logotype

Oklar framtid för Öresundsstatistik

2014-02-13, 14:42

ÖRESUND. Den nybyggda Øresundsdatabasen samlar statistik om allt från jobbpendling till studenternas rörelse över Sundet. Hittills har verksamheten till stor del finansierats genom EU-medel. Men när den kranen stängs till hösten är framtiden osäker för tjänsten.

Med en budget på närmare tolv miljoner kronor över tre år har projektet Örestat III byggt upp en databas med statistik som rör Öresundsregionen. Tjänsten har till hälften finansierats genom EU-medel och resterande delar har kommit och organisationer i regionen.

Bakgrunden till att parterna har velat satsa pengar på projektet är bland annat att jobbpendlingen över Sundet inte alls fångas upp i den officiella nationella statistiken i Sverige och Danmark, vilket snedvrider siffrorna för regionen.
Men till hösten tar det treåriga projektet slut och det finns i dagsläget inget klart besked på vem som ska stå för kostnaderna vid den fortsatta driften.

– Jag är orolig att vi inte kommer kunna utnyttja de möjligheter som den nya databasen ger. Där räcker inte de 1,5 miljoner kronor som Region Skåne och Danmarks statistik tidigare har betalt för drift och uppdateringar. För att utnyttja de möjligheter som den nya databasen har krävs ytterligare medel, säger Anna Bjärenlöv, enhetschef för samhällsanalys på Region Skåne.

Ni har varit igång rätt många år nu men statistiken över gränspendlingen som ni tar fram används fortfarande inte av SCB. Talar ni för döva öron?

– SCB har inte något sådant uppdrag utan ska enbart ta fram nationell statistik. Vi håller på att jobba mot Näringsdepartementet nu för att få till en ändring på den punkten. Vårt mål är att gränsstatistiken ska ingå i den nationella statistiken och finansieras via statliga medel, säger Anna Bjärenlöv.

Bland Örestat III finansiärer syns bland andra Region Skåne, Region Hovedstaden, Malmö stad och Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Region Själland, Helsingborgs stad, Landskrona stad, Arbetsförmedlingen och Öresundskommiteen. Joel Lyth/Nytt från ÖresundSenaste nyheterna:

Miljardsvindel hårt slag mot Danmark

2018-10-18, 13:22

DANMARK. Danmark kan vara det land som lurats på störst summa pengar per capita i det förmodade bedrägeriet med skattemedel som nu avslöjats. 12,7 miljarder danska kronor ska den danska statskassan ha gått miste om. Danmarks Radio och Politiken har … Läs mer


Danmark kan bli del av bankunion

2018-10-18, 13:22

DANMARK. I kölvattnet av den senaste tidens bankskandaler överväger nu statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) att ansluta Danmark till EU:s bankunion. Unionen är frivillig för de EU-länder som står utanför euron. Än så länge har den danska regeringen inte tagit … Läs mer


SD får inte styra i Sjöbo

2018-10-18, 12:58

SKÅNE. Samtidigt som Sverigedemokraterna tar styret i Hörby så skiljer sig läget i andra skånska kommuner. I Sjöbo meddelar Moderaterna att SD ställs utanför. Sjöbo var den svenska kommun där Sverigedemokraterna fick flest röster till riksdagsvalet, 39,23 procent. Även i … Läs mer


Tjuvarna trivs i Köpenhamn

2018-10-18, 12:57

KÖPENHAMN. Det är inte bara priserna som gör att man bör hålla hårt i plånboken när man är i Köpenhamn. Huvudstaden är även överrepresenterad när det kommer till ficktjuveri. Under årets första sex månader anmäldes 16.530 fickstölder i Danmark. Av … Läs mer


Rekordstor vindkraftspark redo att leverera

2018-10-17, 13:18

JYLLAND. De mäter 187 meter över havet och är några av världens högsta vindkraftverk. Nu är de på plats i Horns Rev 3, Danmarks största vindkraftspark, utanför Esbjerg. Vindkraftsparken har, inkluderat anslutningen till elnätet, kostat nio miljarder danska kronor att … Läs mer


TDC köper konkurrent

2018-10-17, 13:15

DANMARK. Det danska telebolaget TDC köper bredbandsoperatören Hiper och får  därmed 50.000 nygamla kunder på köpet. Uppstickaren Hiper startades 2015 och erbjuder marknadens lägsta bredbandspriser. Bolaget har inget eget fibernät utan köper in sig på bland annat TDC:s. Därifrån kommer också … Läs mer


Facket: Praktikantförslag ren lönedumpning

2018-10-17, 12:34

DANMARK. Regeringen ägnar sig åt lönedumpning, det menar facket 3F efter utspelet om att det ska bli lättare att anställa utländska praktikanter i lantbruket. I nuläget kan de som är yngre än 30 och kommer från ett land utanför EU … Läs mer


Dyrt projekt för arbetslösa kritiseras

2018-10-17, 12:25

KÖPENHAMN. Nära sju miljoner danska kronor har satsats på ett projekt som ska få huvudstadens socialt utsatta invånare i arbete. Men resultatet har visat sig vara överraskande dåligt. Efter ett år hade bara åtta av de 289 medverkande fått ett … Läs mer


Fiskekvoter för sill kritiseras

2018-10-16, 12:54

DANMARK. Fiskekvoterna för nästa år kommer innebära mer torsk och rödspätta. De kommer även fortsättningsvis omfatta fiske av sill, trots att bestånden anses hotade. EU-kommissionens förslag för fiskekvoter innebär att sillfisket inte begränsas i lika stor utsträckning som förväntat. Tidigare … Läs mer


Nyanländas värderingar ska undersökas

2018-10-16, 12:52

SKÅNE. Elva kommuner i Skåne är med i en undersökning som ska ta reda på nyanländas värderingar. Synen på bland annat religion, jämställdhet, demokrati och relationer ska undersökas. Det är första gången en sådan kartläggning görs i Sverige. Tidigare har … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce