logotype

Solig sommar för skånsk turism

2013-10-04, 12:39

SKÅNE. Efter nedgången 2012 ökade sommarturismen i Skåne med 7,1 procent i år, enligt Tillväxtverkets färska statistik. Bakom siffrorna ligger bland annat det soliga vädret – och en kvävande värmebölja på kontinenten.

Inräknat förmedlade privata lägenheter och stugor registrerade skånska hotell, campingar, vandrarhem och stugbyar totalt 2,3 miljoner gästnätter under juni, juli och augusti. Det kan jämföras med 2,1 miljoner gästnätter för samma period förra året.

– Det har varit en jättefin sommar med hårt tryck på vår poolanläggning. Även i början av hösten var helgerna fina vilket fick många att spontancampa hos oss, säger Jörgen Nystrand.

Röstånga camping

Tillsammans med sin fru äger och driver han Rörstånga camping, som med plats för 700-800 gäster åt gången är en av Skånes största. Runt hälften av gästerna är svenskar medan 20 procent är danskar och 10 procent holländare.

– Vi hade många holländska gäster i år då det var värmebölja med 35 grader varmt och fuktigt i Holland. Danskarna har börjat öka något igen, de minskade när danska kronan försvagades för några år sedan säger Jörgen Nystrand.

Även för länet som helhet ökade de utländska besökarna något under 2013, antalet gästnätter steg med 3,5 procent. Fortfarande är antalet dock lägre än både 2009 och 2010. Inte minst är det danskarna som svikit de senaste åren, när den danska kronan var som starkast 2009 stod danska besökare för 731.000 gästnätter i hela Sverige. I år var den siffran nere på 422.000.

Erik Olausson/NFÖSenaste nyheterna:

Nya stjärnor på Öresunds mathimmel

2018-02-20, 14:00

ÖRESUND. En ny stjärnmärkt restaurang i Malmö och två i Danmark. Det blev resultatet för Öresundsregionen när Michelinguiden presenterade årets lista. Restaurang Sav i Tygelsjö utanför Malmö blev en av Sveriges tre nya stjärnkrogar. Samtidigt fick Skåne Tranås på Österlen … Läs mer


Danskarna spår ljus framtid

2018-02-20, 13:20

DANMARK. Danskarna ser allt ljusare på framtiden och sin egen ekonomi. Det finns anledning till det. Lönerna förväntas att stiga under året, och det i snabbare takt än priserna. Tilliten i Danmarks Statistiks konsumentindex har ökat från 3,1 till 8,5, … Läs mer


Ny kritik mot statliga chefsbonusar

2018-02-20, 13:12

DANMARK. Nya skandaler kring statliga chefers bonusar fortsätter att uppdagas. Nu handlar det om ansvariga för det nya skandalomsusade IT-systemet i sjukvården. Sundhetsplattformen har sedan den installerades i huvudstadsregionen fått hård kritik. Det då brister bland annat har ansetts riskera … Läs mer


Malmö ordnar bostad åt nyanlända

2018-02-20, 13:05

MALMÖ. Trots en ökad hemlöshet har Malmö lyckats hitta boende till samtliga nyanlända som anvisats till kommunen. I höst väntas dessutom nya modulhus stå klara för att lätta på trycket. Sammanlagt kom 700 nyanlända till Malmö via Migrationsverket förra året. … Läs mer


Batteriproblem drabbar E.ons skånska experimentby

2018-02-19, 14:15

SKÅNE. Energibolaget E.on skulle i ett nytt projekt göra byn Simris på Österlen självförsörjande på el. Men tre månader senare gör tekniska problem att försöket fortfarande inte kunnat komma igång. Tekniken som används i försöket är enligt E.on unik. Samhället … Läs mer


Danska politiker tvekar om rysk gasledning

2018-02-19, 13:54

DANMARK. Uppgifter om att Ryssland kan använda den planerade gasledningen Nord Stream 2 i militärt syfte, oroar nu både Venstre och Socialdemokraterne. Danska utrikesministeriet ska avgöra om gasledningen, som är planerad att gå förbi Bornholm i Östersjön, ska få anläggas … Läs mer


Hård kritik mot urspårade järnvägsbonusar

2018-02-19, 13:18

DANMARK. Upprepade förseningar med det nya signalsystemet och mål som inte nåddes. Trots det betalades stora bonusar ut till statsägda Banedanmarks chefer. Hanteringen av det nya signalsystemet har kritiserats av danska Riksrevisionen. Det har blivit både senare och dyrare än … Läs mer


Fler jobbar – och äter – på restaurang

2018-02-19, 13:15

DANMARK. Kaféer, snabbmatställen och finrestauranger. Danskarna äter ute som aldrig förr. Och utvecklingen har lett till att allt fler anställs inom branschen. Under 2017 sålde restaurangbranschen för 42,7 miljarder danska kronor, en ökning med 54 procent sedan 2009. Det enligt … Läs mer


Byggstarten tidigareläggs för Fehmarn Bält-förbindelsen

2018-02-15, 15:38

DANMARK/TYSKLAND. Efter att ha mött ett flertal motgångar tidigareläggs nu istället byggstarten av Fehmarn Bält-tunneln. Bygget av den fasta förbindelsen mellan Danmark och Tyskland ska påbörjas redan i början av 2019. Tidigare byggstart var planerad till sommaren 2020 och förbindelsen … Läs mer


Danske Bank varnar för chockhöjda räntor

2018-02-15, 15:36

DANMARK. De stigande räntorna kan komma att ta ett ordentligt hopp under det kommande året. Efter flera år av låga räntor varnar nu Danske Bank för utvecklingen, som kan slå hårt mot bostadsägare och bromsa den danska tillväxten. De senaste … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce