logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

DF anklagas för fusk – betalar tillbaka EU-bidrag

2016-10-21, 13:53

DANMARK. Dansk Folkeparti ska betala tillbaka nästan en miljon danska kronor som de fått i bidrag av EU. Det eftersom partiet anklagas för bidragsfusk då pengar har använts i strid mot regelverket. Bland annat har pengar som skulle ha gått … Läs mer


Barnfamiljer lämnar Köpenhamn

2016-10-21, 13:52

KÖPENHAMN. Danska barnfamiljer lämnar staden i allt högre utsträckning, menar forskare. Nu planerar de omkringliggande kommunerna framtidens hållbara förorter för att locka den köpstarka målgruppen. För första gången på flera år är det fler som lämnar Köpenhamn än flyttar till … Läs mer


SUS-besparingar befaras hota patientsäkerheten

2016-10-21, 13:51

MALMÖ. Skånes Universitetssjukhus skulle behöva spara ytterligare 428 miljoner kronor för att få budgeten i balans. Det motsvarar 760 av sjukhusets anställda. Sjukhusets avdelningar har utrett vad de kan göra för att spara på verksamheten, alltså vad som anses vara … Läs mer


Företag går in för att stärka spårvägen

2016-10-21, 13:45

LUND. Ny bebyggelse som ligger mindre än 500 meter från spårvägens hållplatser ska lämna spårvägsbidrag. Det är resultat av en överenskommelse mellan ett flertal företag och Lunds kommun. Det är Wihlborgs, Castellum och Medicon Village som tillsammans med Lunds kommun … Läs mer


Pendlare vill ha flera miljoner kronor i kompensation

2016-10-20, 13:39

ÖRESUND. Förseningar, extra utgifter och lönebortfall. 565 pendlare, varav över 100 danskar, kräver nu ersättning av svenska staten för de extra kostnader som gränskontrollerna har inneburit för dem. Totalt vill Öresundsresenärerna ha 25 miljoner kronor i ersättning av staten. Det finns … Läs mer


Bostadsbyggande kan försämra miljön

2016-10-20, 13:38

SKÅNE. Byggandet av nya bostäder kan försämra miljön när material till konstruktion kan innebära att Skånes vägar fylls med lastbilar. Samtidigt kan det även leda till att byggföretagen drabbas av ökade kostnader. Fram till 2030 behöver Skåne 7.000 nya bostäder … Läs mer


Bilister trötta på köbildande vindkraftverk

2016-10-20, 13:38

DANMARK. Satsningen på vindenergi i Danmark har fått oväntade konsekvenser för landets bilister. De långsamma transporterna av vindkraftverken bidrar till köer på vägarna. Nu vill bilförare begränsa transporterna. Det är Bilejernes organisation som har tröttnat på att transporterna stoppar upp … Läs mer


Stora brister i äldrevården på Bornholm

2016-10-20, 13:37

BORNHOLM. Det råder stora brister i vården av äldre på Bornholm. Det uppger Arbejdstilsynet, det danska arbetsmiljöverket, i en tillsynsrapport. En allt mer pressad personal uppges vara orsaken. Fler komplexa och tidskrävande uppgifter hos personalen tros vara orsaken till det … Läs mer


Bornholm storsatsar på träflis

2016-10-19, 13:09

BORNHOLM. Det blir inga vindkraftverk på ön, men Bornholms Energi og Forsyning storsatsar nu på biomassa som i högre utsträckning ska värma Bornholm. Och Sverige ska stå för en del av flisen. Men även träden på Bornholm fälls nu i … Läs mer


Ambulans för socialt utsatta gör succé

2016-10-19, 13:08

KÖPENHAMN. Sociolancen kommer till utryckning för socialt utsatta medborgare i akut behov av hjälp. Sedan den började rulla i slutet av förra året har akutbilen gjort succé i den danska huvudstaden. Bilen kommer hjälper socialt utsatta medborgare. Som hemlösa med … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce