logotype

Boplats Syd växer ur Malmö

2012-12-06, 13:55

MALMÖ. Med kommunala MKB:s 22.000 lägenheter som bas är Malmö stads bostadsförmedlingsbolag Boplats Syd redan en dominant på regionens hyresmarknad. Nu växer räckvidden även utanför kommungränsen.
Boplats Syd bildades 2009 för att samordna Malmös kommunala bostadskö med de många olika kösystemen till de privata hyresvärdarna. Fram till i höstas var verksamheten begränsad till Malmö stads kommungräns, men sedan 1 oktober sker även tilldelningen av 700 lägenheter i Staffanstorp och Hjärup via Boplats Syd. Nu tillkommer en handfull lägenheter i det lilla samhället Bara i Svedala kommun, där privata fastighetsbolaget Volito bygger nytt.

– Det kan blir mer framöver, det beror på hur bra vi lyckas hyra ut de första lägenheterna, säger Boplats Syds vd Krister Hjelm.

Vid årsskiftet tillkommer även 200 lägenheter som Stena äger i Lomma till Boplats Syds databas. Och aptiten är inte stillad för det. Krister Hjelm för diskussioner med en lång rad privata och kommunala hyresvärdar i sydvästra Skåne, men får även draghjälp utifrån.

– I exempelvis Burlöv har en folkpartist motionerat i kommunfullmäktige om att Burlövs bostäder borde ansluta sig till Boplats Syd, säger Krister Hjelm till Nytt från Öresund.

2011 förmedlades 3.200 lägenheter via Boplats Syd, i år blir siffran något lägre uppger Krister Hjelm. MKB står fortfarande för cirka 85 procent av beståndet, men privata aktörer med nybyggen blir ett allt vanligare inslag i databasen.

– De senaste 1-2 åren har det varit svårt att sälja nybyggda bostadsrätter, istället hyr fastighetsbolagen ut dem som hyresrätter. Vi har förmedlat mycket nyproduktion i Västra Hamnen, Gyllins Trädgård i östra Malmö och nu även Hyllie, säger Krister Hjelm.

Erik Olausson/NFÖSenaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce