logotype

Kineser vill finansiera snabbtåg mellan Köpenhamn och Oslo

2013-04-17, 11:33

NORDEN. Något oväntat har Sverige, Danmark och Norge fått kineser med sig på planerna att bygga höghastighetståg mellan Köpenhamn – Oslo.

Bild: 8millioncity.com

Det var på ett seminarium om den tänkta höghastighetsbanan, som hölls i Stockholm förra veckan, som representanter för det statliga kinesiska byggbolaget China National Machinery Import & Export Corporation, CMC, lade fram ett skarpt förslag om att ta på sig finansieringen av projektet.

– Det är det första förslaget vi fått, men vi har ju inte heller gått ut och sökt finansiering. Det är intressant att veta att det finns finansiärer som tror på projektet, och vi vet att de kan bygga ett höghastighetsnät, de har gjort det tidigare i Kina, säger Lennart Serder, delprojektledare på Region Skåne och järnvägsexpert, till Nytt från Öresund.

En annan tänkbar finansiär är den norska oljefonden, som är god för knappt 4.300 miljarder svenska kronor.

– Vi sneglar på den, och där verkar det finnas pengar att hämta. De gör långsiktiga investeringar i infrastruktur utomlands, säger Lennart Serder.

Grova beräkningar pekar på en investeringskostnad på cirka 100 miljarder kronor för en upphöjd bana byggd på pelare. Snabbtåget är tänkt att kapa restiden mellan den norska och danska huvudstaden till knappt tre timmar.

Under hösten 2014 hålls en slutkonferens för höghastighetsbanan, som är en del av projektet ”Åttamiljonersstaden”, vars syfte är att knyta samman Oslo och Köpenhamn via Göteborg.

– Då vet vi möjligheterna, sedan är nästa steg att få de tre länderna att tycka likadant. Just nu är nationerna ganska avvaktande tills de har sett slutförslaget, medan regionerna är mer positiva, säger Serder till Nytt från Öresund.

Jennie Lorentsson/NFÖSenaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce