logotype

Olshov mer pessimistisk efter tio år med Øresundsinstituttet

2012-05-21, 13:43

ÖRESUND. På tio år har politikernas vision av Öresundsregionen ersatts av allt fler frågetecken, enligt Anders Olshov, grundare av Øresundsinstituttet som fyller tio år om två veckor. Redan i dag firar man med årsmöte och föreläsningar på Malmö rådhus – där det blir ros och ris till svenska och danska makthavare.

– Det var en väldig energi omkring år 2000 på nationell nivå, men den har sedan försvunnit, säger Anders Olshov om det svensk-danska samarbetet.

Anders Olshov Foto: Øresundsinstituttet

Idag är han mer pessimistisk än han var för tio år sedan, och pekar på de starka nationella strukturer som till exempel gjort det svårt att finansiera gränsöverskridande samarbeten i universitetsvärlden.

Men trots det sviktande intresset på nationell nivå upplever han att det har skett positiva förändringar på det regionala planet under de tio år som gått.

– Fler danskar flyttade till Skåne än vad jag trodde, och fler svenskar än man kunde förvänta fick jobb i Danmark, säger han.

Ett annat område där de nationella strukturerna fortsätter att dominera, och där Öresundsregionen ofta hamnar i skymundan, är enligt Anders Olshov media. Sedan 2006 sprider Øresundsinstituttet nyheter och analys från regionen genom magasinet Job & Magt.

Planer finns även på att starta en nyhetsbyrå som ska bevaka regionens näringsliv, arbetsmarknad och infrastruktur.

– Vårt mål är fortfarande att överbrygga det informationsvakuum som finns mellan Sverige och Danmark, säger Anders Olshov.

Øresundsinstituttet har idag 104 medlemmar, jämfört med 24 medlemmar vid starten. Två av de senaste medlemmarna är danska bank- och försäkringsbolaget Nykredit och Lundabaserade Sony Mobile Communications. Institutet ger även ut rapporter och anordnar konferenser.

Sören Billing/NFÖSenaste nyheterna:

Familjer ska tvångsförflyttas

2018-06-20, 12:14

ÅRHUS. Nu planerar Århus kommun att tvångsförflytta 1.000 familjer från sina hem. Det efter de nya nationella kraven för att få bort så kallade “ghetto områden”. I de nya riktlinjerna ska områden som anses vara särskilt utsatta som mest få … Läs mer


Kommuner kan få neka ny vindkraft

2018-06-20, 12:13

DANMARK. Det byggs ny vindkraft för fullt runt om i Danmark, ofta ute till havs och till de närboendes förtret. Men nu kan kommunerna få vetorätt mot ny vindkraft längs kusten. Ett nytt förslag med ett brett stöd i folketinget … Läs mer


Resistenta bakterier på SUS

2018-06-20, 12:08

MALMÖ. Resistenta bakterier har upptäckts på Skånes universitetssjukhus, SUS. Än så länge har tre personer smittats av MRSA. Smittan har skett på infektionskliniken i Malmö och sjukhuset arbetar nu med att spåra den. Resistenta bakterier är svårbehandlade, framför allt farligt … Läs mer


Älg väcker dansk uppståndelse

2018-06-20, 12:00

SJÄLLAND. Älgar hör inte till vardagen i Danmark. Därför blev det rubriker när skogens konung skådades på norra Själland i början av veckan. Älgen sågs vid Helsinge av två personer och även Naturstyrelsen har bekräftat att en älg rör sig … Läs mer


Nytt från Öresund önskar glad sommar!

2018-06-20, 11:19

Nu är det dags för oss på NFÖ att ta sommaruppehåll. Vi är tillbaka igen i augusti med fler nyheter om Öresundsregionen. Tills dess önskar vi alla läsare en riktigt skön sommar! /NFÖ-redaktionen


Ny tunnel har avlett trafiken

2018-06-19, 11:15

KÖPENHAMN. Den nyöppnade Nordhavnsvejen med tillhörande tunnel har minskat trafiken på flera vägar i området, på Strandvejen i Hellerup med så mycket som 28 procent. På vardagar nyttjar 22.000 bilister tunneln, och nu syns förändringar i trafikmönstret.Det senaste halvåret har … Läs mer


Danska utsläpp beräknas öka

2018-06-19, 11:15

DANMARK. Det fortsätter att regna dåliga klimatnyheter över Danmark. Landets koldioxidutsläpp tros nu öka med upp till 10 procent fram till 2030. Anledningen? Facebook. Trots regeringens senaste energiutspel om att koldioxidutsläppen ska minska, visar ett läckt dokument som regeringen sänt … Läs mer


Närstående ofta gärningsman vid dödsfall

2018-06-19, 11:13

DANMARK. Av alla mord som skett i Danmark de senaste 25 åren har 42 procent begåtts av en närstående, visar en ny kartläggning. Nu riktas kritik mot att samhället brister i frågan. Av de 1.338 dödsfall som Danmarks Radios undersökande redaktion gått … Läs mer


Stor potential för skånsk solenergi

2018-06-19, 11:07

SKÅNE. Många hustak och en hög solinstrålning gör att hälften av Skånes el skulle kunna komma från solenergi. I nuläget utgör den endast 0,2 procent. Det visar en studie som presenteras på Malmömässan idag. Den har tagits fram av Uppsala … Läs mer


Allt sämre dansk klimatpolitik

2018-06-18, 13:10

DANMARK. I en ny rankning av EU-ländernas klimatpolitik håller Danmark inte måttet. Det efter att tidigare haft en ledande position i frågan. Nu hamnar istället Sverige i topp. Det enligt organisationen Climate Action Networks, som undersökt ländernas ambitioner och framsteg … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce