logotype

Solig sommar för skånsk turism

2013-10-04, 12:39

SKÅNE. Efter nedgången 2012 ökade sommarturismen i Skåne med 7,1 procent i år, enligt Tillväxtverkets färska statistik. Bakom siffrorna ligger bland annat det soliga vädret – och en kvävande värmebölja på kontinenten.

Inräknat förmedlade privata lägenheter och stugor registrerade skånska hotell, campingar, vandrarhem och stugbyar totalt 2,3 miljoner gästnätter under juni, juli och augusti. Det kan jämföras med 2,1 miljoner gästnätter för samma period förra året.

– Det har varit en jättefin sommar med hårt tryck på vår poolanläggning. Även i början av hösten var helgerna fina vilket fick många att spontancampa hos oss, säger Jörgen Nystrand.

Röstånga camping

Tillsammans med sin fru äger och driver han Rörstånga camping, som med plats för 700-800 gäster åt gången är en av Skånes största. Runt hälften av gästerna är svenskar medan 20 procent är danskar och 10 procent holländare.

– Vi hade många holländska gäster i år då det var värmebölja med 35 grader varmt och fuktigt i Holland. Danskarna har börjat öka något igen, de minskade när danska kronan försvagades för några år sedan säger Jörgen Nystrand.

Även för länet som helhet ökade de utländska besökarna något under 2013, antalet gästnätter steg med 3,5 procent. Fortfarande är antalet dock lägre än både 2009 och 2010. Inte minst är det danskarna som svikit de senaste åren, när den danska kronan var som starkast 2009 stod danska besökare för 731.000 gästnätter i hela Sverige. I år var den siffran nere på 422.000.

Erik Olausson/NFÖSenaste nyheterna:

Familjer ska tvångsförflyttas

2018-06-20, 12:14

ÅRHUS. Nu planerar Århus kommun att tvångsförflytta 1.000 familjer från sina hem. Det efter de nya nationella kraven för att få bort så kallade “ghetto områden”. I de nya riktlinjerna ska områden som anses vara särskilt utsatta som mest få … Läs mer


Kommuner kan få neka ny vindkraft

2018-06-20, 12:13

DANMARK. Det byggs ny vindkraft för fullt runt om i Danmark, ofta ute till havs och till de närboendes förtret. Men nu kan kommunerna få vetorätt mot ny vindkraft längs kusten. Ett nytt förslag med ett brett stöd i folketinget … Läs mer


Resistenta bakterier på SUS

2018-06-20, 12:08

MALMÖ. Resistenta bakterier har upptäckts på Skånes universitetssjukhus, SUS. Än så länge har tre personer smittats av MRSA. Smittan har skett på infektionskliniken i Malmö och sjukhuset arbetar nu med att spåra den. Resistenta bakterier är svårbehandlade, framför allt farligt … Läs mer


Älg väcker dansk uppståndelse

2018-06-20, 12:00

SJÄLLAND. Älgar hör inte till vardagen i Danmark. Därför blev det rubriker när skogens konung skådades på norra Själland i början av veckan. Älgen sågs vid Helsinge av två personer och även Naturstyrelsen har bekräftat att en älg rör sig … Läs mer


Nytt från Öresund önskar glad sommar!

2018-06-20, 11:19

Nu är det dags för oss på NFÖ att ta sommaruppehåll. Vi är tillbaka igen i augusti med fler nyheter om Öresundsregionen. Tills dess önskar vi alla läsare en riktigt skön sommar! /NFÖ-redaktionen


Ny tunnel har avlett trafiken

2018-06-19, 11:15

KÖPENHAMN. Den nyöppnade Nordhavnsvejen med tillhörande tunnel har minskat trafiken på flera vägar i området, på Strandvejen i Hellerup med så mycket som 28 procent. På vardagar nyttjar 22.000 bilister tunneln, och nu syns förändringar i trafikmönstret.Det senaste halvåret har … Läs mer


Danska utsläpp beräknas öka

2018-06-19, 11:15

DANMARK. Det fortsätter att regna dåliga klimatnyheter över Danmark. Landets koldioxidutsläpp tros nu öka med upp till 10 procent fram till 2030. Anledningen? Facebook. Trots regeringens senaste energiutspel om att koldioxidutsläppen ska minska, visar ett läckt dokument som regeringen sänt … Läs mer


Närstående ofta gärningsman vid dödsfall

2018-06-19, 11:13

DANMARK. Av alla mord som skett i Danmark de senaste 25 åren har 42 procent begåtts av en närstående, visar en ny kartläggning. Nu riktas kritik mot att samhället brister i frågan. Av de 1.338 dödsfall som Danmarks Radios undersökande redaktion gått … Läs mer


Stor potential för skånsk solenergi

2018-06-19, 11:07

SKÅNE. Många hustak och en hög solinstrålning gör att hälften av Skånes el skulle kunna komma från solenergi. I nuläget utgör den endast 0,2 procent. Det visar en studie som presenteras på Malmömässan idag. Den har tagits fram av Uppsala … Läs mer


Allt sämre dansk klimatpolitik

2018-06-18, 13:10

DANMARK. I en ny rankning av EU-ländernas klimatpolitik håller Danmark inte måttet. Det efter att tidigare haft en ledande position i frågan. Nu hamnar istället Sverige i topp. Det enligt organisationen Climate Action Networks, som undersökt ländernas ambitioner och framsteg … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce