logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Öresundsbron ser starkaste tillväxten sedan 2008

2014-10-30, 10:49

ÖRESUND. Under årets tredje kvartal ökade vägtrafiken över Öresundsbron med 3,6 procent. Det är den största ökningen sedan innan finanskrisen 2008. Vägtrafiken under sommaren påverkades mycket av den tågstrejk som pågick. Men även när strejkeffekterna räknas bort finns en tillväxt … Läs mer


Ryssland simulerade missilattack mot Bornholm

2014-10-30, 10:02

BORNHOLM. Medan Danmarks politiker och högsta makthavare minglade och drack rosé på Folkemødet på Bornholm gick ryska stridsplan in för en simulerad attack. Manövern var en övning och efteråt återvände planen fullbestyckade till sin bas. Det uppger danska Forsvarets Efterretningstjeneste … Läs mer


Fackförening vill inte se någon ”social dumpning” från Ryanair

2014-10-30, 09:57

KÖPENHAMN. Som Nytt från Öresund kunde berätta igår stänger Ryanair sina rutter från Sturup och satsar istället på Köpenhamns flygplats Kastrup. Inte långt efter beskedet gick facket ut med ett första utspel. Det irländska lågprisbolaget Ryanair meddelande igår att tretton … Läs mer


Novo Nordisk tjänade 26 miljarder

2014-10-30, 09:56

DANMARK. Läkemedelsjätten Novo Nordisk tjänade 26 miljarder danska kronor under årets första nio månader. Det framgår av delårsrapporten som släpptes på torsdagsmorgonen. Omsättningen för Novo Nordisk ökade fyra procent under perioden till 64,2 miljarder danska kronor. Just försäljningen av moderna … Läs mer


Nytt från Öresund åter måndag

2014-10-30, 09:55

Med anledning av Allahelgonahelgen utkommer Nytt från Öresund inte på fredag. Vi är tillbaka igen med fler nyheter från Öresundsområdet på måndag.


Ryanair lägger ner i Malmö – satsar på Köpenhamn

2014-10-29, 11:21

KÖPENHAMN. Lågprisbolaget Ryanair lämnar Malmö för att istället utmana SAS och Norwegaian på nya linjer från Köpenhamn under nästa år. Tretton destinationer är redan klara. Ryanair avser att starta tretton nya lågprislinjer från Köpenhamn under nästa år, bland annat till … Läs mer


Dansk tillväxtkris kan lösas med ny Öresundsbro

2014-10-29, 11:20

KÖPENHAMN. Den danska huvudstaden är inte alls lika bra på att skapa tillväxt som sina systermetropoler Stockholm och Berlin. Experterna säger att lösningen är att integrera Öresundsregionen i huvudstaden. I en jämförelse mellan Stockholm, Köpenhamn och Berlin är har den … Läs mer


Fler danska barn lever i fattigdom

2014-10-29, 10:58

DANMARK. Allt fler danska barn lever i relativ fattigdom. I år är siffran uppe i 10,2 procent av alla barn mellan 0–17 år. ”Sorligt”, säger Unicef. Sedan 2008, då den första mätningen gjordes, har antalet danska barn som lever i … Läs mer


Polisen ska massövervaka bilister

2014-10-29, 10:41

DANMARK. Danska polisen planerar att införa ett system för att massövervaka bilister. Syftet är att komma åt den organiserade brottsligheten i landet. Under 2015 ska danska polisbilar och utvalda broar och gränsövergångar vid den tysk-danska gränsen att förses med ett … Läs mer


Klimatförändringar sätter stopp för ny stadsdel

2014-10-28, 11:38

KÖPENHAMN. Köpenhamns kommun har tillfälligt lagt planerna på 2.400 nya bostäder vid Enghave Brygge i Köpenhamn på is. Risken för översvämningar anses vara för stor. Förebilden för stadsdelen är Amsterdam, och den ska ligga på utfylld mark i form av … Läs mer