logotype

Proteststorm mot sandsugning i Öresund

2014-01-27, 14:11

ÖRESUND. Miljövänner och fiskare har enats i kampen för att stoppa sandsugningen på den danska sidan av Öresund. Utvinningen av sand förstör både djur- och naturlivet, menar bland annat Øresundsakvariets marinbiolog.

Danska Naturvårdsverket har gett tillstånd för utvinning av sand vid en sandbank strax söder om Helsingør, vid den så kallade ”Disken” en bit ut från kusten. På den svenska sidan är denna sandsugning sedan flera år tillbaka förbjuden, men sker alltså fortfarande i Danmark.

Enligt Øresundsakvariet i Helsingørs marinbiolog Jens P. Jeppesen utgör Disken en unik marin miljö, som kommer ta allvarlig skada av sandsugning, då ingreppet kan sänka botten med flera meter.

”Sandutvinning i Øresund är enligt min mening mycket olyckligt och faktiskt förödande på många sätt. Øresund är ett unikt naturområde, inte bara på grund av dess fantastiska läge, nära till många storstäder, närheten till bra fiske, fina förutsättningar för många fiskar och vilda arter utan faktiskt också för att området har några av Danmarks och Sveriges viktigaste och starkaste bestånd av flera arter, bland annat torsk, rödspätta, piggvar, sill och en massa andra arter. Detta är till stor glädje för både yrkesfiskare, sportfiskare, dykare och andra naturälskare, säger Jens P. Jeppeson i ett pressmeddelande, där han också påstår att det kan ta upp till 20 år för vissa arter att återhämta sig när sandbottnens översta lager skalas bort.

Sandsugningen, som inleddes i januari, har även väckt reaktioner på den svenska sidan av Sundet.

– Vi har följt ärendet och situationen är väldigt oroande, säger Sture Eriksson, ordförande i Sportfiskarnas Skånedistrikt, i en artikel på deras hemsida.

I skrivande stund pågår också en namninsamling för att stoppa sandutvinningen, hittills har knappt 1000 personer, från både Sverige och Danmark, skrivit under.

I Danmarks används sanden främst som råvara i betongindustrin, men den kan också användas som fyll vid vägarbeten eller som råvara vid glastillverkning.

Jennie Lorentsson / NFÖSenaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce