logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Thorning-Schmidt nominerad till FN-post

2015-09-04, 13:43

DANMARK. Helle Thorning-Schmidt nomineras till posten som flyktingkommissarie i FN, det meddelar statsminister Lars Løkke Rasmussen i ett pressmedelande i dag. Hon förlorade regeringsmakten i det allmänna valet i juni och lämnade då även uppdraget som ordförande för Socialdemokraterne. Men … Läs mer


Platsbrist på danska sjukhus

2015-09-04, 13:39

DANMARK. Flera av de danska sjukhusens avdelningar är i stort sett alltid överbelagda, visar en ny undersökning. Men det ska det bli ändring på, lovar sundhetsministern Sophie Løhde (Venstre). För första gången någonsin har hälsoministeriet gjort en rikstäckande genomgång av … Läs mer


Nedskärningar väntar kulturlivet

2015-09-04, 13:37

DANMARK. Teatrar, museer och andra statliga kulturverksamheter får nu dra åt svångremmen. 600 miljoner danska kronor ska sparas in på kulturen meddelar kulturministern Bertel Haarder (Venstre).  Med 2 procent per år ska de offentliga kulturkostnaderna minska under den kommande mandatperioden. … Läs mer


Lousiana drar in lärobok med lögner

2015-09-04, 13:35

DANMARK. Konstmuseet Lousiana i Humlebæck drar tillbaka en lärobok av författaren, fotografen och föreläsaren Jacob Holdt efter att det framkommit att flera lögner gömmer sig bland sidorna.  ”Amerikanske billeder” innehåller gamla intervjuer, bland annat med en ”134-årig exslav”, som redan … Läs mer


Köpenhamns nya Metro försenad – igen

2015-09-03, 14:00

KÖPENHAMN. Bygget av Köpenhamns Metro blir ytterligare försenat. Trots möjlighet att arbeta dygnet runt och anpassade lagar som skulle effektivisera byggandet har det dragit ut på tiden  Det skulle vara 17 nya tunnelbanestationer från 2018. Nu har öppningstiden skjutits fram … Läs mer


Danskar sjuka av semestern

2015-09-03, 13:59

DANMARK. Ett dåligt äktenskap eller frostig relation med föräldrarna. Semestern får danskarna att må psykiskt dåligt. Så dåligt att det tydligt syns i statistiken. Det meddelar sjukförsäkringsbolaget PFA som ser ett uppsving av ersättningar för psykologbesök den här tiden på … Läs mer


Dansk industri sågar Köpenhamns företagsklimat

2015-09-03, 13:57

KÖPENHAMN. När Dansk Industri för sjätte året i rad tagit temperaturen på företagsklimatet i landets kommuner sjunker Köpenhamn och hamnar långt ner på listan.  Jämfört med förra året har kommunen halkat ner sex platser och rankas nu på plats 85 … Läs mer


Försvunna uttrar förbryllar biologer

2015-09-03, 13:53

SJÄLLAND. På grund av dålig mobiltäckning har biologerna tappat kontakten med de unga uttrar som Danmarks Naturfredningsforening lät släppa ut på Västsjälland i juni.  Ungarna kommer från Jylland, där de naturliga förutsättningarna för uttrarna är goda. På Själland har djuren … Läs mer


400 studentbostäder i nya Carlsbergsstaden

2015-09-02, 15:39

KÖPENHAMN. Carlsbergstaden liknas vid Köpenhamns Manhattan. Nu har det beslutats att stadsdelen även ska få subventionerade lägenheter och studentbostäder. Visionerna har varit stora för den nya Carlsbergsstaden. Restauranger, kontorslokaler och butiker ska samsas med en ny tågstation. Samtidigt har oron … Läs mer


Fler danska jordbruk blir ekologiska

2015-09-02, 15:37

DANMARK. Mer ekologiska varor i butiken och fler kossor på fälten. Det blir några av konsekvenserna av att allt fler lantbrukare vill gå över till ekologiskt nästa år. Dubbelt så många lantbrukare har jämfört med föregående år ansökt om att … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce