logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Lunds universitet nekas köp av Max IV-fastighet

2015-03-05, 14:53

LUND. Regeringen avslår Lunds universitets ansökan om att köpa loss Max IV-fastigheten. Universitetet tvingas istället fortsätta hyra fastigheten enligt ett 25-årigt avtal som skrevs under 2012. Universitetets har sedan ifjol försökt spara pengar genom att själva ta över fastigheten där … Läs mer


Bostäder för sju miljarder ska byggas runt Bella Center

2015-03-05, 14:51

ØRESTAD. Kongressanläggningen Bella Center i Ørestad utanför Köpenhamn ska bli del av en ny köpenhamnsk stadsdel, Bellakvarteret. Sammanlagt ska 2.000 nya bostäder byggas. Utöver bostadsområden planeras även butiker, cafeér och 5.000 arbetsplatser i området. Allt som allt beräknas bygget kosta … Läs mer


Stressade läkare i Köpenhamn riskerar göra sämre jobb

2015-03-05, 14:50

DANMARK. Mer än var fjärde läkare och sjuksköterska på Köpenhamns sjukhus känner sig så pass stressade att det riskerar påverka arbetet med patienter. Det visar en trivselundersökning som Amager Bladet skriver om. Undersökningen omfattar de fem sjukhusen i Köpenhamn och på Frederiksberg. … Läs mer


Nordhavnsbor får metroräkning på 900 miljoner danska kronor

2015-03-05, 14:48

KÖPENHAMN. När stadsdelen Nordhavns metrostationer är färdigbyggda är likaledes räkningen från offentligägda By og Havn klar. Notan hamnar på 900 miljoner danska kronor – och utfärdas till boende och företag i närområdet. Räkningen är en metroskatt som alla boende och … Läs mer


Vaktbolag anlitas av badhus i Lund

2015-03-04, 14:00

LUND. För att måna om badgästernas säkerhet kommer Högevallsbadet i Lund i framtiden ha väktare. I mars inleds ett samarbete med säkerhetsföretaget Sydsec. Redan för ett år sedan infördes nolltolerans mot aggressiv attityd i badhuset. Då anlitades Securitas för att avvisa … Läs mer


Resekort sparar data i fem års tid

2015-03-04, 13:57

DANMARK. Danska Rejsekort AB registrerar samtliga upplysningar om sina resenärer och lagrar dem i en databas. Därmed lagras också uppgifter om dina resevanor, skriver Jyllands-Posten. Uppgifterna lagras i en databas i fem års tid. Efter det anonymiseras datan för att … Läs mer


CMP anställer ny vice vd

2015-03-04, 13:54

ÖRESUND. Barbara Scheel Agersnap blir ny vice vd för Copenhagen Malmö Port, CMP. Hon har tidigare arbetat som direktör för Innovation Centre Denmark i Shanghai och tillträder sin nya tjänst den 1 juni i år. – Jag ser framemot att … Läs mer


Arla samarbetar med Premier Is – ska sälja yoghurtglass på pinne

2015-03-04, 13:52

DANMARK. För att lyfta försäljningssiffrorna i Danmark ska mejerikoncernen Arla sälja yoghurtglass på pinne. Glassen kommer säljas ett par veckor tillsammans med det danska glassbolaget Premier Is, skriver affärstidningen Børsen. – Vi letar med glass nya betesmarker, och vi kommer … Läs mer


Klart med husprojekt till nya stadsdelen Oceanhamnen

2015-03-03, 14:27

HELSINGBORG. Sju vinnande förslag i markanvisningstävlingen för bostäder i nya stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg presenterades idag. Bland vinnarna märks fastighetsbolagen Midroc och Balder. Bara ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg ska stadsdelen Oceanhamnen växa fram. Totalt ska fyra kvarter bostäder … Läs mer


Rasar mot krogar på Pissrännan

2015-03-03, 14:20

KÖPENHAMN.  Inga fler krogar i innerstan. Så lyder kravet från boende på Nørre Kvarter, den krogtäta stadsdel som i folkmun kallas för Pissrännan. Droppen som fått bägaren att rinna över för invånarna är att Hard Rock Café vill flytta sin … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce