logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Köpenhamn testar nya elbussar

2014-06-27, 10:43

KÖPENHAMN. Danska Trafikstyrelsen satsar 6,6 miljoner danska kronor på ett test av snabbladdande elbussar i centrala Köpenhamn. Våren 2016 ska de första bussarna börja rulla på gatorna. Elfordonen är tänkta att kontinuerligt snabbladdas vid hållplatser i den dagliga rutten. Det … Läs mer


Bärgning av brobåten kostar miljon

2014-06-27, 10:41

LERNACKEN. Den havererade fiskebåt som senaste åren kunnat ses tydligt från Öresundsbron ska nu bärgas. Uppdraget har gått till Svensk Sjöentreprenad AB – som tar nära en miljon för jobbet. Det är Skånskan.se som rapporterar om fiskebåten Sundland som sedan … Läs mer


Tuff dag på Kastrup efter strejken

2014-06-27, 10:40

KASTRUP. Den spontana strejken bland SAS bagagepersonal på Kastrups flygplats avblåstes strax efter att den började igår kväll. De flesta av de strandade resenärerna har nu fått nya platser, men fredagen som är en av årets största resdagar ser fortsatt … Läs mer


Pågen satsar miljoner i ombyggnad

2014-06-27, 10:39

MALMÖ. Livsmedelsföretaget Pågen i Malmö investerar 50 miljoner kronor i ombyggnad av sina bagerier i Malmö och Göteborg. Produktionsutrustning ska bytas ut, men även fabrikernas belysningssystem kommer att ses över. Målet är att sänka energiåtgången per bakat bröd med 15 … Läs mer


Wihlborgs ger bin tak över huvudet

2014-06-27, 10:36

MALMÖ. Fastighetsbolaget Wihlborgs i Malmö ger 60.000 honungsbin tak över huvudet. I samarbete med biodlare har företaget placerat ut ett rosa minihus på taket av en fastighet invid kanalen i Malmö. Dagens bisamhällen lever ett hårt liv. Diverse sjukdomar hotar … Läs mer


NFÖ önskar en riktigt skön sommar

2014-06-27, 10:35

Nytt från Öresund tar nu sommarledigt några veckor och är tillbaka med fler nyheter i början av augusti.


Skånes turism: Ingen ESC-effekt – men gnetande ger resultat

2014-06-26, 10:08

SKÅNE. Eurovision Song Contest var ingen avgörande faktor för Skånes uppsving inom turistnäringen ifjol. Däremot har de långsiktiga marknadsföringsstrategierna börjat bära frukt, menar Pia Jönsson-Rajgård, vd för Tourism in Skåne. Som Nytt från Öresund kunde berätta igår växer antalet gästnätter … Läs mer


Allvarlig kritik mot Metrobygget

2014-06-26, 09:58

KÖPENHAMN. Anläggningsarbetet med Cityringen i Köpenhamn har inte skötts enligt konstens alla regler. Den kritiken riktar nu danska Statsrevisionen mot projektet efter en ny rapport. Det stormar kring nya Metrolinjen i Köpenhamn, Cityringen. Sedan tidigare har det varit känt att … Läs mer


Extra miljoner till unga arbetslösa

2014-06-26, 09:55

SKÅNE. Åtta kommuner i Skåne och Blekinge får närmaste åren dela på 15 miljoner kronor i extra medel för att hjälpa unga arbetslösa. Pengarna kommer från Europeiska Socialfonden genom projektet Sysselsättningsinitiativet för unga. Satsningen riktas till de tre regioner i … Läs mer


Malmö hyllas för miljöarbete – igen

2014-06-26, 09:54

MALMÖ. För tredje gången utses Malmö till årets bästa miljökommun. Bakom utmärkelsen står tidningen Miljöaktuellt. Stadens nyutnämnde miljödirektör Kerstin Åkerwall kommenterar priset: – Det viktigaste är att lämna planeten vidare i gott skick till nästa generation. Hittills har vi använt … Läs mer