logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Danskt läkemedelsbolag går vidare med Ebola-vaccin

2014-10-22, 13:52

Det danska medicinföretaget Bavarian Nordic ska vara med att utveckla ett nytt vaccin mot sjukdomen Ebola. I djurförsök gav en kombination av Bavarian Nordics och läkemedelsbolaget Janssens vaccin ett hundraprocentigt skydd mot Ebola. Nu har de skrivit på ett samarbetsavtal, … Läs mer


Flickor bryter trenden för ungdomsbrott

2014-10-22, 13:51

KÖPENHAMN. För första gången på åtta år ökar kriminaliteten bland unga Köpenhamnsbor. Under första halvåret i år grep  Köpenhamnspolisen 551 barn och unga i färd med att begå brott. Det är en ökning med nästan 20 procent jämfört med året … Läs mer


Dödshot mot nytt tolerans-parti

2014-10-22, 13:47

DANMARK. Med det nystartade Nationalpartiet ville tre danska bröder med pakistansk pappa propagera för öppenhet och tolerans som essentiella danska värderingar. Det har rönt dem dödshot  på facebook. Kashif Ahmad, en av de tre grundarna, säger till Berlingske Tidende att … Läs mer


Besöksrekord för Hamlets slott

2014-10-22, 13:46

HELSINGÖR. Trots det fina sommarvädret har rekordmånga besökare sökt sig bakom tjocka slottsmurar och ner i dunkla källarvalv. Kronborgs slott i Helsingör har haft sin bästa sommar någonsin. Det skriver Frederiksborgs Amts Avis. Med 143.000 gäster har slottet, som utgör … Läs mer


Danmark störst i Norden på nya läkemedel

2014-10-21, 12:08

DANMARK/SVERIGE. Trots sin lillebror-status vad gäller befolkningen utklassar Danmark Sverige när det gäller utvecklingen av nya läkemedel, visar en ny rapport från revisionsjätten EY. Totalt har danska läkemedelsbolag 107 substanser i olika stadier av tester på människor. Motsvarande siffra för … Läs mer


Fem snabba frågor till Rune Gregers Meyer på Startup Weekend Öresund…

2014-10-21, 12:04

…som lockar hugade entreprenörer att spendera 54 timmar till sjöss mellan Helsingborg och Helsingör på turbåten Tycho Brahe. Vad är Startup Weekend Öresund? – Konceptet kommer från Seattle där man 2008 samlade en massa människor med olika bakgrund inom teknik … Läs mer


Fruktad mygga funnen i Danmark

2014-10-21, 12:00

SJÄLLAND. Myggor av släktet Culox har för första gången påträffats i Danmark. Myggan är ökänd för att sprida sjukdomen nilfeber till människor och hästar. I en konstgjord sjö vid ett radhuskvarter i Greve kommun, strax söder om Köpenhamn, har forskare … Läs mer


Himlen öppnar sig över Öresundsregionen

2014-10-21, 11:57

SJÄLLAND/SKÅNE. På söndagen blev lågt liggande vägar, trädgårdar och källare översvämmade i såväl Köpenhamn som sydvästra Skåne efter kraftiga regn. Även det närmaste dygnet väntas stora mängder nederbörd – och nu är marken redan mättad med vatten. − Som det … Läs mer


Kraftiga förseningar i tågtrafiken

2014-10-20, 17:24

MALMÖ. Ett signalfel i Tjörnarp orsakade stora förseningar för resenärer på Södra stambanan i förmiddags. Samtidigt fick tåg på Ystadbanan problem och blev stillastående. Halv tio började signalfelet i Tjörnarp, och det gjorde att tågen fick köra förbi långsamt i både … Läs mer


Mediedrakar startar finanssajt

2014-10-20, 17:20

DANMARK. I morgon lanseras en ny, heldigital näringslivstidning i Danmark. Den heter Finans och bakom den står Jyllands-Posten och Politiken. Redaktionen består av Jyllands-Postens näringslivsredaktion plus ett tjugotal nyanställda reportrar, redaktörer och grafiker. Chefredaktör är Steen Rosenbak, som kallar Finans … Läs mer