logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Var tredje på landsbygden vill flytta till stan

2015-05-22, 12:45

DANMARK. De närmaste 25 åren kommer uppåt var tredje dansk i arbetsför ålder ha flyttat från glesbygden till storstadsområdena, visar en analys från Arbejderbevægelsens Ehrvervsråd. Enligt analysen kommer kommuner som Læsø, Ærø, Lolland och Langeland förlora var tredje invånare mellan … Läs mer


Obruten optimism hos danska konsumenter

2015-05-22, 12:40

DANMARK. Trots en skarp uppgång i maj för räntorna på bostadslån är de danska konsumenternas fortsatt optimistiska om sina ekonomiska utsikter. Enligt den senaste barometern låg konsumenternas bedömning om sin framtida ekonomi på indexet 13,0. Det kan jämföras med 13,7 … Läs mer


Spelhelg fokuserar på arabiska länder

2015-05-22, 12:28

MALMÖ. I helgen samlas nördar och proffs i Malmö för att tillsammans ta fram spelidéer för den arabiska marknaden. I veckan arrangerades spelmässan Nordic Game i Malmö och i helgen genomförs ytterligare ett event på samma tema, Arabic Game Jame. … Läs mer


Kuddentreprenör satsar på elbilar

2015-05-22, 12:24

DANMARK. Den danske entreprenören Lars Larsen, som bland annat äger säng- och kuddvaruhusen Jysk, satsar på en eldriven arbetsbil. Inom några månader ska den nya danska elbilen ha världspremiär, skriver ekonomisajten finans.dk. I spetsen för satsningen går Jyskentreprenören Lars Larsen, … Läs mer


Köpenhamns affärsänglar visar goda resultat

2015-05-21, 14:04

KÖPENHAMN. Köpenhamns affärsänglar visar upp god avkastning på sina investeringar. En undersökning visar att de i genomsnitt fick tillbaka sina investeringar 2,7 gånger om vid exits genomförda under 2014. Undersökningen, som tidningen Børsen rapporterar om, genomfördes av affärsängelnätverket Business Angels … Läs mer


Bonnieranställda får gå efter ny dansk momslag

2015-05-21, 14:03

KÖPENHAMN. Bonnier sparar, 19 anställda får gå och pappersversionen av herrmagasinet M! läggs ner. Nedskärningen är en konsekvens av den nya momslagen för import som antogs av folketinget i våras. – Vi stänger ner M!. Sista utgåvan kommer i juni … Läs mer


Svensk pilotstrejk avblåst

2015-05-21, 14:01

SVERIGE. SAS tvingades på onsdagen och torsdagen ställa in en rad svensk inrikesflygningar sedan en landsomfattande pilotstrejk hotade bryta ut. På torsdagsmorgonen kom dock beskedet att SAS kommit överens med facket om ett nytt kollektivavtal. Enligt SAS ska trafiken därmed … Läs mer


Pant på tysk öl gynnar danska handlare

2015-05-21, 13:16

DANMARK. Ett nytt avtal mellan Tyskland och Danmark gör att gränsen för när det blir lönsamt att åka söderut för att bunkra maltdrycker flyttas. Det gläder de danska handlarna. De nya pantreglerna innebär att priset för en tysk ölburk stiger … Läs mer


Danska kommuner står i kö för kustbyggen

2015-05-20, 14:23

DANMARK. Hälften av alla danska kommuner står i kö för att få dispens från strandskyddet, för att kunna bevilja fler strandnära sommarhus. En bred politisk majoritet i Folketinget beslutade i augusti att genomföra försök för att främja kust- och naturturismen. … Läs mer


Folkskola räddad av räkmiljardär

2015-05-20, 14:21

BORNHOLM. Folkskolan i Svaneke skulle stänga efter sommarlovet, men då klev räkfiskemiljardären Kristian Barslund in och öppnade plånboken. – Som gammal Svaneke-bo kan man inte föreställa sig byn utan sin skola, säger han till dr.dk som berättar om den bornholmska … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce