logotype

Olshov mer pessimistisk efter tio år med Øresundsinstituttet

2012-05-21, 13:43

ÖRESUND. På tio år har politikernas vision av Öresundsregionen ersatts av allt fler frågetecken, enligt Anders Olshov, grundare av Øresundsinstituttet som fyller tio år om två veckor. Redan i dag firar man med årsmöte och föreläsningar på Malmö rådhus – där det blir ros och ris till svenska och danska makthavare.

– Det var en väldig energi omkring år 2000 på nationell nivå, men den har sedan försvunnit, säger Anders Olshov om det svensk-danska samarbetet.

Anders Olshov Foto: Øresundsinstituttet

Idag är han mer pessimistisk än han var för tio år sedan, och pekar på de starka nationella strukturer som till exempel gjort det svårt att finansiera gränsöverskridande samarbeten i universitetsvärlden.

Men trots det sviktande intresset på nationell nivå upplever han att det har skett positiva förändringar på det regionala planet under de tio år som gått.

– Fler danskar flyttade till Skåne än vad jag trodde, och fler svenskar än man kunde förvänta fick jobb i Danmark, säger han.

Ett annat område där de nationella strukturerna fortsätter att dominera, och där Öresundsregionen ofta hamnar i skymundan, är enligt Anders Olshov media. Sedan 2006 sprider Øresundsinstituttet nyheter och analys från regionen genom magasinet Job & Magt.

Planer finns även på att starta en nyhetsbyrå som ska bevaka regionens näringsliv, arbetsmarknad och infrastruktur.

– Vårt mål är fortfarande att överbrygga det informationsvakuum som finns mellan Sverige och Danmark, säger Anders Olshov.

Øresundsinstituttet har idag 104 medlemmar, jämfört med 24 medlemmar vid starten. Två av de senaste medlemmarna är danska bank- och försäkringsbolaget Nykredit och Lundabaserade Sony Mobile Communications. Institutet ger även ut rapporter och anordnar konferenser.

Sören Billing/NFÖSenaste nyheterna:

Fehmarnprojekt blir av med skyddsnät

2018-12-13, 12:57

DANMARK. Den planerade Fehmarn-förbindelsen förlorar sitt ekonomiska skyddsnät. Ett EU-beslut på torsdagen slår fast att de statliga garantier som beviljats projektet är felaktiga. EU-domstolen går därmed på färjebolagen Scandlines och Stena Lines linje, som menar att garantierna har beviljats på … Läs mer


Dansk arbetsmarknad överraskar experter

2018-12-13, 12:56

DANMARK. Sysselsättningen ökar så mycket att det nu överraskar landets ekonomer. Under 2018 har ytterligare 54.000 jobb tillkommit. Det visar prognoser från regeringen och landets största banker. Utvecklingen har tagit experterna på sängen, i början av året förutspåddes istället en … Läs mer


Köpenhamn bäst att arbeta i

2018-12-13, 12:55

KÖPENHAMN. Köpenhamn listas som en av framtidens bästa globala städer av den brittiska tidningen Financial Times. Staden hamnar på första plats när det kommer till livskvalitet för de arbetande och levnadsvillkor. Men även dess välkomnande inställning till företag lovordas och där … Läs mer


Skåne satsar på nätläkartjänst

2018-12-13, 12:53

SKÅNE. Skåningar som söker hjälp för olika åkommor kan nu hänvisas till läkarbesök på nätet. Det i ett försök att ta upp konkurrensen med privata nätläkartjänster. Kry och Min doktor har tidigare fått kritik för sin verksamhet. Men nu vill … Läs mer


Minister vill att fler fälls för våldtäkt

2018-12-12, 13:05

DANMARK. Nu vill jämställdhetsminister Eva Kjer Hansen (Venstre) att den danska våldtäktslagstiftningen ska skärpas. Allt för få döms enligt henne för våldtäkt. I nuläget behöver offret bevisa att de gjort motstånd för att den anklagade ska kunna dömas för våldtäkt. … Läs mer


Köpenhamns utsatta områden ska ej rivas

2018-12-12, 13:05

KÖPENHAMN. Tingbjerg och Mjølnerparken hör till de socialt utsatta områden i huvudstaden som regeringen vill riva, om ingen bättring sker. Men inga bostäder i Köpenhamn kommer att gå det ödet till mötes. Det uppger nu stadens borgmästare Frank Jensen (Socialdemokraterne), … Läs mer


Världsstjärnor ska lockas till Norden

2018-12-12, 13:04

DANMARK/SVERIGE. Flera danska, svenska och norska konsertarrangörer går nu samman. Målet är att dra fler världsartister till Norden. Den nya satsningen går under namnet “All Things Live”. Från den danska sidan ansluter ICO Concerts och ICO Management and Touring, från … Läs mer


Hotade koraser viktiga att bevara

2018-12-12, 13:03

DANMARK. På 1950-talet betade och bökade omkring en miljon röda danska kor och danska lantrassvin. Men av de traditionella djurraserna finns nu bara ett par hundratal kvar. Men det är inte nostalgi som gör att forskarna menar att de bör … Läs mer


Danske bank säljer svenskt bolag

2018-12-11, 12:26

DANMARK. Danske bank meddelade på tisdagsmorgonen att de säljer den svenska delen av Danica Pension. Priset för pensionsbolaget uppgår till 2,6 miljarder kronor. Köpare är riskkapitalbolagen Polaris och Acathia. I börsmeddelandet uppger Danske Banks vd, Jacob Aarup-Andersen, att de ska … Läs mer


E-sport en växande kassako

2018-12-11, 12:24

DANMARK. Intresset för e-sport ökar snabbt i Danmark. De databaserade sporttävlingarna omsätter allt mer pengar. I år beräknas omsättningen hamna på 140 miljoner danska kronor. Det innebär att omsättningen har ökat med 324 procent sedan 2016, enligt Danske Spil. E-sport … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce