logotype

Olshov mer pessimistisk efter tio år med Øresundsinstituttet

2012-05-21, 13:43

ÖRESUND. På tio år har politikernas vision av Öresundsregionen ersatts av allt fler frågetecken, enligt Anders Olshov, grundare av Øresundsinstituttet som fyller tio år om två veckor. Redan i dag firar man med årsmöte och föreläsningar på Malmö rådhus – där det blir ros och ris till svenska och danska makthavare.

– Det var en väldig energi omkring år 2000 på nationell nivå, men den har sedan försvunnit, säger Anders Olshov om det svensk-danska samarbetet.

Anders Olshov Foto: Øresundsinstituttet

Idag är han mer pessimistisk än han var för tio år sedan, och pekar på de starka nationella strukturer som till exempel gjort det svårt att finansiera gränsöverskridande samarbeten i universitetsvärlden.

Men trots det sviktande intresset på nationell nivå upplever han att det har skett positiva förändringar på det regionala planet under de tio år som gått.

– Fler danskar flyttade till Skåne än vad jag trodde, och fler svenskar än man kunde förvänta fick jobb i Danmark, säger han.

Ett annat område där de nationella strukturerna fortsätter att dominera, och där Öresundsregionen ofta hamnar i skymundan, är enligt Anders Olshov media. Sedan 2006 sprider Øresundsinstituttet nyheter och analys från regionen genom magasinet Job & Magt.

Planer finns även på att starta en nyhetsbyrå som ska bevaka regionens näringsliv, arbetsmarknad och infrastruktur.

– Vårt mål är fortfarande att överbrygga det informationsvakuum som finns mellan Sverige och Danmark, säger Anders Olshov.

Øresundsinstituttet har idag 104 medlemmar, jämfört med 24 medlemmar vid starten. Två av de senaste medlemmarna är danska bank- och försäkringsbolaget Nykredit och Lundabaserade Sony Mobile Communications. Institutet ger även ut rapporter och anordnar konferenser.

Sören Billing/NFÖSenaste nyheterna:

Ny försening hotar Fehmarn Bält-förbindelsen

2018-03-22, 14:29

DANMARK/TYSKLAND. Sedan 2014 har danska Femern-bolaget fyra gånger fått skjuta upp prognosen för när tunnel-projektet kan godkännas i Tyskland. Nu kan det vara dags igen. Enligt finans.dk blir det nämligen inget tyskt godkännande till sommaren, vilket varit det senaste budet. … Läs mer


LTH-forskare utreder konsekvenserna av ESS-haveri

2018-03-22, 14:26

LUND. ESS tar till LTH-forskare för att utreda konsekvenserna av mycket allvarliga haverier på forskningsanläggningen. I förlängningen kan ESS behöver göra ändringar i konstruktionen. I vintras stoppade Länsstyrelsen Skåne tillfälligt detaljplanearbetet för två områden nära ESS som ska bebyggas med … Läs mer


Höghusboom väntar i Köpenhamn

2018-03-22, 14:21

KÖPENHAMN. I skuggan av planerna på det 280 meter höga HC Andersen Tower i Ydre Nordhavn är en rad mindre höghusbyggen på gång i Köpenhamnsområdet. Totalt handlar det om 49 byggen som är över åtta våningar höga. Exempelvis ska nio … Läs mer


Netto inför pant på plastpåsar

2018-03-22, 14:18

FYN. Netto testar att införa pant på plastpåsarna. Pilotförsöket sker på samtliga av kedjans butiker på Fyn. Genom att ge en krona tillbaka per påse till den som lämnar tillbaka sina plastpåsar är målet att färre ska hamna i naturen. … Läs mer


Hälften av Skånes stränder beräknas försvinna enligt ny rapport

2018-03-21, 14:00

SKÅNE. De skånska stränderna är extra utsatta för stigande havsnivåer och erosion i och med klimatförändringarna, det visar en ny rapport från Länsstyrelsen Skåne. I flera fall kan bebyggelse drabbas. De närmaste 80 åren beräknas havsnivåerna stiga med en meter. … Läs mer


Danskt jobbrekord gynnar storstäder

2018-03-21, 13:27

DANMARK. Visserligen har aldrig så många danskar haft arbete som nu. Men den höga sysselsättningsnivån uppges till största del vara förbehållen landets storstäder. Andelen lönemottagare uppgår i nuläget till 2.728.761 stycken, vilket är danskt rekord. Men den största delen av … Läs mer


Smittade vildsvin hotar dansk fläskexport

2018-03-21, 13:21

DANMARK. Den danska grisindustrin hotas av landets vilda grisar. Vildsvinen riskerar nämligen att smitta tamdjuren med afrikansk svinpest. Nu får därför landets jägare tillåtelse att skjuta vildsvinen dygnet runt, uppger Miljö- och livsmedelsministeriet i ett pressmeddelande. Åtgärder måste tas så … Läs mer


Storm i biograf ska ge fler besökare

2018-03-21, 13:00

ÅRHUS. 3D är redan historia. Nu öppnar en biograf i Århus med ytterligare 18 olika effekter. Den blir först i sitt slag i Danmark. När Nordisk Film-biografen slår upp dörrarna i dag kan biobesökarna både känna av det regn och … Läs mer


Regeringen anklagas för att mörka finanserna

2018-03-20, 13:02

DANMARK. Nu anklagar flera partier i folketinget finansminister Kristian Jensen (Venstre) för att undanhålla hur mycket överskott det finns i statskassan. Enligt de senaste siffrorna fanns det ett överskott på 32 miljarder danska kronor fram till 2025. Efter det har regeringen … Läs mer


Fler unga söker sig till yrkesprogram

2018-03-20, 12:40

DANMARK. Allt fler unga väljer praktiska yrkesutbildningar framför det studieförberedande gymnasiet i Danmark. Det är bara början, om danska regeringen får som den vill. I flera år har andelen unga som sökt praktiska utbildningar minskat, men nu har vinden vänt. … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce