logotype

Efter skattereformen: Fler danskar väntas shoppa i Sverige

2012-06-05, 13:50

ÖRESUND. Den nya danska skattereformen gör det bland annat dyrare att handla varor som innehåller fett och socker. Därför kommer handeln över gränserna att öka i år, visar en undersökning av fackföreningen Business Danmark.

Det nya köpcentret Emporia som öppnar i höst i Hyllie kan få fler danska kunder.

30 procent av de Köpenhamnsbor som gränshandlar i Sverige och Tyskland räknar med att öka sina inköp i grannlandet under 2012 på grund av de höjda skatterna, visar undersökningen. Men det är inte bara kött, godis och läsk som danskar handlar i Sverige, skriver nyhetstjänsten Rapidus.

Flera servicetjänster är billigare i Sverige än i Danmark. Bland annat går det att spara 50 procent av priset på fordonsservice och 40 procent på kostnaden för nya glasögon för en dansk som åker över sundet, enligt siffror från Konkurrencestyrelsen.

Det har lett till att tolv procent av Köpenhamnsborna låter reparera bilen i Skåne, medan elva procent lagar tänderna och sju procent köper glasögon på den svenska sidan Öresund.

Nu tror Business Danmarks företrädare att gränshandeln kommer att öka ytterligare.

– Det kan mycket väl visa sig att intäktstappet i form av mindre moms och skatt blir större än de intäkter som politikerna förväntar sig att få från avgiftshöjningarna. Fett- och sockeravgifter har visat sig ha en direkt påverkan på vårt beteende. Folk är beredda att köra långt för att handla i grannlandet. Det kommer att betyda en fallande omsättning i Danmark, säger Leif Nielsen, avdelningschef för Business Danmark i Köpenhamn, till Rapidus nyhetstjänst. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Sämre tider väntar dansk byggindustri

2019-05-24, 10:38

DANMARK. Den gyllene eran för danska byggindustrin tros vara över, något som ses som en indikator på hela landets ekonomi. Samtidigt som att bostadsbyggandet planar ut är läget osäkert för ett flertal stora offentligt finansierade projekt. Det enligt Dansk Byggeri … Läs mer


Miljardnota för danska gränskontroller

2019-05-24, 10:38

DANMARK. Gränskontrollerna som Danmark, likt Sverige, införde för över tre år sedan har kostat landet över en miljard danska kronor. Det enligt nya uppgifter som Danmarks Radio tagit fram. Det är fyra gånger mer än siffrorna som tidigare uppgetts, av … Läs mer


Stor press på solcellsstöd

2019-05-24, 10:36

SKÅNE. Allt fler privatpersoner och företag i Skåne vill ha stöd för att sätta upp solceller. I snitt kommer tio ansökningar om dagen in till Länsstyrelsen, alltså runt 300 i månaden. Köerna är långa och trots att Länsstyrelsen i Skåne … Läs mer


Rikaste danskarna allt rikare

2019-05-24, 10:36

DANMARK. Skillnaden mellan Danmark och Sverige ökar när det kommer till inkomstfördelning. Våra danska grannar är nu mer lika engelsmännen än oss, när det kommer till hur rika de rika är. Den rikaste procenten i både Norge och Sverige innehar … Läs mer


Danska forskare vill se civil olydnad

2019-05-24, 10:35

DANMARK. Nu uppmanar 174 danska forskare till civil olydnad för att rädda klimatet. Att uppmana till icke-våldsaktioner är inte bara en rätt – utan deras plikt, skriver forskarna i ett gemensamt utspel på fredagen. Det för att konkreta och snabba … Läs mer


Orolig omvärld påverkar dansk ekonomi

2019-05-17, 10:35

DANMARK. En gul badanka som guppar upp och ner på vågorna. Det kan den danska ekonomin liknas med, enligt Dansk Industris vd Kent Damsgaard, som nu varnar för internationella svallvågor. Landets politiker ska därför inte förhasta sig och inför valet … Läs mer


Ökat intresse för danska företag

2019-05-17, 10:33

DANMARK. Allt fler utländska investerare köper upp danska företag, Kina och USA toppar listan. De står för 40 procent av investeringarna. Det visar en ny rapport som Nordea tagit fram. De senaste fem åren har kurvan stigit stadigt, men danska företag … Läs mer


Hot vanligt för skånska politiker

2019-05-17, 10:27

SKÅNE. Varannan skånsk kommunstyrelseordförande har blivit utsatt för hot eller trakasserier i samband med sitt politiska uppdrag. Ett flertal uppger även att de har censurerat sig själv i rädsla för detsamma. I en undersökning som SVT Nyheter Skåne gjort uppger … Läs mer


Klimatexperter vill ha flygavgifter

2019-05-17, 10:25

DANMARK. Danskarnas flygande har ökat med 50 procent sedan 1990. Nu vill  danska Klimarådet införa internationella avgifter på flyget, och de blickar mot Sverige för lösningar. Det krävs i högre grad internationella lösningar menar expertrådet: – Både Norge och Sverige … Läs mer


Oro när exporten minskar

2019-05-10, 11:21

DANMARK. Lyckan för dansk export tros vara på väg att vända. Det efter att landets varuexport i mars sjönk med 5,6 procent enligt Danmarks Statistik. Mediciner och maskiner tros bli varor som drabbas hårdast. Minskningen är den största på åtta … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce