logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Region Skåne slåss för tågen förbi Kastrup

2014-10-24, 10:17

ÖRESUND. Politikerna i regionala tillväxtnämnden i Skåne går nu upp till kamp för järnvägen vid Köpenhamns flygplats Kastrup. Enligt nämnden planeras avsevärda försämringar för skåningarna. Regionala tillväxtnämnden gick på fredagsmorgonen ut med ett pressmeddelande där man varnar för ”en katastrof … Läs mer


Läkarbuss ska få bukt med danskarnas hälsoproblem

2014-10-24, 10:16

DANMARK. Det är stor skillnad på hur danskarna mår. Till syvende och sist blir det en skillnad i livslängd på nästan sex år, beroende på var i Danmark man bor. För att få bukt med detta problem har Dansk Center … Läs mer


Nya DSB-chefen möts av jubel och förhoppningar

2014-10-24, 10:15

DANMARK. Nya chefen för problemdrabbade DSB, Flemming Jensen, möts med jubel och applåder. Hans uppdrag blir nu att inpränta den nya strategin om ”ett friskt DSB”. Som Nytt från Öresund berättade igår handplockar danska statens tågbolag DSB  koncerndirektör Flemming Jensen … Läs mer


Buhres stänger restaurang i Kivik

2014-10-24, 10:11

KIVIK. Buhres restaurang Kajplats i Kivik som drivs av ägarna bakom Buhres Fisk kommer inte att öppna igen efter denna säsong. Däremot kommer andra verksamheter inom företaget att fortsätta som vanligt. Det har nu gått fem år sedan branden hos … Läs mer


Naturproduktmässa i Malmö drar internationell publik

2014-10-24, 09:47

MALMÖ. På söndag samlas mer än 300 utställare i Malmö för detaljhandelsmässan Natural Products Scandinavia. Majoriteten av besökarna kommer från Norden och staterna runt Östersjön, men ungefär en tredjedel flyger in från resten av världen. Arrangemanget hålls på MalmöMässan i … Läs mer


Vattenpark för extremsport föreslås i Köpenhamn

2014-10-23, 14:29

KÖPENHAMN. Nordhamnen i Köpenhamn exploateras just nu med nya bostads- och kontorshus. Ett nytt förslag handlar om en anläggning för vattenbaserad extremsport som forsränning i hamnbassängen. Det är Dansk Surf & Rafting Forbund och den lokala idrottsföreningen Copenhagen Watersports som … Läs mer


Kustbevakningen drar tillbaka varsel efter budgetbesked

2014-10-23, 14:20

SKÅNE. Kustbevakningen tillhör vinnarna i dagens budgetbesked från regeringen. 56 miljoner kronor extra i höst, 20 miljoner nästa år och från år 2016 en permanent utökning av budgeten med 67 miljoner. Det innebär att myndigheten kan dra tillbaka det varsel … Läs mer


Ny lokal räddar utställning med Dan Park

2014-10-23, 14:16

KÖPENHAMN. Efter många turer ställs den fängelsedömde svenske konstnären Dan Parks verk ställs ut i Köpenhamn i dag. Detta efter att en politiker från Dansk Folkeparti kommit till undsättning. Utställningen som tidigare skulle hållits på ett privat galleri i centrala … Läs mer


DSB hämtar ny chef från SAS

2014-10-23, 14:15

DANMARK. DSB hämtar ny toppchef från SAS ledningsgrupp då Flemming Jensen blir vd för den statliga tågjätten. Flemming Jensen är i dag koncerndirektör och operativ chef för SAS under koncernchefen Rickard Gustafson. Han började på SAS som pilot 1989 och … Läs mer


Danskt läkemedelsbolag går vidare med Ebola-vaccin

2014-10-22, 13:52

Det danska medicinföretaget Bavarian Nordic ska vara med att utveckla ett nytt vaccin mot sjukdomen Ebola. I djurförsök gav en kombination av Bavarian Nordics och läkemedelsbolaget Janssens vaccin ett hundraprocentigt skydd mot Ebola. Nu har de skrivit på ett samarbetsavtal, … Läs mer