logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Mærsks död ger halv miljard till Själlandskommun

2015-03-27, 11:24

GENTOFTE. Redarmagnaten Mærsk Mc-Kinney Møllers död blir rena jackpoten för Gentofte. Den redan stenrika kommunen norr om Köpenamn får en halv miljard danska kronor från dödsboet. Det kan jämföras med de betydligt blygsammare sju miljoner danska kronor, som kommunen budgetterat … Läs mer


Dansk Folkeparti backar i opinionen

2015-03-27, 11:23

DANMARK. Den senaste månaden har Dansk Folkeparti backat tre procentenheter i väljarstöd, enligt en färsk opinionsundersökning. Men partiledaren Kristian Thulesen Dahl tonar ner resultatet. Dansk Folkeparti har ökat stort i opinionen sedan förra folketingsvalet och fick mer än var fjärde … Läs mer


Plastskräp täcker stränderna runt Skagerack

2015-03-27, 11:22

SKAGERACK. Enligt en rapport som presenteras nästa vecka är koncentrationen av plastrester och annat skräp tio gånger så stor längs Skageracks stränder som längs Östersjökusten. Det är dåliga nyheter för fisk- och fågellivet. I genomsnitt är Skageracks stränder nedlusade med … Läs mer


Dansk modeindustri pressas av valutakurserna

2015-03-27, 11:21

DANMARK. Dansk modeindustri betalar merparten av sina råvaror i dollar, men sälja stora delar av sina varar i svenska och norska kronor. Just nu fungerar valutakurserna som ett riktigt skruvstäd för branschen. − 80 procent av alla varor vi köper … Läs mer


Öresundsbrons rabattsystem utökas till Fehmarn-förbindelsen

2015-03-26, 12:25

BERLIN. Betal- och rabattsystemet Brobizz, som i dag fungerar på Öresundsbron och Stora Bältbron, ska utvidgas till den framtida Fehmarn Bält-förbindelsen. Det beskedet gav danska transportministern Magnus Heunicke (Socialdemokraterne) under onsdagskvällens möte i Berlin. Målet är att de nio miljoner … Läs mer


Pensionsjätte satsar fem miljarder på ny stadsdel i Köpenhamn.

2015-03-26, 12:23

KÖPENHAMN. Tillsammans med investeringsfonden Blackrock satsar Danska pensionsbolaget Danica Pension miljarder danska kronor på att utveckla ett helt nytt affärsområde i Post Nords lokaler vid Köpenhamns Hovedbanegård. Danica och Blackrock tar över 40.000 kvadratmeter med en prislapp på 925 miljoner … Läs mer


Saftig skatterabatt får Lego att flytta produktion till Östeuropa

2015-03-26, 12:22

DANMARK. Lego får 200 miljoner danska kronor i statligt stöd och skatterabatt för att bygga fabriker och skapa jobb i Ungern och Tjeckien. Samtidigt stänger Lego ner en stor del av produktionen i Danska Billund där 380 produktionsjobb läggs ner. … Läs mer


Snuvade Metrobyggare får dela på 22 miljoner

2015-03-26, 12:21

DANMARK. I Danmarks största rättsfall någonsin om lönedumpning har italienska Cipa dömts att betala 22 miljoner danska kronor i böter och kompensation till de östeuropeiska byggarbetarna. Enligt den fackliga tidningen Fagbladet F3 kommer de första pengarna betalas ut imorgon till … Läs mer


Entrés utbyggnad stoppas

2015-03-25, 15:05

MALMÖ. Köpecentret Entrés planer på att bygga ut och expandera livsmedelshandeln nekas. Anledningen är att en ny livsmedelsbutik ökar trafiken och därmed utsläppen.         En oenig miljönämnd avstryker för andra gången detaljplanen med hänsyn till luftföroreningar, skriver … Läs mer


Roskildefestivalen gör rekordvinst

2015-03-25, 15:01

ROSKILDE. 2014 blev det bästa året någonsin för Roskildefestivalen. Åtminstone om man ser till bankkontot. Vinsten på 26,7 miljoner danska kronor är den högsta någonsin för festivalen, skriver Berlingske Tidende. ”Vi kan knappast önska oss en bättre festival än den … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce