logotype

Efter skattereformen: Fler danskar väntas shoppa i Sverige

2012-06-05, 13:50

ÖRESUND. Den nya danska skattereformen gör det bland annat dyrare att handla varor som innehåller fett och socker. Därför kommer handeln över gränserna att öka i år, visar en undersökning av fackföreningen Business Danmark.

Det nya köpcentret Emporia som öppnar i höst i Hyllie kan få fler danska kunder.

30 procent av de Köpenhamnsbor som gränshandlar i Sverige och Tyskland räknar med att öka sina inköp i grannlandet under 2012 på grund av de höjda skatterna, visar undersökningen. Men det är inte bara kött, godis och läsk som danskar handlar i Sverige, skriver nyhetstjänsten Rapidus.

Flera servicetjänster är billigare i Sverige än i Danmark. Bland annat går det att spara 50 procent av priset på fordonsservice och 40 procent på kostnaden för nya glasögon för en dansk som åker över sundet, enligt siffror från Konkurrencestyrelsen.

Det har lett till att tolv procent av Köpenhamnsborna låter reparera bilen i Skåne, medan elva procent lagar tänderna och sju procent köper glasögon på den svenska sidan Öresund.

Nu tror Business Danmarks företrädare att gränshandeln kommer att öka ytterligare.

– Det kan mycket väl visa sig att intäktstappet i form av mindre moms och skatt blir större än de intäkter som politikerna förväntar sig att få från avgiftshöjningarna. Fett- och sockeravgifter har visat sig ha en direkt påverkan på vårt beteende. Folk är beredda att köra långt för att handla i grannlandet. Det kommer att betyda en fallande omsättning i Danmark, säger Leif Nielsen, avdelningschef för Business Danmark i Köpenhamn, till Rapidus nyhetstjänst. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Fehmarnprojekt blir av med skyddsnät

2018-12-13, 12:57

DANMARK. Den planerade Fehmarn-förbindelsen förlorar sitt ekonomiska skyddsnät. Ett EU-beslut på torsdagen slår fast att de statliga garantier som beviljats projektet är felaktiga. EU-domstolen går därmed på färjebolagen Scandlines och Stena Lines linje, som menar att garantierna har beviljats på … Läs mer


Dansk arbetsmarknad överraskar experter

2018-12-13, 12:56

DANMARK. Sysselsättningen ökar så mycket att det nu överraskar landets ekonomer. Under 2018 har ytterligare 54.000 jobb tillkommit. Det visar prognoser från regeringen och landets största banker. Utvecklingen har tagit experterna på sängen, i början av året förutspåddes istället en … Läs mer


Köpenhamn bäst att arbeta i

2018-12-13, 12:55

KÖPENHAMN. Köpenhamn listas som en av framtidens bästa globala städer av den brittiska tidningen Financial Times. Staden hamnar på första plats när det kommer till livskvalitet för de arbetande och levnadsvillkor. Men även dess välkomnande inställning till företag lovordas och där … Läs mer


Skåne satsar på nätläkartjänst

2018-12-13, 12:53

SKÅNE. Skåningar som söker hjälp för olika åkommor kan nu hänvisas till läkarbesök på nätet. Det i ett försök att ta upp konkurrensen med privata nätläkartjänster. Kry och Min doktor har tidigare fått kritik för sin verksamhet. Men nu vill … Läs mer


Minister vill att fler fälls för våldtäkt

2018-12-12, 13:05

DANMARK. Nu vill jämställdhetsminister Eva Kjer Hansen (Venstre) att den danska våldtäktslagstiftningen ska skärpas. Allt för få döms enligt henne för våldtäkt. I nuläget behöver offret bevisa att de gjort motstånd för att den anklagade ska kunna dömas för våldtäkt. … Läs mer


Köpenhamns utsatta områden ska ej rivas

2018-12-12, 13:05

KÖPENHAMN. Tingbjerg och Mjølnerparken hör till de socialt utsatta områden i huvudstaden som regeringen vill riva, om ingen bättring sker. Men inga bostäder i Köpenhamn kommer att gå det ödet till mötes. Det uppger nu stadens borgmästare Frank Jensen (Socialdemokraterne), … Läs mer


Världsstjärnor ska lockas till Norden

2018-12-12, 13:04

DANMARK/SVERIGE. Flera danska, svenska och norska konsertarrangörer går nu samman. Målet är att dra fler världsartister till Norden. Den nya satsningen går under namnet “All Things Live”. Från den danska sidan ansluter ICO Concerts och ICO Management and Touring, från … Läs mer


Hotade koraser viktiga att bevara

2018-12-12, 13:03

DANMARK. På 1950-talet betade och bökade omkring en miljon röda danska kor och danska lantrassvin. Men av de traditionella djurraserna finns nu bara ett par hundratal kvar. Men det är inte nostalgi som gör att forskarna menar att de bör … Läs mer


Danske bank säljer svenskt bolag

2018-12-11, 12:26

DANMARK. Danske bank meddelade på tisdagsmorgonen att de säljer den svenska delen av Danica Pension. Priset för pensionsbolaget uppgår till 2,6 miljarder kronor. Köpare är riskkapitalbolagen Polaris och Acathia. I börsmeddelandet uppger Danske Banks vd, Jacob Aarup-Andersen, att de ska … Läs mer


E-sport en växande kassako

2018-12-11, 12:24

DANMARK. Intresset för e-sport ökar snabbt i Danmark. De databaserade sporttävlingarna omsätter allt mer pengar. I år beräknas omsättningen hamna på 140 miljoner danska kronor. Det innebär att omsättningen har ökat med 324 procent sedan 2016, enligt Danske Spil. E-sport … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce