logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Rekordmånga barn flyr till Danmark

2015-01-28, 11:26

DANMARK. Under 2014 kom 838 ensamkommande barn och unga under 18 år till Danmark. Antalet är rekordhögt och trenden verkar hålla i sig i år enligt en preliminär undersökning dr.dk publicerat. Undersökningen visar även att var femte av de ensamkommande … Läs mer


Tyska experter sågar Fehmarn-prognos

2015-01-28, 11:25

DANMARK. Trafikprognosen för den nya Fehmarn Bält-förbindelesen är alldeles för tvärsäker, säger tyska ekonomer som granskat den. Nu kräver de en oberoende analys av EU-kommisionen. Kriget om trafiken över Fehmarn Bält fortsätter. Den senaste, tyska kritiken kommer lagom till att … Läs mer


Export räddar dansk modeindustri

2015-01-28, 11:25

DANMARK. En rekordstor försäljning på 25 miljarder danska kronor till utlandet är vad som håller den danska modeindustrin på fötter. Exporten av danskt mode ser ut att slå rekord, de första siffrorna för 2014 pekar på en omsättning på nära … Läs mer


Apple ger 3D-perspektiv på Helsingborg

2015-01-28, 11:24

HELSINGBORG. Apple Maps Flyover har lagt till tolv nya städer som går flyga över i 3D. Bland dem finns Helsingborg, skriver macnn.com. Med Apple Maps Flyover kan man genom satellitbilder i 3D flyga över ett antal städer jorden runt, bland … Läs mer


Lund uppdaterar kulturstöd

2015-01-27, 13:03

Det var senast på 90-talet som bidragsformerna för föreningar och projekt i Lund sågs över. Den här gången får alla tycka till. Mellan 26 januari och 26 mars är inkorgen på Lunds kommun öppen för förslag. Utredningen är en av … Läs mer


Danska föräldrar räds megafritids

2015-01-27, 12:53

KÖPENHAMN. Köpenhamns politiker undersöker möjligheten att slå ihop många små fritidshem till få stora, med över 500 barn. I nuläget finns det åtta fritidserbjudande med cirka 250 platser eller mer i Köpenhamn. I framtiden vill kommunen kunna erbjuda 34 lokaler … Läs mer


Arla hårdsatsar på nya produkter

2015-01-27, 12:52

DANMARK. Inom loppet av ett år ska den svensk-danska mejerikoncernen Arla lansera minst 120 nya produkter för att vända den sjunkande försäljningen i Danmark. ”Vi ska sälja fler varor i Danmark, så vi har skruvat upp innovationen och investerat mer … Läs mer


Guldfeber på stranden efter stormarna

2015-01-27, 12:47

DANMARK. Tack vare Egon och Dagmar råder guldfeber på de danska stränderna. Flitiga bärnstensletare kan tjäna ihop en månadslön på en dag. I kölvattnet av januaristormarna Egon och Dagmar har mycket bärnsten spolats upp på de nordligaste stränderna i Danmark. … Läs mer


Nytt läxhjälpsprojekt för högstadieelever startar i veckan

2015-01-26, 14:36

MALMÖ. Fastighetsbolaget MKB startar tillsammans med stiftelsen Läxhjälpen ett projekt där skolbarn erbjuds organiserad läxhjälp. ”Biljett till framtiden” ska hjälpa skolbarn i årskurs 8 och 9 på Värner Rydénskolan i Rosengård att höja sina betyg. Projektet börjar denna veckan och … Läs mer


Lantbruk i kris pressar banker

2015-01-26, 14:35

DANMARK. Danska banker med exponering mot lantbrukssektorn märker nu av de tuffa tiderna för bönderna. Spar Nord, Skjern Bank och Vestjysk Bank är några som tvingats till nedskrivningar i låneportföljen. Bakom problemen ligger fallande priser på fläskkött och mjölk, skriver … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce