logotype

Eldsjälar tar facklan från krisdrabbade Skånemedier

2013-11-06, 14:53

SKÅNE. När de etablerade skånska dagstidningarna tvingas till återkommande neddragningar tar lokala krafter över nyhetsbevakningen. I nordvästra Skåne har ett antal nya miniredaktioner sett dagens ljus de senaste månaderna.

Efter att både Norra Skåne och Helsingborgs Dagblad lämnat Perstorp har en lokal förening bildats för att förse kommuninvånarna med en daglig dos nyheter. Perstorps Allehanda heter nyhetstjänsten som ska leverera både webb och papperstidning.

− Jag tror att framtiden är att gå tillbaka till det lokala, de stora drakarnas tid är över. Det kommer bara vara de riktigt stora rikstidningarna som överlever, sedan kommer mindre initiativ att slå igenom, säger Magnus Johansson, drivkraften bakom Perstorps Allehanda.

Perstorps Allehandas nätsida

Han är journalist och fotograf och har genom åren arbetat på bland annat Norra Skåne och Reuters, samt drivit den egna lilla tidskriften Tyringebladet som nu är lagd på is. Tillsammans med olika föreningar och studieförbund i Perstorp driver han nu Perstorps Allehanda. Redaktionen ligger i en sponsrad lokal i Plastens Hus och innehållet på webben produceras av Johansson ensam, men inom kort tillkommer ideella krafter som ska skriva om olika specialområden.

Intäkterna ska komma från annonsering och medlemskap från föreningar, som i utbyte får annonsplats. Slutmålet är att kunna ge ut en gratis papperstidning.

– Vi ska göra ett testnummer och dela ut det under julskyltningen och se vad vi får för reaktioner från folk. Efter årsskiftet är det tänkt att vi ska komma ut varannan vecka, säger Magnus Johansson.

Några mil västerut i Skåne bor och verkar Marianne Rönnberg Galmor, chefredaktör och ensam reporter på Bjuvsnytt. Efter en lång karriär på Svenska Dagbladet, TT, TV4 och andra riksmedier flyttade hon ”hem” och startade en egen nyhetssajt. Nu har Bjuvsnytt existerat i fem månader.

− Det har bara gått uppåt, uppåt, uppåt. Kännedomen om Bjuvsnytt ökar och annonserna har börjat ticka in, men intäktsmässigt betalar jag fortfarande ur egen ficka, säger hon till NFÖ.

En månad efter att Marianne Rönnberg Galmor lanserat sin nyhetstjänst kom beskedet att Helsingborgs Dagblad slopar sin traditionella Bjuvsbevakning, och att Bjuvssidan i tidningen ska försvinna.

− Jag förstår att de gör som de gör, jag skulle aldrig i livet satsa på papperstryck och distribution. Men det är också jätteolyckligt att en tidning som HD tvingas släppa den lokala bevakningen. Det går stick i stäv med det journalistiska grunduppdraget. Det är varken bra för demokratin eller för människorna, säger Marianne Rönnberg Galmor.
I dagsläget har Bjuvsnytt 2.500 – 3.000 unika besökare per vecka, och målet är att dubbla den siffran med hjälp av en kommande kampanj.
Strax norr om skånska gränsen ligger Laholm, bas för en av Sveriges minsta sexdagarstidningar – Laholms Tidnings. Även den drivs numera i föreningsform, sedan Skånska Dagbladet i somras sålde den till Hallandsbygdens tidningsförening.

Jennie Lorentsson/NFÖSenaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce