logotype

Oklar framtid för Öresundsstatistik

2014-02-13, 14:42

ÖRESUND. Den nybyggda Øresundsdatabasen samlar statistik om allt från jobbpendling till studenternas rörelse över Sundet. Hittills har verksamheten till stor del finansierats genom EU-medel. Men när den kranen stängs till hösten är framtiden osäker för tjänsten.

Med en budget på närmare tolv miljoner kronor över tre år har projektet Örestat III byggt upp en databas med statistik som rör Öresundsregionen. Tjänsten har till hälften finansierats genom EU-medel och resterande delar har kommit och organisationer i regionen.

Bakgrunden till att parterna har velat satsa pengar på projektet är bland annat att jobbpendlingen över Sundet inte alls fångas upp i den officiella nationella statistiken i Sverige och Danmark, vilket snedvrider siffrorna för regionen.
Men till hösten tar det treåriga projektet slut och det finns i dagsläget inget klart besked på vem som ska stå för kostnaderna vid den fortsatta driften.

– Jag är orolig att vi inte kommer kunna utnyttja de möjligheter som den nya databasen ger. Där räcker inte de 1,5 miljoner kronor som Region Skåne och Danmarks statistik tidigare har betalt för drift och uppdateringar. För att utnyttja de möjligheter som den nya databasen har krävs ytterligare medel, säger Anna Bjärenlöv, enhetschef för samhällsanalys på Region Skåne.

Ni har varit igång rätt många år nu men statistiken över gränspendlingen som ni tar fram används fortfarande inte av SCB. Talar ni för döva öron?

– SCB har inte något sådant uppdrag utan ska enbart ta fram nationell statistik. Vi håller på att jobba mot Näringsdepartementet nu för att få till en ändring på den punkten. Vårt mål är att gränsstatistiken ska ingå i den nationella statistiken och finansieras via statliga medel, säger Anna Bjärenlöv.

Bland Örestat III finansiärer syns bland andra Region Skåne, Region Hovedstaden, Malmö stad och Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Region Själland, Helsingborgs stad, Landskrona stad, Arbetsförmedlingen och Öresundskommiteen. Joel Lyth/Nytt från ÖresundSenaste nyheterna:

Sämre tider väntar dansk byggindustri

2019-05-24, 10:38

DANMARK. Den gyllene eran för danska byggindustrin tros vara över, något som ses som en indikator på hela landets ekonomi. Samtidigt som att bostadsbyggandet planar ut är läget osäkert för ett flertal stora offentligt finansierade projekt. Det enligt Dansk Byggeri … Läs mer


Miljardnota för danska gränskontroller

2019-05-24, 10:38

DANMARK. Gränskontrollerna som Danmark, likt Sverige, införde för över tre år sedan har kostat landet över en miljard danska kronor. Det enligt nya uppgifter som Danmarks Radio tagit fram. Det är fyra gånger mer än siffrorna som tidigare uppgetts, av … Läs mer


Stor press på solcellsstöd

2019-05-24, 10:36

SKÅNE. Allt fler privatpersoner och företag i Skåne vill ha stöd för att sätta upp solceller. I snitt kommer tio ansökningar om dagen in till Länsstyrelsen, alltså runt 300 i månaden. Köerna är långa och trots att Länsstyrelsen i Skåne … Läs mer


Rikaste danskarna allt rikare

2019-05-24, 10:36

DANMARK. Skillnaden mellan Danmark och Sverige ökar när det kommer till inkomstfördelning. Våra danska grannar är nu mer lika engelsmännen än oss, när det kommer till hur rika de rika är. Den rikaste procenten i både Norge och Sverige innehar … Läs mer


Danska forskare vill se civil olydnad

2019-05-24, 10:35

DANMARK. Nu uppmanar 174 danska forskare till civil olydnad för att rädda klimatet. Att uppmana till icke-våldsaktioner är inte bara en rätt – utan deras plikt, skriver forskarna i ett gemensamt utspel på fredagen. Det för att konkreta och snabba … Läs mer


Orolig omvärld påverkar dansk ekonomi

2019-05-17, 10:35

DANMARK. En gul badanka som guppar upp och ner på vågorna. Det kan den danska ekonomin liknas med, enligt Dansk Industris vd Kent Damsgaard, som nu varnar för internationella svallvågor. Landets politiker ska därför inte förhasta sig och inför valet … Läs mer


Ökat intresse för danska företag

2019-05-17, 10:33

DANMARK. Allt fler utländska investerare köper upp danska företag, Kina och USA toppar listan. De står för 40 procent av investeringarna. Det visar en ny rapport som Nordea tagit fram. De senaste fem åren har kurvan stigit stadigt, men danska företag … Läs mer


Hot vanligt för skånska politiker

2019-05-17, 10:27

SKÅNE. Varannan skånsk kommunstyrelseordförande har blivit utsatt för hot eller trakasserier i samband med sitt politiska uppdrag. Ett flertal uppger även att de har censurerat sig själv i rädsla för detsamma. I en undersökning som SVT Nyheter Skåne gjort uppger … Läs mer


Klimatexperter vill ha flygavgifter

2019-05-17, 10:25

DANMARK. Danskarnas flygande har ökat med 50 procent sedan 1990. Nu vill  danska Klimarådet införa internationella avgifter på flyget, och de blickar mot Sverige för lösningar. Det krävs i högre grad internationella lösningar menar expertrådet: – Både Norge och Sverige … Läs mer


Oro när exporten minskar

2019-05-10, 11:21

DANMARK. Lyckan för dansk export tros vara på väg att vända. Det efter att landets varuexport i mars sjönk med 5,6 procent enligt Danmarks Statistik. Mediciner och maskiner tros bli varor som drabbas hårdast. Minskningen är den största på åtta … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce