logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Fem miljarder till kroniskt sjuka

2014-08-21, 15:07

DANMARK. Danska regeringen vill satsa fem miljarder danska kronor de kommande fyra åren på att biffa upp sjukvårdens resurser. Bland annat vill regeringen öka öppettiderna hos sjukhus och läkarmottagningar så att danskarna inte ska behöva missa arbetstid för att gå … Läs mer


Metrobygget blir sju månader försenat – och dyrare

2014-08-21, 15:06

KÖPENHAMN. Öppnandet av den nya metrolinjen Cityringen blir minst sju månader försenat, meddelar Metrobolaget själva. Därmed väntas projektet bli drygt en miljard danska kronor dyrare än beräknat. Invigningen, som var planerad till december 2018, kan bli av först i juli … Läs mer


Region Hovedstaden plockar upp skandalnotan efter Eurovision

2014-08-21, 15:05

KÖPENHAMN. Baksmällan efter den glittrande Eurovisionfinalen i Köpenhamn blir allt värre för arrangörerna. Region Hovedstaden tvingas skjuta till 46 miljoner danska kronor för att hålla den krisande turismorganisationen Wonderful Copenhagen under armarna. Totalt sitter Wonderful Copenhagen med en skuld på … Läs mer


Dansk optimism rusar i höjden

2014-08-21, 15:04

DANMARK. Danskarnas syn på ekonomin blir allt mer optimistisk. Framtidstron är nu den högsta sedan 2007, enligt nya siffror från Danmarks Statistik. Trots oron i omvärlden, med blodiga konflikter i bland annat Gaza, Ukraina och Irak, har danskarnas förtroende för … Läs mer


51 evakuerade vid metrobygge

2014-08-20, 11:11

KÖPENHAMN. 51 personer fick evakueras från sina bostäder inne i centrala Köpenhamn då bygget av den nya metrolinjen utlöste ett mindre jordskred. Under natten till onsdagen började marken röra på sig vid Nørrebro station. Boende i tre trappuppgångar fick lämna … Läs mer


Framtidsdag tacklar miljöproblem

2014-08-20, 11:10

KRISTIANSTAD. Framtidens Kristianstadsbor har bjudits in till en temadag där de tillsammans med regionens företag ska engagera sig i miljöfrågor. Nästa vecka arrangeras Framtidsveckan i Kristianstad, en vecka där frågan hur staden och kommunen kan utvecklas hållbart ekonomiskt, socialt och … Läs mer


Ryanair skär ner i Danmark

2014-08-20, 11:09

DANMARK. Irländska flygbolaget Ryanair minskar antalet rutter till och från Danmark. Billund som tidigare haft 18 flygrutter får nöja sig med 4 när vintersäsongen drar igång. Totalt skär Ryanair ner de danska rutterna från 23 till 5 stycken. Orsaken uppges … Läs mer


Emporia blir hem för ”snälla” bin

2014-08-20, 11:08

MALMÖ. 30.000 bin flyttar in på köpcentret Emporia i Hyllie. Närmare bestämt på Emporias tak, dit kupor nu flyttas i samarbete med Malmöortens Biodlare. Planen är att etablera tre samhällen för så kallade ”snälla” bin i den gröna takparken. – … Läs mer


75 journalistjobb bort i Skåne

2014-08-19, 13:39

SKÅNE. Runt 75 redaktionella tjänster försvinner när HD och Sydsvenskan går ihop och bland annat slår samman webb, kultur och redigering. HD:s ledarsida tvingas också byta färg. Tillsammans går de båda tidningarna mot en rejäl bantning. HD skriver själv på … Läs mer


Ytterligare dödsfall av listeria

2014-08-19, 13:37

DANMARK. Listeriautbrottet i Danmark har skördat ännu ett liv. På måndagen bekräftade danska Livsmedelsverket att ännu en person har avlidit efter att ha smittats av listeriabakterier från korvfabriken på Själland. Det är det trettonde offret som avlidit efter att ha … Läs mer