logotype

1.500 spelnördar väntas till jubilerande konferens

2013-05-14, 14:01

MALMÖ. När den tionde upplagan av spelkonferensen Nordic Game slår upp dörrarna nästa vecka är det med ett namnkunnigare startfält än någonsin – och med Sony och ARM som nya sponsorer. Runt 1.500 utvecklare och spelnördar väntas belägra Malmö.

Förra årets upplaga av Nordic Game

Huvudtalare på årets Nordic Game är Tim Schafer, amerikansk speldesigner med hjältestatus i spelvärlden.

– Det finns ikoner och legender, och han är en av dem. Han är banbrytande och har förändrat hela spelindustrin. Han är dessutom en karismatisk talare som kan berätta om det så folk förstår, säger Robert Johnson, utvecklings- och marknadschef på Nordic Game, som också är stolt över att få Sony och processortillverkaren ARM som nya partners.

– Det är intressant att mobilsidan börjat intressera sig för oss och att vi i Malmö kan locka stora globala aktörer, säger Robert Johnson.

En annan partner är Blackberry och enligt Johnson har mobiltillverkarna börjat mobilisera sig mot Iphone, samtidigt som spelindustrin börjat rikta sig mer mot spel i telefonerna.

– Mobila spel är uppe i sådana nivåer att man måste ha med det i bagaget när man utvecklar.

Hur står sig den svenska spelbranschen på den globala marknaden?

– Finnarna har fått ett försprång på den mobila marknaden. Skandinavien går bättre och bättre och fokus har flyttats från USA sedan det gratisspelandet oline ökat, säger Robert Johnson.

Förutom drygt 70 internationella och svenska talare deltar 25-30 utställare, bland annat Nintendo och Playstation som förväntas bjuda på nyheter. Konferensen arrangeras i Slagthuset under tre dagar.

Jennie Lorentsson/NFÖSenaste nyheterna:

Dansk BNP backar i ny mätning – regeringens prognos i fara

2014-08-29, 11:19

DANMARK. Många tvetydiga signaler kommer just nu från dansk ekonomi. Ny BNP-statistik visar att tillväxten backade under årets andra kvartal, vilket är en regelrätt torpedering av regeringens senaste mer positiva prognos. Experter menar nu att politikerna måste omvärdera sin alltför … Läs mer


Kraftsamling om bredband

2014-08-29, 11:12

SKÅNE. Bredband i världsklass till alla skåningar. Det är visionen för Skånskt Bredbandsforum som idag har sitt första möte. Förhoppningen är att få till fjorton stadsnät med totalt över 2.300 kilometer kabel. Tanken är att bredbandsuppkopplingarna ska baseras på en … Läs mer


Lidl storsatsar i Danmark

2014-08-29, 11:11

DANMARK. Tyska lågpriskedjan Lidl vill expandera i Danmark. 50 nya butiker ska öppnas, berättar vd Finn Tang i en intervju med Berlingske Business. Idag har Lidl 94 butiker i Danmark, men ett nytt lager i Køge utvidgar kapaciteten till totalt … Läs mer


Arla överraskat av fallande pris

2014-08-29, 11:10

DANMARK. En störtdykning för mjölkpriserna pressar danska mejerijätten Arla. Flera års oavbruten framgång är nu slut, skriver affärstidningen Børsen. Arla sänker än en gång ersättningen till sina ägare – drygt 10.000 mjölkbönder i Danmark, Sverige och på andra håll i … Läs mer


Ystad och Åhus i hamnsamarbete

2014-08-28, 11:13

SKÅNE. Infrastrukturen på Österlen hänger inte med den ökande trafiken till och från Ystad hamn. Det menar hamnledningen, som nu slagit sina påsa ihop med Åhus hamnbolag för att få bättre tryck bakom kraven på en utbyggnad av väg E65. … Läs mer


Dansk filmbransch vill mjölka teleoperatörerna på miljoner

2014-08-28, 11:12

DANMARK. De danska telefon- och internetoperatörerna tjänar multum på att danskar laddar ner film via lagliga och olagliga kanaler. Därför borde de också tvingas betala tillbaka, menar branschorganisationen Producentforeningen. Enligt förslaget skulle teleoperatörerna tvingas lägga sammanlagt 62,5 miljoner danska kronor … Läs mer


Omdanad näringslivspolitik ska ge 20.000 jobb i Köpenhamn

2014-08-28, 11:11

KÖPENHAMN. Förra året hamnade Köpenhamn på 90:e plats när Danmarks 98 kommuner rankades efter näringslivsklimat. Det håller inte, menar överborgmästare Frank Jensen (Socialdemokraterne), som nu sjösätter ett program för att förbättra den kommunala servicen till företagen. Bland åtgärdspunkterna finns förkortade … Läs mer


Rekord för elbilsrally runt sundet

2014-08-28, 11:10

ÖRESUND. Fyra veckor innan startsignalen går är Oresund Electric Car Rally redan fullbokat. 60 bilar kommer ta sig upp och ner längst Öresund med bara batterikraft som bränsle. Tävlingen, som hålls i slutet av september, är uppdelad i två etapper. … Läs mer


Tetra Pak lägger ner fabrik i Lund

2014-08-27, 14:21

LUND. Tetra Pak lägger ner en av sina fabriker i Lund. 250 personer berörs av nedläggningen, då produktionen flyttar till andra fabriker runt om i Europa. Fabriken tillverkar dryckesförpackningar, där efterfrågan minskat på senare år. 80 procent av förpackningarna som … Läs mer


DSB vill köpa tåg för 24 miljarder

2014-08-27, 14:20

DANMARK. Danska statens tågoperatör DSB behöver närmaste tjugo åren investera minst motsvarande 24 miljarder svenska kronor i nya tåg för att få full utväxling från satsningarna från den nya tågfonden. DSB lade igår fram sin materialstrategi för kommande år. Enligt … Läs mer