logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Ny undersökning ger stöd till haschlegalisering

2016-06-27, 12:08

DANMARK. En färsk Gallup-undersökning tänder ny glöd i diskussionen om haschlegalisering. 45 procent säger sig stödja en sådan lagländring. 41 procent säger nej. 43 procent tycker även att det ska vara lagligt att odla hasch för eget bruk. Undersökningen kommer … Läs mer


Fler elbussar ska rulla i Malmö

2016-06-27, 12:00

MALMÖ. Trafiken i Malmö ska bli mer hållbar och fler ska ställa bilen. Nu får staden 35 miljoner kronor av Trafikverket för att utveckla kollektivtrafiken. Bland annat får staden en en ny Malmöexpress. Det är en del av Trafikverkets satsning … Läs mer


Danskar håller hårt i sina förmåner

2016-06-27, 11:17

DANMARK. En majoritet av danskarna vill inte att EU-medborgare ska få rätt till de sociala förmånerna som finns i Danmark, visar en ny undersökning. I dagsläget har alla EU-medborgare med jobb i Danmark rätt till bland annat barnbidrag, socialbidrag och … Läs mer


Ångesten ökar i Köpenhamn

2016-06-27, 10:16

KÖPENHAMN. Köpenhamnsbornas psykiska hälsa är på glid. I alla fall om man ser på antalet som vårdas inom öppenpsykiatrin där det har skett en markant ökning de senaste åren. Sedan 2009 har antalet Köpenhamnare som hamnar inom psykiatrin ökat med … Läs mer


Nytt från Öresund önskar glad sommar!

2016-06-27, 08:10

Med sommaren i antågande tar NFÖ-redaktionen paus i några veckor. Vi är tillbaka igen i början av augusti med fler nyheter om Öresundsregionen politik, ekonomi, infrastruktur och kultur. Till dess önskar vi alla våra läsare en glad sommar! /NFÖ-redaktionen


Dansk Industri varnar för Brexit

2016-06-23, 13:21

DANMARK. Ett brittiskt nej till EU i dagens omröstning kommer att påverka danska verksamheter på både kort och lång sikt, det varnar Danmarks Industri nu för. De omedelbara ekonomiska konsekvenserna kommer först att drabba de företag som är mest engagerade … Läs mer


MAX IV ger miljardvinst till Danmark

2016-06-22, 14:09

DANMARK. Forskningsanläggningen MAX IV invigdes på tisdagen i Lund. Något som även Danmark kommer att dra nytta av, både ekonomiskt och forskningsmässigt. Danmark är även med och delfinansierar en del av anläggningen. Forskningscentret tros bidra till en årlig vinst på två … Läs mer


Danske Bank skriver upp tillväxten

2016-06-22, 12:43

DANMARK. Det verkar ljusna för den danska tillväxten, som tidigare har skrivits ner i flera omgångar. Nu uppger Danske Bank i sin senaste prognos att tillväxten beräknas öka. Det första kvartalet visade på en oväntad framgång vilket gör att Danske … Läs mer


Nytt färjebolag klart för Bornholm

2016-06-22, 12:41

BORNHOLM. Efter mycket om och men är det nu klart att färjebolaget Mols-Linien tar över färjetrafiken till Bornholm. På tisdagen skrev rederiet kontrakt med danska Transport- och Byggministeriet och från september 2018 börjar de köra turerna till och från ön. … Läs mer


Köpenhamnspolitiker kräver mer teater för pengarna

2016-06-22, 12:36

KÖPENHAMN. Mer kultur för pengarna. Det kräver Radikale och Dansk Folkeparti av Det Kongelige Teater. I nuläget anses inte Köpenhamnarna få valuta för pengarna. Från huvudstadsregionen får teatern 48 miljoner danska kronor om året och utöver det får de även … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce