logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Vattenpark för extremsport föreslås i Köpenhamn

2014-10-23, 14:29

KÖPENHAMN. Nordhamnen i Köpenhamn exploateras just nu med nya bostads- och kontorshus. Ett nytt förslag handlar om en anläggning för vattenbaserad extremsport som forsränning i hamnbassängen. Det är Dansk Surf & Rafting Forbund och den lokala idrottsföreningen Copenhagen Watersports som … Läs mer


Kustbevakningen drar tillbaka varsel efter budgetbesked

2014-10-23, 14:20

SKÅNE. Kustbevakningen tillhör vinnarna i dagens budgetbesked från regeringen. 56 miljoner kronor extra i höst, 20 miljoner nästa år och från år 2016 en permanent utökning av budgeten med 67 miljoner. Det innebär att myndigheten kan dra tillbaka det varsel … Läs mer


Ny lokal räddar utställning med Dan Park

2014-10-23, 14:16

KÖPENHAMN. Efter många turer ställs den fängelsedömde svenske konstnären Dan Parks verk ställs ut i Köpenhamn i dag. Detta efter att en politiker från Dansk Folkeparti kommit till undsättning. Utställningen som tidigare skulle hållits på ett privat galleri i centrala … Läs mer


DSB hämtar ny chef från SAS

2014-10-23, 14:15

DANMARK. DSB hämtar ny toppchef från SAS ledningsgrupp då Flemming Jensen blir vd för den statliga tågjätten. Flemming Jensen är i dag koncerndirektör och operativ chef för SAS under koncernchefen Rickard Gustafson. Han började på SAS som pilot 1989 och … Läs mer


Danskt läkemedelsbolag går vidare med Ebola-vaccin

2014-10-22, 13:52

Det danska medicinföretaget Bavarian Nordic ska vara med att utveckla ett nytt vaccin mot sjukdomen Ebola. I djurförsök gav en kombination av Bavarian Nordics och läkemedelsbolaget Janssens vaccin ett hundraprocentigt skydd mot Ebola. Nu har de skrivit på ett samarbetsavtal, … Läs mer


Flickor bryter trenden för ungdomsbrott

2014-10-22, 13:51

KÖPENHAMN. För första gången på åtta år ökar kriminaliteten bland unga Köpenhamnsbor. Under första halvåret i år grep  Köpenhamnspolisen 551 barn och unga i färd med att begå brott. Det är en ökning med nästan 20 procent jämfört med året … Läs mer


Dödshot mot nytt tolerans-parti

2014-10-22, 13:47

DANMARK. Med det nystartade Nationalpartiet ville tre danska bröder med pakistansk pappa propagera för öppenhet och tolerans som essentiella danska värderingar. Det har rönt dem dödshot  på facebook. Kashif Ahmad, en av de tre grundarna, säger till Berlingske Tidende att … Läs mer


Besöksrekord för Hamlets slott

2014-10-22, 13:46

HELSINGÖR. Trots det fina sommarvädret har rekordmånga besökare sökt sig bakom tjocka slottsmurar och ner i dunkla källarvalv. Kronborgs slott i Helsingör har haft sin bästa sommar någonsin. Det skriver Frederiksborgs Amts Avis. Med 143.000 gäster har slottet, som utgör … Läs mer


Danmark störst i Norden på nya läkemedel

2014-10-21, 12:08

DANMARK/SVERIGE. Trots sin lillebror-status vad gäller befolkningen utklassar Danmark Sverige när det gäller utvecklingen av nya läkemedel, visar en ny rapport från revisionsjätten EY. Totalt har danska läkemedelsbolag 107 substanser i olika stadier av tester på människor. Motsvarande siffra för … Läs mer


Fem snabba frågor till Rune Gregers Meyer på Startup Weekend Öresund…

2014-10-21, 12:04

…som lockar hugade entreprenörer att spendera 54 timmar till sjöss mellan Helsingborg och Helsingör på turbåten Tycho Brahe. Vad är Startup Weekend Öresund? – Konceptet kommer från Seattle där man 2008 samlade en massa människor med olika bakgrund inom teknik … Läs mer