logotype

Wifi-giraff intar övergiven hotelltomt vid torget i Hyllie

2013-05-13, 14:27

MALMÖ. Platsen framför Stationstorget i Hyllie, som var vikt för ett jättelikt hotellbygge, får nu ett tillfälligt innehåll. Gräs, blommor, bänkar och en hybridgiraff i trä som ger trådlöst internet ska göra tomten till en urban yta för ”häng”.

Det är i väntan på en permanent byggnad som Malmö stad gör om platsen. Den 8.000 kvadratmeter stora tomten var tidigare reserverad för byggherren Arthur Buchardt och hans hotellplaner, men kommer att fungera som en grönyta och utställningsyta fram till slutet av 2015, då kommunen hoppas ha klart med en ny entreprenör.

Platsen, som fått namnet Draget, beskrivs som en urban zon i brytpunkten mellan staden och landet. Visionen är att fylla den med innehåll som förenar stadsliv och en rural landskapskänsla.

2015 hoppas kommunen ha klart med en ny entreprenör som vill exploatera området framför Stationstorget i Hyllie. Tills dess pryds platsen av en trägiraff.

Förutom den multitaskande sol- och vindkraftsgiraffen som bjuder på wifi och laddning för mobiler och surfplattor, har Malmö stad lagt trädäck, sått gräs och blommor, och placerat ut en soffa med inbyggda högtalare där besökaren själv kan koppla in sin musik. Soffan blinkar sedan i takt med musiken.

– Men här kommer växa fram mer av både gröna och sociala aktiviteter efter hand, säger Ola Nielsen, landskapsarkitekt på gatukontoret, i ett pressmeddelande från Malmö stad.

Vad som kommer att hända med tomten på sikt i är dagsläget oklart, men det blir troligtvis inget hotellbygge alls. Arthur Buchardt övergav hotellplanerna sedan han blivit omkörd av Percy Nilsson och Annehem Fastigheter, som båda bygger hotell i området.

– Hyllie är jättehett och det här är en av de mest centrala tomterna, så det finns många som är intresserade. Vilka det är blir offentligt så fort det går till tekniska nämnden, säger Maria Nyman Moritz, kommunikationsansvarig för utbyggnadsområdet Hyllie.

Jennie Lorentsson/NFÖSenaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce