logotype

Solig sommar för skånsk turism

2013-10-04, 12:39

SKÅNE. Efter nedgången 2012 ökade sommarturismen i Skåne med 7,1 procent i år, enligt Tillväxtverkets färska statistik. Bakom siffrorna ligger bland annat det soliga vädret – och en kvävande värmebölja på kontinenten.

Inräknat förmedlade privata lägenheter och stugor registrerade skånska hotell, campingar, vandrarhem och stugbyar totalt 2,3 miljoner gästnätter under juni, juli och augusti. Det kan jämföras med 2,1 miljoner gästnätter för samma period förra året.

– Det har varit en jättefin sommar med hårt tryck på vår poolanläggning. Även i början av hösten var helgerna fina vilket fick många att spontancampa hos oss, säger Jörgen Nystrand.

Röstånga camping

Tillsammans med sin fru äger och driver han Rörstånga camping, som med plats för 700-800 gäster åt gången är en av Skånes största. Runt hälften av gästerna är svenskar medan 20 procent är danskar och 10 procent holländare.

– Vi hade många holländska gäster i år då det var värmebölja med 35 grader varmt och fuktigt i Holland. Danskarna har börjat öka något igen, de minskade när danska kronan försvagades för några år sedan säger Jörgen Nystrand.

Även för länet som helhet ökade de utländska besökarna något under 2013, antalet gästnätter steg med 3,5 procent. Fortfarande är antalet dock lägre än både 2009 och 2010. Inte minst är det danskarna som svikit de senaste åren, när den danska kronan var som starkast 2009 stod danska besökare för 731.000 gästnätter i hela Sverige. I år var den siffran nere på 422.000.

Erik Olausson/NFÖSenaste nyheterna:

Ökade resurser till akutsjukvård föreslås

2017-09-20, 13:35

SKÅNE. Tillgängligheten inom den akuta vården i Skånes ska bli bättre med förlängda öppettider på jourvårdcentralerna. Det i ett förslag från regionens rödgröna styre. Anledningen är den höga belastningen som funnits på den akuta vården en längre tid. Ett av … Läs mer


Kontroversiella byggplaner stoppas

2017-09-20, 13:14

KÖPENHAMN. Nu slopar Köpenhamns borgmästare planerna på att bygga på det naturskyddade området Amager Fælled. Beslutet beskrivs som en kovändning. Planerna på att bebygga naturområdet går tillbaka till 1994 och skulle vara ett sätt att finansiera byggandet av metron. Men … Läs mer


Nytt danskt klimatinitiativ lanseras

2017-09-20, 13:12

DANMARK. I dag lanserar Danmarks statsminister det nya klimatinitiativet, P4G, för FN:s Generalförsamling. Med initiativet ska nya lösningar främjas och klimatavtalet från Paris samt FN:s klimatmål följas upp i ett samarbete med 91 av världens städer. Danmarks klimatminister framhäver att … Läs mer


Malmö kan få nytt demokratimuseum

2017-09-20, 13:09

MALMÖ. Regeringen satsar på ett nytt  migrations- och  demokratimuseum i Malmö. Eller i alla fall början till ett. De fem miljoner som regeringen avsatt till ett migrations- och demokratimuseum ska möjliggöra en förstudie och startandet av en försöksverksamhet. Ett helt nytt … Läs mer


Expertgrupp ska reda ut bostadsbyggandet

2017-09-19, 13:00

KÖPENHAMN. De skenande bostadspriserna ska stävjas och fler billiga bostäder byggas. Det vill bostadsminister Ole Birk Olesen (Liberal Alliance) som nu ska utreda möjligheterna att utvidga bostadsutbudet. Det ska gå att bygga högre, tätare och billigare, anser bostadsministern. En expertgrupp … Läs mer


Inställda flyg drabbar tusentals

2017-09-19, 12:55

DANMARK. Upp mot 10.000 resenärer drabbas av Ryanairs inställda avgångar. Mellan den 21 och 28 september ställs 60 avgångar in från Köpenhamns Flygplats. Den mest drabbade rutten är Köpenhamn – Charleroi, intill Bryssel. Där ställs 40 avgångar in under den … Läs mer


Nytt system ska förenkla vården

2017-09-19, 12:53

SKÅNE. I dag beslutade regionfullmäktige om ett nytt journalsystem, vilket ska göra vården smidigare för både personal och patienter. Vinnaren blev Cerner Sverige. Beslutet innebär att 1 miljard kronor investeras i ett sammanhållet digitalt vårdinformationssystem. Där ska primärvården och sjukhusen … Läs mer


Politiker vill slopa produktivitetskrav

2017-09-19, 12:47

DANMARK. Regeringen måste slopa produktivitetskravet på landets sjukhus. Det kräver Enhedslisten och pekar på att en majoritet i folketinget är emot det. Produktivitetskravet innebär att sjukhusen varje år måste leverera mer för samma summa pengar. Produktiviteten ska öka med 2 … Läs mer


Trots hård konkurrens storsatsar gallerior

2017-09-18, 12:40

DANMARK. Trots växande konkurrens inom handeln satsar flera av landets shoppingcentrum på att blir ännu större. Samtidigt väntar flera nya på att öppna. Förra året omsatte de danska galleriorna 60 miljarder danska kronor. Men det verkar finnas en fortsatt tro … Läs mer


Skånska företag vill spara energi

2017-09-18, 12:33

SKÅNE. Skånska företag ligger i topp när det kommer till att vilja kartlägga och minska sin energianvändning. Det är små och medelstora företag som kan söka ekonomiskt stöd från Energimyndigheten för att kartlägga vart energin går åt. Nu visar det … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce