logotype

Olshov mer pessimistisk efter tio år med Øresundsinstituttet

2012-05-21, 13:43

ÖRESUND. På tio år har politikernas vision av Öresundsregionen ersatts av allt fler frågetecken, enligt Anders Olshov, grundare av Øresundsinstituttet som fyller tio år om två veckor. Redan i dag firar man med årsmöte och föreläsningar på Malmö rådhus – där det blir ros och ris till svenska och danska makthavare.

– Det var en väldig energi omkring år 2000 på nationell nivå, men den har sedan försvunnit, säger Anders Olshov om det svensk-danska samarbetet.

Anders Olshov Foto: Øresundsinstituttet

Idag är han mer pessimistisk än han var för tio år sedan, och pekar på de starka nationella strukturer som till exempel gjort det svårt att finansiera gränsöverskridande samarbeten i universitetsvärlden.

Men trots det sviktande intresset på nationell nivå upplever han att det har skett positiva förändringar på det regionala planet under de tio år som gått.

– Fler danskar flyttade till Skåne än vad jag trodde, och fler svenskar än man kunde förvänta fick jobb i Danmark, säger han.

Ett annat område där de nationella strukturerna fortsätter att dominera, och där Öresundsregionen ofta hamnar i skymundan, är enligt Anders Olshov media. Sedan 2006 sprider Øresundsinstituttet nyheter och analys från regionen genom magasinet Job & Magt.

Planer finns även på att starta en nyhetsbyrå som ska bevaka regionens näringsliv, arbetsmarknad och infrastruktur.

– Vårt mål är fortfarande att överbrygga det informationsvakuum som finns mellan Sverige och Danmark, säger Anders Olshov.

Øresundsinstituttet har idag 104 medlemmar, jämfört med 24 medlemmar vid starten. Två av de senaste medlemmarna är danska bank- och försäkringsbolaget Nykredit och Lundabaserade Sony Mobile Communications. Institutet ger även ut rapporter och anordnar konferenser.

Sören Billing/NFÖSenaste nyheterna:

Diplomatisk kris med Iran väntas

2018-09-24, 13:22

DANMARK. Efter terrorattentatet i Iran har landet vänt blicken mot Danmark. Nu tror experter att en diplomatisk kris mellan länderna är högst sannolik. Iran menar att det är exiliranier i Danmark som ligger bakom attentatet. De tillhör gruppen Arab Struggle … Läs mer


Flera anhållna efter skjutningar

2018-09-24, 13:20

KÖPENHAMN. På måndagsmorgonen meddelade polisen att sju personer har anhållits för inblandning i den senaste tidens skjutningar, vilka satt skräck i Köpenhamn. De kulminerade på fredagskvällen då två förbipasserande skadades vid skjutningar på Nørrebro. Under helgen kallade justitieministern in till … Läs mer


Kö för att få producera ekologiskt

2018-09-24, 13:14

DANMARK. Försäljningen av ekologiska varor ökar i Danmark. Men de lantbrukare som vill ställa om till ekologisk produktion ökar snabbare. Det har lett till köbildning för de som vill ställa om. På tre år har det tillkommit över 800 nya … Läs mer


Giftig blomma breder ut sig

2018-09-24, 13:04

DANMARK. Den giftiga och sällsynta spikklubban blir allt vanligare i Danmark. Nu varnas det för växten, vars gift är så starkt att det kan ta död på en häst. Hela växten är giftig, både för människor och djur. Nu har … Läs mer


Visiteringszon införs i Köpenhamn

2018-09-20, 12:40

KÖPENHAMN. De senaste dagarnas skjutningar gör att polisen nu inför en visiteringszon i delar av Köpenhamn. Zonen innebär att polisen utan specifik anledning får visitera de som rör sig i området. Den gäller i nuläget och under två veckor fram … Läs mer


Lundabor börjar tidigt på högskolan

2018-09-20, 12:38

SKÅNE. Knappt hälften, 45,6 procent, av alla skåningar har börjat på universitet eller högskolan när de är 24 år. Det är högre än riksgenomsnittet och bland lundaborna är det ännu vanligare. Det visar en analys som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, gjort. Lunds … Läs mer


Längre köer i och med spårväg

2018-09-20, 12:30

ODENSE. Om två år ska den nya spårvägen vara igång i Odense. Men i och med det beräknas bilisterna få det allt trängre och köerna förväntas bli längre. En ny framkomlighetsrapport som kommunen låtit ta fram visar att problemen kan … Läs mer


Slutkramat för lokalpolitiker

2018-09-20, 12:26

SJÄLLAND. Politiker i Hørsholm får inte längre kramas. I alla fall inte med tjänstemän i kommunen. Det har kommunens borgmästare nu beslutat. I fortsättningen är det handslag som gäller mellan de anställda och lokala politiker. Anledningen är enligt borgmästare Morten … Läs mer


Minskad vinst väntar Danske Bank

2018-09-19, 12:27

DANMARK. Danske bank gör en nedjustering av det förväntade resultatet för 2018. Uppgifterna kommer i samband med att bankens vd avgår på grund av pengatvätt-skandalen. I halvårsrapporten beräknade Danske Bank ett resultat för 2018 på mellan 18 och 20 miljarder … Läs mer


Svenska straff pressar Danmark

2018-09-19, 12:23

DANMARK. Straffpåföljderna för att ertappas med hasch i Danmark är markant lägre än de i Sverige. Nu vill danska politiker skärpa straffen. Den som blir påkommen med fem kilo hasch i Danmark kan som mest dömas till 18 månader i … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce