logotype

Digital utrotning hotar danskan

2012-09-26, 14:10

DANMARK. Danskan är ett av många små språk ligger pyrt till när allt mer av samhället blir datoriserat. När gapet mellan stora och små språk ökar i den digitala världen riskerar de små språken att utrotas om de inte satsar på språkteknologiska program.

Språkforskare vid Köpenhamns universitet, Copenhagen Business School och den danska språknämnden har tagit fram en rapport som visar att Danmark behöver spurta inom det språkteknologiska området. Rapporten är det danska bidraget till EU-initiativet META-NET:s undersökning av 30 europeiska språk, som tyder på att 21 av de 30 språken behöver förbättra sina digitala språkresurser.

– Google Translate och andra översättningsprogram är utmärkta verktyg. Men om vi inte kan vara säkra på att de kan hantera danska kan de stjälpa mer än hjälpa, säger Bolette Sandford Pedersen, professor på Köpenhamns Universitets språkcentrum, i ett pressmeddelande.

Ett problem är att små språk inte är kommersiellt gångbara. För att förbättra översättningsprogram gäller därför att det läggs resurser på att till exempel mata dem med textsamlingar och att mening för mening jämföra danskan med andra språk.

– Den danska marknaden är så liten att vi inte alltid får tillgång till de senaste metoderna eller de senaste data, och det ser vi som problematiskt för den framtida utvecklingen, säger Bolette Sandford Pedersen i pressmeddelandet från Köpenhamns Universitet.

Hon bedömer att en bristande utveckling kan leda till att danskarna inte bryr sig om att använda de digitala språkverktygen, eftersom de ändå inte fungerar på danska. Ett ännu värre scenario är att danskan utesluts helt i digitala sammanhang, eftersom den är för opraktisk att använda.Senaste nyheterna:

Sämre tider väntar dansk byggindustri

2019-05-24, 10:38

DANMARK. Den gyllene eran för danska byggindustrin tros vara över, något som ses som en indikator på hela landets ekonomi. Samtidigt som att bostadsbyggandet planar ut är läget osäkert för ett flertal stora offentligt finansierade projekt. Det enligt Dansk Byggeri … Läs mer


Miljardnota för danska gränskontroller

2019-05-24, 10:38

DANMARK. Gränskontrollerna som Danmark, likt Sverige, införde för över tre år sedan har kostat landet över en miljard danska kronor. Det enligt nya uppgifter som Danmarks Radio tagit fram. Det är fyra gånger mer än siffrorna som tidigare uppgetts, av … Läs mer


Stor press på solcellsstöd

2019-05-24, 10:36

SKÅNE. Allt fler privatpersoner och företag i Skåne vill ha stöd för att sätta upp solceller. I snitt kommer tio ansökningar om dagen in till Länsstyrelsen, alltså runt 300 i månaden. Köerna är långa och trots att Länsstyrelsen i Skåne … Läs mer


Rikaste danskarna allt rikare

2019-05-24, 10:36

DANMARK. Skillnaden mellan Danmark och Sverige ökar när det kommer till inkomstfördelning. Våra danska grannar är nu mer lika engelsmännen än oss, när det kommer till hur rika de rika är. Den rikaste procenten i både Norge och Sverige innehar … Läs mer


Danska forskare vill se civil olydnad

2019-05-24, 10:35

DANMARK. Nu uppmanar 174 danska forskare till civil olydnad för att rädda klimatet. Att uppmana till icke-våldsaktioner är inte bara en rätt – utan deras plikt, skriver forskarna i ett gemensamt utspel på fredagen. Det för att konkreta och snabba … Läs mer


Orolig omvärld påverkar dansk ekonomi

2019-05-17, 10:35

DANMARK. En gul badanka som guppar upp och ner på vågorna. Det kan den danska ekonomin liknas med, enligt Dansk Industris vd Kent Damsgaard, som nu varnar för internationella svallvågor. Landets politiker ska därför inte förhasta sig och inför valet … Läs mer


Ökat intresse för danska företag

2019-05-17, 10:33

DANMARK. Allt fler utländska investerare köper upp danska företag, Kina och USA toppar listan. De står för 40 procent av investeringarna. Det visar en ny rapport som Nordea tagit fram. De senaste fem åren har kurvan stigit stadigt, men danska företag … Läs mer


Hot vanligt för skånska politiker

2019-05-17, 10:27

SKÅNE. Varannan skånsk kommunstyrelseordförande har blivit utsatt för hot eller trakasserier i samband med sitt politiska uppdrag. Ett flertal uppger även att de har censurerat sig själv i rädsla för detsamma. I en undersökning som SVT Nyheter Skåne gjort uppger … Läs mer


Klimatexperter vill ha flygavgifter

2019-05-17, 10:25

DANMARK. Danskarnas flygande har ökat med 50 procent sedan 1990. Nu vill  danska Klimarådet införa internationella avgifter på flyget, och de blickar mot Sverige för lösningar. Det krävs i högre grad internationella lösningar menar expertrådet: – Både Norge och Sverige … Läs mer


Oro när exporten minskar

2019-05-10, 11:21

DANMARK. Lyckan för dansk export tros vara på väg att vända. Det efter att landets varuexport i mars sjönk med 5,6 procent enligt Danmarks Statistik. Mediciner och maskiner tros bli varor som drabbas hårdast. Minskningen är den största på åtta … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce