logotype

1.500 spelnördar väntas till jubilerande konferens

2013-05-14, 14:01

MALMÖ. När den tionde upplagan av spelkonferensen Nordic Game slår upp dörrarna nästa vecka är det med ett namnkunnigare startfält än någonsin – och med Sony och ARM som nya sponsorer. Runt 1.500 utvecklare och spelnördar väntas belägra Malmö.

Förra årets upplaga av Nordic Game

Huvudtalare på årets Nordic Game är Tim Schafer, amerikansk speldesigner med hjältestatus i spelvärlden.

– Det finns ikoner och legender, och han är en av dem. Han är banbrytande och har förändrat hela spelindustrin. Han är dessutom en karismatisk talare som kan berätta om det så folk förstår, säger Robert Johnson, utvecklings- och marknadschef på Nordic Game, som också är stolt över att få Sony och processortillverkaren ARM som nya partners.

– Det är intressant att mobilsidan börjat intressera sig för oss och att vi i Malmö kan locka stora globala aktörer, säger Robert Johnson.

En annan partner är Blackberry och enligt Johnson har mobiltillverkarna börjat mobilisera sig mot Iphone, samtidigt som spelindustrin börjat rikta sig mer mot spel i telefonerna.

– Mobila spel är uppe i sådana nivåer att man måste ha med det i bagaget när man utvecklar.

Hur står sig den svenska spelbranschen på den globala marknaden?

– Finnarna har fått ett försprång på den mobila marknaden. Skandinavien går bättre och bättre och fokus har flyttats från USA sedan det gratisspelandet oline ökat, säger Robert Johnson.

Förutom drygt 70 internationella och svenska talare deltar 25-30 utställare, bland annat Nintendo och Playstation som förväntas bjuda på nyheter. Konferensen arrangeras i Slagthuset under tre dagar.

Jennie Lorentsson/NFÖSenaste nyheterna:

Dansk industri skriker efter IT-folk

2014-09-19, 11:13

DANMARK. Trots att intresset för IT-relaterade utbildningar ökat på senare år räcker de utexaminerade inte långt. I dag står 3.900 IT-tjänster tomma i Danmark, och bristen på kvalificerad personal ser bara ut att öka i framtiden. Det är lobbyingorganisationen Dansk … Läs mer


Fler varsel väntar i Lund

2014-09-19, 11:13

LUND. I går rapporterade Nytt från Öresund att Ericsson lägger ner sin utveckling av modem, en verksamhet som sysselsätter 690 anställda i Lund. Men även på grannen Sony Mobile väntar ordentliga åtstramningar. På en presskonferens i Tokyo i veckan sade … Läs mer


Massivt dansks motstånd mot ökat flyktingmottagande

2014-09-19, 11:12

DANMARK. De blodiga krigen i Syrien, Irak och Palestina har inte rubbat danskarnas syn på hur många asylsökanden som ska släppas in i landet. Bara var femte vill öka flyktingmottagandet medan fyra av tio vill ta strama åt politiken ännu … Läs mer


Legoland siktar på Kina

2014-09-19, 11:10

KINA. Med den framgångsrika Legofilmen i ryggen och ökande besöksantal i världens sex Legoland-parker satsar ägaren Merlin Entertainment på rejäl expansion. De närmaste åren siktar ledningen på att öppna upp till fem nya nöjesfält byggda på de danska klossarna, bara … Läs mer


Rekordstor dansk vinskörd

2014-09-19, 11:09

DANMARK. Det varma sommarvädret har varit rena raketbränslet för den spirande danska vinproduktionen. Vinodlarna räknar med närapå dubbelt så stor skörd som förra året. − Det är helt galet i år. Inte bara är druvskörden stor, men kvaliteten är mycket … Läs mer


700 berörs när Ericsson skär ner i Lund

2014-09-18, 12:33

LUND. Golgatavandringen fortsätter för telekombolaget Ericssons verksamhet i Lund. Ett år efter det senaste sparpaketet meddelade koncernen i dag att hela modemutvecklingen läggs ned. Därmed blir närmare 700 i Lund av med jobbet – men merparten av dem kan få … Läs mer


Stora bältbron värd 400 miljarder

2014-09-18, 12:30

STORA BÄLT. Samhällsekonomiskt kan Stora bältbron visa sig vara den bästa affären på mycket länge för Danmark. Bara fram till 2048 ger bron tidsvinster och sparade transportkostander för närmare 400 miljarder danska kronor enligt en färsk kalkyl. Bara under 2014 … Läs mer


Gigantiskt soltak ger ström åt LTH

2014-09-18, 12:28

LUND. En byggnad tillhörande Lunds tekniska högskola har försetts med 850 kvadratmeter solceller. Elproduktionen beräknas räcka till hushållsbehovet hos 30 normalstora villor. Solcellerna är av en ny typ som drar nytta av solstrålning som träffar båda sidor av panelerna. Därmed … Läs mer


Fehmarn på tapeten i Köpenhamn

2014-09-18, 12:27

KÖPENHAMN. Ett tredagarsjippo i slutet av september ska sätta den kommande Fehmarn bältförbindelsen på kartan för såväl politiker som allmänhet. Bland de tillresta dignitärerna finns Torsten Albig, ministerpresident för Schleswig-Holstein. Utöver diverse presskonferenser och studiebesök vid Öresundsförbindelsen ska Fehmarn Beltdays … Läs mer


Grus i maskineriet för skånsk tidningsfusion

2014-09-17, 15:24

SKÅNE. Senast till årsskiftet är det tänkt att redaktionerna för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad ska slås ihop. Men just nu ligger de fackliga förhandlingarna på is sedan facket kallat in en extern löntagarkonsult för att granska de planerade nedskärningarna, rapporterar … Läs mer