den danska regionen gav nyligen sina kommuner ett förslag … Läs mer


Flera kommuner kräver miljoninkomst

2019-02-15, 09:10

DANMARK. I tolv av Danmarks kommuner behöver man nu tjäna över miljonstrecket för att kunna köpa sig ett hus. I den dyraste, Fredriksbergs kommun, behöver man ha en årlig inkomst på närmare två miljoner. Det enligt en ny analys från … Läs mer


Nytt förslag om höjda bensinpriser

2019-02-15, 09:05

DANMARK. Det är inte bara i Sverige som det finns planer på höjda bensinpriser. I Danmark vill Enhedslisten höja priset med 69 danska öre/litern. – Bilflottan är ett stort problem för klimatet. Vi måste göra något åt det och det … Läs mer


Trendbrott i dansk ålderskurva

2019-02-15, 09:00

DANMARK. Danskarna blir inte äldre. Utvecklingen med den stadigt stigande medellivslängden stannade av under förra året. Enligt Danmarks Statistik senaste beräkning förblir livslängden i snitt 79 år för män och 82,9 år för kvinnor. Senaste gången som utvecklingen stagnerade var … Läs mer


Förslag att låta Danmark köpa Ringhals

2019-02-08, 15:15

DANMARK. Låt Danmark ta över det svenska kärnkraftverket Ringhals. I så fall kan Danmark bli koldioxidneutralt om två år. Det menar svensken Staffan Qvist, doktor i kärnteknik. Ringhals kärnkraftverk utanför Göteborg ska stänga om två år. Men det finns ingen … Läs mer


Passagerarna sviker Skånes flygplatser

2019-02-08, 15:10

SKÅNE. Klimatet gynnas när fler väljer bort inrikesflyget. men de regionala flygplatserna får det allt svårare. I Skåne håller de sig delvis flytande med kommunalt stöd. Kristianstad Österlen Airport gick förra året back med 17 miljoner kronor. Det gjorde att … Läs mer


Minister håller fast vid höjd pensionsålder

2019-02-08, 15:04

DANMARK. Landet kommer att bli fattigare om pensionsåldern inte höjs. Det menar finansminister Kristian Jensen (Venstre), som inför nya förhandlingar vill hålla fast vid en höjning av pensionsåldern. I takt med att den danska livslängden stiger är det beslutat att … Läs mer


Färre resor och minskad vinst för DSB

2019-02-08, 13:49

DANMARK. Minskat statligt stöd, spårarbete och färre resenärer. Den danska tågoperatören DSB visade ett halverat driftresultatet för 2018 jämfört med föregående år. Det framkom när årsresultatet redovisades på torsdagen. Borträknat engångsposter slutade det på 247 miljoner danska kronor. Antalet resor minskade … Läs mer


Soltempel kan grävas ut med donationer

2019-02-08, 13:45

BORNHOLM. Ett soltempel och en av Danmarks viktigaste kultplatser från stenåldern tros ligga under en gräsbevuxen slätt på Bornholm. Nu vill det lokala museet crowdfounda för att få ihop pengar till utgrävningen. Hittills har 2.500 små guldgubbar hittats på Sorte … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce