logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Danska fotbollssupportrar kroppsvisiteras efter Paris-dåden

2015-11-27, 14:04

KÖPENHAMN. Fotbollsklubben Brøndby kommer kroppsvisitera alla besökare till match på hemmaarenan i Köpenhamn. Tilltaget kommer efter terrordåden i Paris, då fotbollsarenan Stade de France var ett av målen. ”Det finns inget konkret hot mot fotbollsmatchen eller mot stadion men situationen … Läs mer


Adventsljus lyser åter upp bron

2015-11-27, 14:03

ÖRESUND. Åker du över sundet efter solnedgången på söndag, se till att titta upp en extra gång. Den första advent tänds Öresundsbrons julbelysning. 1.600 lampor på en åtta kilometer lång sträcka kommer att tändas de fyra kommande söndagarna, varje advent … Läs mer


Offentliga löner ökar snabbast

2015-11-27, 14:02

DANMARK. Det lönar sig att jobba i den offentliga sektorn. I alla fall i Danmark där lönerna har stigit mer än i den privata sektorn, enligt nya siffror från Danmarks Statistik. Både den privata och den offentliga sektorn har haft … Läs mer


Danska jordbruket slipper nya utsläppskrav

2015-11-27, 14:01

DANMARK. Det danska jordbruket ska skonas från åtgärder när koldioxidnivån minskas. Det meddelade klimat- och energiministern Lars Christian Lille (Venstre) efter att klimatrådet lämnat sin rapport. I den fanns det två alternativ; antingen att sätta restriktioner för jordbruket eller att … Läs mer


Ännu osäkert hur ID-kontroller implementeras i Öresundstrafiken

2015-11-26, 14:00

DANMARK/SVERIGE. I tisdags kom regeringen med beskedet att alla som reser in i Sverige med buss eller tåg måste kunna visa upp ID-handlingar för att släppas ombord. Just nu pågår ett febrilt arbete för att komma på hur det praktiskt … Läs mer


Höga böter till metrobygge

2015-11-26, 13:57

KÖPENHAMN. Bygget av metron i Köpenhamn får allt mer böter av arbetsmiljöverket, nu är de uppe i rekordnivåer. Dessutom ökar antalet arbetsplatsolyckor. Från 70.000 danska kronor i böter för tre år sedan till 1,6 miljoner i år, farliga arbetsförhållanden samt … Läs mer


Regeländring minskar butikers matsvinn

2015-11-26, 13:55

KÖPENHAMN. Nu ändras krångliga regler som handlar om att skänka mat. Efter årsskiftet öppnar Folkekirkens Nødhjælp en mataffär i Köpenhamn. Den ska sälja den mat som mataffärerna inte längre kan sälja och vinsten går till välgörenhet. Nästa år träder nya … Läs mer


Köpenhamnsskola bäst i klassen

2015-11-26, 13:52

DANMARK. Landets bästa skola finns i Köpenhamn. Det enligt tankesmedjan Cepos som har tagit reda på vilka skolor som bäst lyckas med att höja elevernas nivå. Och skillnaderna mellan skolorna är stora. Genom att analysera siffrorna från alla avgångsklasser och … Läs mer


ID-kontroll ger tågförseningar – (L) föreslår snabbspår till flyget

2015-11-25, 14:20

MALMÖ. I går beslutade den svenska regeringen att utöka landets gränskontroller ytterligare och införa ID-kontroller på all kollektivtrafik till Sverige. Enligt Skånetrafiken kommer detta innebära risk för förseningar för tågpendlare över bron. Nu vill Liberalerna (tidigare Folkpartiet) pröva möjligheten att … Läs mer


Skanska bygger i Ørestad

2015-11-25, 14:20

KÖPENHAMN. Skanska bygger 300 hyreslägenheter i den nya stadsdelen Ørestad City i Köpenhamn. Det svenska bolaget hoppas på att kunna dra igång bygget redan i år. I nuläget finns 1.200 lägenheter i området. Skanska kommer bebygga den resterande ytan på … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce