logotype

Efter skattereformen: Fler danskar väntas shoppa i Sverige

2012-06-05, 13:50

ÖRESUND. Den nya danska skattereformen gör det bland annat dyrare att handla varor som innehåller fett och socker. Därför kommer handeln över gränserna att öka i år, visar en undersökning av fackföreningen Business Danmark.

Det nya köpcentret Emporia som öppnar i höst i Hyllie kan få fler danska kunder.

30 procent av de Köpenhamnsbor som gränshandlar i Sverige och Tyskland räknar med att öka sina inköp i grannlandet under 2012 på grund av de höjda skatterna, visar undersökningen. Men det är inte bara kött, godis och läsk som danskar handlar i Sverige, skriver nyhetstjänsten Rapidus.

Flera servicetjänster är billigare i Sverige än i Danmark. Bland annat går det att spara 50 procent av priset på fordonsservice och 40 procent på kostnaden för nya glasögon för en dansk som åker över sundet, enligt siffror från Konkurrencestyrelsen.

Det har lett till att tolv procent av Köpenhamnsborna låter reparera bilen i Skåne, medan elva procent lagar tänderna och sju procent köper glasögon på den svenska sidan Öresund.

Nu tror Business Danmarks företrädare att gränshandeln kommer att öka ytterligare.

– Det kan mycket väl visa sig att intäktstappet i form av mindre moms och skatt blir större än de intäkter som politikerna förväntar sig att få från avgiftshöjningarna. Fett- och sockeravgifter har visat sig ha en direkt påverkan på vårt beteende. Folk är beredda att köra långt för att handla i grannlandet. Det kommer att betyda en fallande omsättning i Danmark, säger Leif Nielsen, avdelningschef för Business Danmark i Köpenhamn, till Rapidus nyhetstjänst. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Dragkamp om danska ingenjörer

2019-02-15, 10:15

DANMARK. Det råder hård kamp om ingenjörerna i Danmark. Sex av tio privatanställda har det senaste året varit med om värvningsförsök. Det visar en ny undersökning från ingenjörsföreningen IDA. Arbetslösheten bland ingenjörer är rekordlåg, 1,5 procent, och nu nere på … Läs mer


Kommuner kan få betala för bussturer

2019-02-15, 09:20

SKÅNE. Skånska kommuner kan bli medfinansiärer för att hålla sina bussturer vid liv. Efter att nedskärningar för kollektivtrafiken presenterats kommer Skånetrafiken nu med ett erbjudande. Kanske har de inspirerats av Själland. Den danska regionen gav nyligen sina kommuner ett förslag … Läs mer


Flera kommuner kräver miljoninkomst

2019-02-15, 09:10

DANMARK. I tolv av Danmarks kommuner behöver man nu tjäna över miljonstrecket för att kunna köpa sig ett hus. I den dyraste, Fredriksbergs kommun, behöver man ha en årlig inkomst på närmare två miljoner. Det enligt en ny analys från … Läs mer


Nytt förslag om höjda bensinpriser

2019-02-15, 09:05

DANMARK. Det är inte bara i Sverige som det finns planer på höjda bensinpriser. I Danmark vill Enhedslisten höja priset med 69 danska öre/litern. – Bilflottan är ett stort problem för klimatet. Vi måste göra något åt det och det … Läs mer


Trendbrott i dansk ålderskurva

2019-02-15, 09:00

DANMARK. Danskarna blir inte äldre. Utvecklingen med den stadigt stigande medellivslängden stannade av under förra året. Enligt Danmarks Statistik senaste beräkning förblir livslängden i snitt 79 år för män och 82,9 år för kvinnor. Senaste gången som utvecklingen stagnerade var … Läs mer


Förslag att låta Danmark köpa Ringhals

2019-02-08, 15:15

DANMARK. Låt Danmark ta över det svenska kärnkraftverket Ringhals. I så fall kan Danmark bli koldioxidneutralt om två år. Det menar svensken Staffan Qvist, doktor i kärnteknik. Ringhals kärnkraftverk utanför Göteborg ska stänga om två år. Men det finns ingen … Läs mer


Passagerarna sviker Skånes flygplatser

2019-02-08, 15:10

SKÅNE. Klimatet gynnas när fler väljer bort inrikesflyget. men de regionala flygplatserna får det allt svårare. I Skåne håller de sig delvis flytande med kommunalt stöd. Kristianstad Österlen Airport gick förra året back med 17 miljoner kronor. Det gjorde att … Läs mer


Minister håller fast vid höjd pensionsålder

2019-02-08, 15:04

DANMARK. Landet kommer att bli fattigare om pensionsåldern inte höjs. Det menar finansminister Kristian Jensen (Venstre), som inför nya förhandlingar vill hålla fast vid en höjning av pensionsåldern. I takt med att den danska livslängden stiger är det beslutat att … Läs mer


Färre resor och minskad vinst för DSB

2019-02-08, 13:49

DANMARK. Minskat statligt stöd, spårarbete och färre resenärer. Den danska tågoperatören DSB visade ett halverat driftresultatet för 2018 jämfört med föregående år. Det framkom när årsresultatet redovisades på torsdagen. Borträknat engångsposter slutade det på 247 miljoner danska kronor. Antalet resor minskade … Läs mer


Soltempel kan grävas ut med donationer

2019-02-08, 13:45

BORNHOLM. Ett soltempel och en av Danmarks viktigaste kultplatser från stenåldern tros ligga under en gräsbevuxen slätt på Bornholm. Nu vill det lokala museet crowdfounda för att få ihop pengar till utgrävningen. Hittills har 2.500 små guldgubbar hittats på Sorte … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce