logotype

Öresundsuniversitetet läggs ner

2012-04-03, 11:49

ÖRESUND. Från och med augusti är det unika svensk-danska universitetssamarbetet ett minne blott. Lunds universitet har sagt upp avtalet eftersom Danmark fortsätter att kräva studieavgifter av svenska studenter.

– Det är omöjligt att driva samarbetet vidare när de danska studieavgifterna är dubbelt så höga per student som den ersättning vi får av svenska staten, säger Bengt Streijffert, tidigare sekretariatschef för Öresundsuniversitetet och rådgivare åt Lunds universitets rektor Per Eriksson, till Nytt från Öresund.

Öresundsuniversitet grundades 1997 och har varit ett samarbete mellan svenska och danska universitet och högskolor i Öresundsregionen – bland annat Lunds universitet, Malmö högskola, Kristianstad högskola, Köpenhamns universitet och Roskilde universitet.

I samband med att forskningssamarbetet Öresund Science Region och Öresundsuniversitet skiljdes åt 2010 efter dansk kritik om ineffektivitet, minskade Öresundsuniversitetet i omfång och bytte namn till Øresund University Network. Paraplyorganisationen Öresund Science Region lades ner förra våren, och nu går alltså även studentsamarbetet i graven.

Anledningen är, enligt Lunds universitet, de danska studieavgifterna som infördes i början av förra året och som drabbar svenska studenter som läser enstaka kurser i Danmark. Sedan de infördes har exempelvis den svensk-danska meteorologutbildningen gått med förlust. Två av sex terminer har varit förlagda till Köpenhamns universitet, men till hösten flyttar hela utbildningen till Lund. Samarbetet med den danska väderinstitutet DMI kommer att fortsätta, men på hemmaplan.

Även den planerade apotekarutbildningen har lagts på is på grund av studieavgifterna. Och studenter som vill läsa enstaka kurser i Danmark, till exempel en blivande civilekonom som vill läsa företagsekonomin i Köpenhamn, får numera punga ut med en rejäl slant.

I december skrev Lunds universitets rektor Per Eriksson ett öppet brev till både den danska och den svenska regeringen med förhoppning att lyfta frågan politiskt, men ännu har han inte fått något svar.

– Att inte utnyttja den stora kapacitet som finns i Öresundsregionen är att skjuta sig själv i foten. Avgifterna är ett stort problem och ytterligare ett gränshinder. Vi kommer att fortsätta arbeta för att avgifterna ska ändras, men i grunden är det en fråga för staterna att lösa, inte regionen, säger Bengt Streijffert.

Av Charlotte Pehrson/NFÖ

Läs mer:
- Rektor tar strid mot danska studieavgifter (11-12-22)
- Fler forskningssamarbeten efter nedläggning av paraplyorganisation (11-12-13)Senaste nyheterna:

Dragkamp om danska ingenjörer

2019-02-15, 10:15

DANMARK. Det råder hård kamp om ingenjörerna i Danmark. Sex av tio privatanställda har det senaste året varit med om värvningsförsök. Det visar en ny undersökning från ingenjörsföreningen IDA. Arbetslösheten bland ingenjörer är rekordlåg, 1,5 procent, och nu nere på … Läs mer


Kommuner kan få betala för bussturer

2019-02-15, 09:20

SKÅNE. Skånska kommuner kan bli medfinansiärer för att hålla sina bussturer vid liv. Efter att nedskärningar för kollektivtrafiken presenterats kommer Skånetrafiken nu med ett erbjudande. Kanske har de inspirerats av Själland. Den danska regionen gav nyligen sina kommuner ett förslag … Läs mer


Flera kommuner kräver miljoninkomst

2019-02-15, 09:10

DANMARK. I tolv av Danmarks kommuner behöver man nu tjäna över miljonstrecket för att kunna köpa sig ett hus. I den dyraste, Fredriksbergs kommun, behöver man ha en årlig inkomst på närmare två miljoner. Det enligt en ny analys från … Läs mer


Nytt förslag om höjda bensinpriser

2019-02-15, 09:05

DANMARK. Det är inte bara i Sverige som det finns planer på höjda bensinpriser. I Danmark vill Enhedslisten höja priset med 69 danska öre/litern. – Bilflottan är ett stort problem för klimatet. Vi måste göra något åt det och det … Läs mer


Trendbrott i dansk ålderskurva

2019-02-15, 09:00

DANMARK. Danskarna blir inte äldre. Utvecklingen med den stadigt stigande medellivslängden stannade av under förra året. Enligt Danmarks Statistik senaste beräkning förblir livslängden i snitt 79 år för män och 82,9 år för kvinnor. Senaste gången som utvecklingen stagnerade var … Läs mer


Förslag att låta Danmark köpa Ringhals

2019-02-08, 15:15

DANMARK. Låt Danmark ta över det svenska kärnkraftverket Ringhals. I så fall kan Danmark bli koldioxidneutralt om två år. Det menar svensken Staffan Qvist, doktor i kärnteknik. Ringhals kärnkraftverk utanför Göteborg ska stänga om två år. Men det finns ingen … Läs mer


Passagerarna sviker Skånes flygplatser

2019-02-08, 15:10

SKÅNE. Klimatet gynnas när fler väljer bort inrikesflyget. men de regionala flygplatserna får det allt svårare. I Skåne håller de sig delvis flytande med kommunalt stöd. Kristianstad Österlen Airport gick förra året back med 17 miljoner kronor. Det gjorde att … Läs mer


Minister håller fast vid höjd pensionsålder

2019-02-08, 15:04

DANMARK. Landet kommer att bli fattigare om pensionsåldern inte höjs. Det menar finansminister Kristian Jensen (Venstre), som inför nya förhandlingar vill hålla fast vid en höjning av pensionsåldern. I takt med att den danska livslängden stiger är det beslutat att … Läs mer


Färre resor och minskad vinst för DSB

2019-02-08, 13:49

DANMARK. Minskat statligt stöd, spårarbete och färre resenärer. Den danska tågoperatören DSB visade ett halverat driftresultatet för 2018 jämfört med föregående år. Det framkom när årsresultatet redovisades på torsdagen. Borträknat engångsposter slutade det på 247 miljoner danska kronor. Antalet resor minskade … Läs mer


Soltempel kan grävas ut med donationer

2019-02-08, 13:45

BORNHOLM. Ett soltempel och en av Danmarks viktigaste kultplatser från stenåldern tros ligga under en gräsbevuxen slätt på Bornholm. Nu vill det lokala museet crowdfounda för att få ihop pengar till utgrävningen. Hittills har 2.500 små guldgubbar hittats på Sorte … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce