logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)



Senaste nyheterna:

Långdragen valvaka väntar i natt

2015-06-18, 09:48

DANMARK. De sista opinionsmätningarna innan valet visar i princip på dött lopp mellan de blåa blocken. Därmed ser valvakan ut att bli en riktig rysare som kan pågå fram till småtimmarna. I Megafons undersökning för TV2 svarade 50,9 procent av … Läs mer


67.000 fler gör upp om makten

2015-06-18, 09:48

DANMARK. 4.146.602 stycken danskar har rätt att gå och rösta i dag. Det är 1,6 procent fler än vid förra valet. Totalt har väljarbasen ökat med 67.000 personer sedan förra folketingsvalet 2011, skriver dr.dk. Valdeltagandet de senaste gångerna har legat … Läs mer


Köpenhamn bygger billiga ungdomslyor

2015-06-18, 09:45

KÖPENHAMN. Du får bara runt 25 kvadratmeter att röra dig på, men hyran blir under 3.200 danska kronor i månaden. I samabete med Köpenhamns kommun är allmännyttiga fastighetsbolaget KAB i färd med att uppföra de första 100 lägenheterna i Köpenhamn … Läs mer


Socialdemokraterne vill stoppa borrningar efter skiffergas

2015-06-17, 10:06

DANMARK. Frågan om skiffergas är så högexplosiv för väljarna på Nordjylland att folketingskandidaten Rasmus Prehn, Socialdemokraterna, gör en kovändning i frågan strax före valet. Först skulle franska Totals borrningar efter skiffergas få fortsätta, men nu ska de stoppas. Det är … Läs mer


Lego investerar en miljard i hållbarhetsarbetet

2015-06-17, 10:05

DANMARK. Legokoncernen har höga ambitioner om att hitta ett mer hållbart alternativ till det nuvarande byggmaterialet och satsar en miljard på materialforskning. Börsen skriver i dag att Lego-koncernen satsar en miljard danska kronor på att bygga upp ett ”Lego Sustainable … Läs mer


Danska bönder vill ha cannabiskommission

2015-06-17, 10:05

DANMARK. Den danska lantbrukarorganisationen Landbrug & Fødevarer vill tillsätta en statlig kommission med uppdrag att utreda vilken industriell potential cannabisplantan kan ha i Danmark. Landbrug & Fødevaror har sneglat på USA där cannabisodlingen är en miljardindustri, skriver dr.dk, och organisationen … Läs mer


Skolkande elefant hittad på skolgård

2015-06-17, 10:03

ÅLBORG. En cirkuselefant rymde på tisdagen från en cirkus på Jylland och avlade visit hos en skola. Nu är elefanten hemma igen. Det var en ovanlig syn som mötte eleverna på Højvagnskolen i Svenstrup, utanför Ålborg, på tisdagseftermiddagen. En förrymd … Läs mer


Axis bygger nytt huvudkontor för 1.100 anställda.

2015-06-16, 12:51

LUND. Efter att under våren ha fått Canon som ny storägare bygger teknikbolaget Axis i Lund ett nytt huvudkontor. Bygget blir nio våningar högt och ska ha plats för cirka 1.100 anställda. Beskedet kom vid ett besök från Canons koncernchef … Läs mer


Vallöften in i det sista

2015-06-16, 10:17

DANMARK. Två dagar kvar till val och förslag och löften står om spön i backen. Venstre meddelar att man vill återuppliva integrationsministeriet och Radikale vill ge gräddfil åt elbilarna. Dr.dk skriver i dag att borgerliga Venstre vill återuppbygga det integrationsministerium … Läs mer


178 miljoner till ESS och Max IV

2015-06-16, 10:16

ÖRESUND. Region Skåne och Region Hovedstaden fick på måndagen grönt ljus för sitt gemensamma projekt att växla upp och ta till vara den potential som ESS och Max IV innebär för regionen. Beslutet var väntat och innebär att projektets budget … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce