logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Stora besparingar väntar Köpenhamns sjukhus

2016-08-24, 12:00

KÖPENHAMN. Huvudstadsregionen vill spara 360 millioner danska kronor nästa år. Hårdast kommer Rigshospitalet att drabbas av nerskärningarna. Men även sjukhusen i Herlev och Gentofte samt landets största psykiatriska sjukhus, Region Hovedstadens Psykiatri, kommer att känna av besparingar. Delvis ska det … Läs mer


Cannabis på väg till sjukvården

2016-08-24, 11:58

SYDDANMARK. Cannabis kommer snart att användas på danska sjukhus. I går beslöt Region Syddanmark att utöka försöksverksamheten med medicinsk cannabis inom sjukvården. Syftet med studien är att ta reda på vilka biverkningar som kommer av cannabis när det används i … Läs mer


Danska brandmän tar hjälp av Frankrike

2016-08-24, 11:56

DANMARK. Nyligen gick regeringen ut med att de ska lägga miljarder för att förhindra terrorangrepp i landet. Nu ska Danmark ta hjälp av Frankrike för att lära sig terrorbekämpning. Landets samlade brandkårer, Danske Beredskaber, har bjudit in representanter från Paris … Läs mer


Ny satsning på dansk musik

2016-08-24, 11:54

DANMARK. Dansk musik hamnar i skymundan när streamingtjänster tar över allt mer. Det menar Danmarks Radio som med en ny handlingsplan ska främja den inhemska musiken – och sig själva. Digitala musiktjänster som Spotify lyfter inte fram danska artister i tillräckligt … Läs mer


Storförlust för DSB…

2016-08-23, 13:36

DANMARK. DSB visar ett ekonomiskt underskott på nästan en halv miljard danska kronor i sin halvårsrapport. Anledningen är främst misslyckade tågsatsningar, men även Sveriges gränskontroller spelar in. Det har varit ett mörkt år för DSB. Problem med tåg och banarbeten … Läs mer


… som satsar på eldrivna lok

2016-08-23, 13:25

DANMARK. DSB ratar diesel och investerar i 26 nya eldrivna lok. De nya el-loken är inte bara en miljösatsning utan förhoppningen är att det ska leda till en stabilare drift av tågen. De nya loken ska på lång sikt ersätta … Läs mer


Rekordmånga flyktingar i praktik

2016-08-23, 12:40

DANMARK. Flyktingar får praktik i en mycket större utsträckning. Mer än dubbelt så många får praktik nu jämfört med förra året, och kommunerna tros ha en nyckelroll i utvecklingen. Under årets sex första månader fick mer än 6.800 flyktingar i … Läs mer


Skånska ambulanser väcker ont blod i regionen

2016-08-23, 11:32

SKÅNE. På fredag beslutar Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd om huruvida ambulanssjukvården ska återtas i regionens regi. Men allianspartierna varnar för att det både är onödigt och alldeles för dyrt. Anledningen till ett övertagande är bland annat missnöje med de privata aktörerna, … Läs mer


Köpenhamn drabbat av bilbränder

2016-08-22, 13:27

KÖPENHAMN. Under helgen sattes ett flertal bilar i brand i Köpenhamn. Bilbränderna kopplas nu samman med bilbränderna i Sverige. Natten till måndagen skedde bilbränder i både Valby och Christianshavn, där sju bilar på samma gata utsattes för bränder. Något som … Läs mer


Radikale öppnar för större arbetskraftsinvandring

2016-08-22, 13:25

DANMARK. Företag ska få leta arbetskraft i utlandet om de inte hittar någon som passar för jobbet i Danmark. Det föreslår Radikale som därmed vill förhindra att verksamheter flyttar till utlandet. Om ett företag inom en månad inte hittat någon … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce