logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Luftföroreningar tar kål på Köpenhamnsborna

2016-12-09, 13:36

KÖPENHAMN. Mellan 300 och 500 Köpenhamnare dör i förtid på grund av luftföroreningar. Nu ska luften kontrolleras och mätare har satts upp på trafikerade platser. En första kontroll visar på höga värden. Det är luften vid Rådhuset, Dantes Plads, Vesterbrogade, … Läs mer


Ö-pass ska få utländska turister till danska öar

2016-12-09, 13:32

DANMARK. Utländska turister ska lockas till de danska småöarna med ett ö-pass. 35 öar är med i projektet som nu får drygt en miljon danska kronor i stöd av Erhvervsministeriet. Med passet ska man bland annat kunna samla stämplar från … Läs mer


Lyckad satsning med flygplatsens snabbspår

2016-12-09, 13:31

KÖPENHAMN. Allt längre köer till säkerhetskontrollen på Köpenhamns flygplats har det senaste halvåret varit ett gissel för flygplatsen. Snabbspår för inrikesresenärer för dock förändrat situationen. Nu behöver inte resenärer till Karup, Billund eller Bornholm stå i de rekordlånga köerna till … Läs mer


Virusskräck får Lund att låsa in stadsparksfåglarna

2016-12-09, 13:28

SKÅNE. Fågelinfluensan har spridit sig till i princip hela Danmark och  flera fall av viruset konstaterat bland Malmö och Lunds vilda fåglar. Nu höjs beredskapen i de båda städerna.Tre fall av influensan H5N8 har konstaterats i Skåne den senaste månaden. … Läs mer


Pensionsfonder vill finansiera hamntunnel i Köpenhamn

2016-12-08, 14:10

KÖPENHAMN. En biltunnel runt centrala Köpenhamn skulle få markpriserna på Refshaløen att skjuta i höjden. Pensionsfonderna som är delägare till marken på halvön öppnar nu för att vara med och finansiera det 30 miljarder dyra projektet. Refshaløen ägs i nuläget av … Läs mer


Få företag dominerar dansk export

2016-12-08, 13:29

DANMARK. Antalet företag som exporterar till utlandet har blivit fler de senaste åren. Men bara ett fåtal av dem står för en majoritet av exporten. Det kan göra Danmark mer sårbart. I nuläget finns det 15.156 danska företag som säljer … Läs mer


Sol- och vindenergi kan förlora statligt stöd

2016-12-08, 13:28

DANMARK. Förnyelsebar energi kan bli utan statsfinansierat stöd i det nya energiavtalet. Energiminister Lars Christian Lilleholt (Venstre) vill fasa ut stödet till etablerade energikällor. Vind- och solenergin är de som riskerar att få stå på egna ben när det nya … Läs mer


FN:s miljömål tros inte nås i tid

2016-12-08, 13:25

DANMARK. Att skapa ett hållbart fiske och skydda känslig natur är några av Fn:s miljömål, vilka ska nås till 2020. Men Danmark ser nu ut att inte nå flera av dem. Det är WWF och Danmarks Naturfredningsforening som undersökt hur … Läs mer


Fler och större kryssningsfartyg väntas till Malmö

2016-12-07, 13:58

MALMÖ. Kryssningsturismen kan komma att blomstra för Malmö i framtiden. Nu har nämligen större fartyg fått tillstånd lägga till i hamnen. Det efter att Sjöfartsverket gett klartecken till att fartyg upp till 300 meter får lägga till i Malmö. Tidigare … Läs mer


Dansk ekonomi går bättre än förväntat

2016-12-07, 13:39

DANMARK. Ekonomin har gått över förväntan i år, det beskedet gav Nationalbanken idag. Samtidigt nedjusteras förväntad BNP de kommande åren. Exporten och bostadspriserna oroar. I en kvartalsöversikt uppger Nationalbanken att Danmarks BNP har ökat med 1 procent i år, vilket … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce