logotype

Danska staten kräver högläsning

2012-05-21, 12:44

DANMARK. Föräldrar till förskolebarn ska läsa för sina barn. Det kravet ställer danska regeringen med barn- och utbildningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne) i spetsen.


– Förskoletiden är minst lika viktig som åren i grundskolan. Därför måste kraven höjas på att föräldrarna hjälper till, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Barn- och utbildningsministern presenterar i dag en plan för hur framtidens dagbarnvård ska fungera och i den finns en rad riktmärken för såväl personal som föräldrar. Ett av dem är att föräldrar ska läsa högt minst 20 minuter per dag för barn i förskoleåldern.

– Hemmet ska inte vara miniskola, men vi behöver fokusera mer på föräldrarnas aktiva engagemang i relation till barns lärande, säger Christine Antorini till Berlingske Tidende.

Baserat på riktmärkena som presenteras i dag ska hon i höst inrätta en ny kommitté som ska jobba för att utveckla och förbättra lärandet i de danska motsvarigheterna till den svenska förskolan. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Börserna fortsatte att dala

2016-02-09, 13:59

KÖPENHAMN. Efter måndagens drama på den Europeiska aktiemarknaden såg läget ut att ljusna när Köpenhamns och Stockholms börser öppnade på tisdagen. Men sedan tornade orosmolnen åter upp sig och börserna dalade något under dagen. Flera börser i Europa drabbades under gårdagen … Läs mer


Fler oroar sig för radikalisering

2016-02-09, 13:59

Allt fler personer ringer in till Köpenhamns hotline för radikalisering. Det handlar om 100 anmälningar av personer som tror att personer i sin omgivning närmar sig en militant ideologi. Under 2015 fick kommunen in 100 olika förfrågningar från oroliga anhöriga, … Läs mer


Massiv kritik mot övervakning

2016-02-09, 13:58

DANMARK. Danmarks regering vill samla in information om vad danskarna gör på nätet. Men nu protesterar 25 organisationer mot förslaget i ett gemensamt brev till justitieministern Sören Pind (Venstre). De menar att det går i strid med medborgarnas rättigheter. Förslaget … Läs mer


Danskar förökar sig allt snabbare

2016-02-09, 13:57

DANMARK. För tre år sedan var födelsetalen i Danmark det lägsta på 27 år, men sedan dess har något hänt. Nu föds det allt fler barn i landet. Sedan 2013 har födelsetalen stigit i två år i rad, och ökningen … Läs mer


Politiker tvekar om Fehmarntunneln

2016-02-08, 14:56

SJÄLLAND. Enligt planen ska det bli Danmarks största byggprojekt, men Fehmarntunneln har skjutits upp och kostnaderna skjutit i höjden. De senaste i raden att tvivla på projektet är Radikale, men partiet är inte det enda som har kalla fötter. När … Läs mer


Minister anklagas vara lobbystyrd

2016-02-08, 14:22

DANMARK. Miljöminister Eva Kjer Hansen (Venstre) säger att hon vill rensa upp i den danska miljölagstiftningen, utan att det påverkar miljön negativt. Men nu anklagas hon för att gå jordbrukslobbyns ärenden, deras underlag återfinns ordagrant i ministeriets nya riktlinjer. Miljöministerns … Läs mer


Stor ojämlikhet i barnens kvalitetstid

2016-02-08, 14:17

DANMARK. Det är stor skillnad mellan hur mycket tid danska föräldrar spenderar med sina barn. Enligt en ny studie är ojämlikheten större när det gäller tid, än med pengar. Ett vanligt sätt att jämföra ekonomisk ojämlikhet är den så kallade … Läs mer


Spioner ska avslöja diskriminering

2016-02-08, 14:16

KÖPENHAMN. Efter år av anmälningar och dokumenterad diskriminering av människor med utländsk bakgrund på Köpenhamns nattklubbar, har ett förslag lagts fram om att i hemlighet kontrollera klubbarna. Det är Radikale som ligger bakom förslaget, som stöds av en politisk majoritet … Läs mer


Skånetrafiken kräver 15 miljoner för ID-kontroller

2016-02-05, 13:32

SKÅNE. ID-kontrollerna som infördes den 4 januari kostar stora pengar för transportföretagen. Skånetrafiken kräver 15 miljoner kronor i ersättning av regeringen – per månad. Regionstyrelsens presidium har skrivit till regeringen och begärt 15 miljoner kronor i månaden i kostnadsersättning. Beloppet … Läs mer


Arla sparkar 500 anställda

2016-02-05, 13:25

DANMARK. Mjölkkrisen får konsekvenser för Arla som sparkar 500 av sina medarbetare, det meddelade mejerigiganten i dag. Men hur många av de anställda i Danmark som berörs är ännu inte känt. Det senaste året har Arlas resultat varit så lågt … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce