logotype

Efter skattereformen: Fler danskar väntas shoppa i Sverige

2012-06-05, 13:50

ÖRESUND. Den nya danska skattereformen gör det bland annat dyrare att handla varor som innehåller fett och socker. Därför kommer handeln över gränserna att öka i år, visar en undersökning av fackföreningen Business Danmark.

Det nya köpcentret Emporia som öppnar i höst i Hyllie kan få fler danska kunder.

30 procent av de Köpenhamnsbor som gränshandlar i Sverige och Tyskland räknar med att öka sina inköp i grannlandet under 2012 på grund av de höjda skatterna, visar undersökningen. Men det är inte bara kött, godis och läsk som danskar handlar i Sverige, skriver nyhetstjänsten Rapidus.

Flera servicetjänster är billigare i Sverige än i Danmark. Bland annat går det att spara 50 procent av priset på fordonsservice och 40 procent på kostnaden för nya glasögon för en dansk som åker över sundet, enligt siffror från Konkurrencestyrelsen.

Det har lett till att tolv procent av Köpenhamnsborna låter reparera bilen i Skåne, medan elva procent lagar tänderna och sju procent köper glasögon på den svenska sidan Öresund.

Nu tror Business Danmarks företrädare att gränshandeln kommer att öka ytterligare.

– Det kan mycket väl visa sig att intäktstappet i form av mindre moms och skatt blir större än de intäkter som politikerna förväntar sig att få från avgiftshöjningarna. Fett- och sockeravgifter har visat sig ha en direkt påverkan på vårt beteende. Folk är beredda att köra långt för att handla i grannlandet. Det kommer att betyda en fallande omsättning i Danmark, säger Leif Nielsen, avdelningschef för Business Danmark i Köpenhamn, till Rapidus nyhetstjänst. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce