logotype

Wifi-giraff intar övergiven hotelltomt vid torget i Hyllie

2013-05-13, 14:27

MALMÖ. Platsen framför Stationstorget i Hyllie, som var vikt för ett jättelikt hotellbygge, får nu ett tillfälligt innehåll. Gräs, blommor, bänkar och en hybridgiraff i trä som ger trådlöst internet ska göra tomten till en urban yta för ”häng”.

Det är i väntan på en permanent byggnad som Malmö stad gör om platsen. Den 8.000 kvadratmeter stora tomten var tidigare reserverad för byggherren Arthur Buchardt och hans hotellplaner, men kommer att fungera som en grönyta och utställningsyta fram till slutet av 2015, då kommunen hoppas ha klart med en ny entreprenör.

Platsen, som fått namnet Draget, beskrivs som en urban zon i brytpunkten mellan staden och landet. Visionen är att fylla den med innehåll som förenar stadsliv och en rural landskapskänsla.

2015 hoppas kommunen ha klart med en ny entreprenör som vill exploatera området framför Stationstorget i Hyllie. Tills dess pryds platsen av en trägiraff.

Förutom den multitaskande sol- och vindkraftsgiraffen som bjuder på wifi och laddning för mobiler och surfplattor, har Malmö stad lagt trädäck, sått gräs och blommor, och placerat ut en soffa med inbyggda högtalare där besökaren själv kan koppla in sin musik. Soffan blinkar sedan i takt med musiken.

– Men här kommer växa fram mer av både gröna och sociala aktiviteter efter hand, säger Ola Nielsen, landskapsarkitekt på gatukontoret, i ett pressmeddelande från Malmö stad.

Vad som kommer att hända med tomten på sikt i är dagsläget oklart, men det blir troligtvis inget hotellbygge alls. Arthur Buchardt övergav hotellplanerna sedan han blivit omkörd av Percy Nilsson och Annehem Fastigheter, som båda bygger hotell i området.

– Hyllie är jättehett och det här är en av de mest centrala tomterna, så det finns många som är intresserade. Vilka det är blir offentligt så fort det går till tekniska nämnden, säger Maria Nyman Moritz, kommunikationsansvarig för utbyggnadsområdet Hyllie.

Jennie Lorentsson/NFÖSenaste nyheterna:

Dragkamp om danska ingenjörer

2019-02-15, 10:15

DANMARK. Det råder hård kamp om ingenjörerna i Danmark. Sex av tio privatanställda har det senaste året varit med om värvningsförsök. Det visar en ny undersökning från ingenjörsföreningen IDA. Arbetslösheten bland ingenjörer är rekordlåg, 1,5 procent, och nu nere på … Läs mer


Kommuner kan få betala för bussturer

2019-02-15, 09:20

SKÅNE. Skånska kommuner kan bli medfinansiärer för att hålla sina bussturer vid liv. Efter att nedskärningar för kollektivtrafiken presenterats kommer Skånetrafiken nu med ett erbjudande. Kanske har de inspirerats av Själland. Den danska regionen gav nyligen sina kommuner ett förslag … Läs mer


Flera kommuner kräver miljoninkomst

2019-02-15, 09:10

DANMARK. I tolv av Danmarks kommuner behöver man nu tjäna över miljonstrecket för att kunna köpa sig ett hus. I den dyraste, Fredriksbergs kommun, behöver man ha en årlig inkomst på närmare två miljoner. Det enligt en ny analys från … Läs mer


Nytt förslag om höjda bensinpriser

2019-02-15, 09:05

DANMARK. Det är inte bara i Sverige som det finns planer på höjda bensinpriser. I Danmark vill Enhedslisten höja priset med 69 danska öre/litern. – Bilflottan är ett stort problem för klimatet. Vi måste göra något åt det och det … Läs mer


Trendbrott i dansk ålderskurva

2019-02-15, 09:00

DANMARK. Danskarna blir inte äldre. Utvecklingen med den stadigt stigande medellivslängden stannade av under förra året. Enligt Danmarks Statistik senaste beräkning förblir livslängden i snitt 79 år för män och 82,9 år för kvinnor. Senaste gången som utvecklingen stagnerade var … Läs mer


Förslag att låta Danmark köpa Ringhals

2019-02-08, 15:15

DANMARK. Låt Danmark ta över det svenska kärnkraftverket Ringhals. I så fall kan Danmark bli koldioxidneutralt om två år. Det menar svensken Staffan Qvist, doktor i kärnteknik. Ringhals kärnkraftverk utanför Göteborg ska stänga om två år. Men det finns ingen … Läs mer


Passagerarna sviker Skånes flygplatser

2019-02-08, 15:10

SKÅNE. Klimatet gynnas när fler väljer bort inrikesflyget. men de regionala flygplatserna får det allt svårare. I Skåne håller de sig delvis flytande med kommunalt stöd. Kristianstad Österlen Airport gick förra året back med 17 miljoner kronor. Det gjorde att … Läs mer


Minister håller fast vid höjd pensionsålder

2019-02-08, 15:04

DANMARK. Landet kommer att bli fattigare om pensionsåldern inte höjs. Det menar finansminister Kristian Jensen (Venstre), som inför nya förhandlingar vill hålla fast vid en höjning av pensionsåldern. I takt med att den danska livslängden stiger är det beslutat att … Läs mer


Färre resor och minskad vinst för DSB

2019-02-08, 13:49

DANMARK. Minskat statligt stöd, spårarbete och färre resenärer. Den danska tågoperatören DSB visade ett halverat driftresultatet för 2018 jämfört med föregående år. Det framkom när årsresultatet redovisades på torsdagen. Borträknat engångsposter slutade det på 247 miljoner danska kronor. Antalet resor minskade … Läs mer


Soltempel kan grävas ut med donationer

2019-02-08, 13:45

BORNHOLM. Ett soltempel och en av Danmarks viktigaste kultplatser från stenåldern tros ligga under en gräsbevuxen slätt på Bornholm. Nu vill det lokala museet crowdfounda för att få ihop pengar till utgrävningen. Hittills har 2.500 små guldgubbar hittats på Sorte … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce