Hon vill se nordiska dreamteam på arbetsplatsen
LUND. Svenskar förbereder sig länge inför ett beslut – danskar tutar och kör. Svenska chefer låter medarbetarna sköta sig själva – danska chefer driver på sina anställda. Lundabon Kathrine Heiberg ser det som sin mission att informera om kulturskillnader i arbetslivet, med målet att skandinaver ska samarbeta lättare.
Engagemanget började år 2002. Då blev danska Kathrine Heiberg och hennes svenska kollega Lasse Brodén tillfrågade om hjälp, eftersom fastighetsägarna bakom köpcentret Fields i Ørestad fick problem med förhandlingarna med svenska och norska butikskedjor. De båda hade tidigare arbetat med optikerkedjan Synoptiks etablering i Skandinavien och började fundera på skillnaderna i arbetskultur mellan de olika länderna.
– Vi hade själva jobbat och upplevt allt det här. Varför blir det konflikter och missförstånd och varför går de inte att lösa? säger Kathrine Heiberg.
Genom egna och andras forskning och erfarenheter kom de fram till tre modeller, som beskriver hur beslut tas i Sverige, Norge och Danmark. I Sverige förbereds ärendet noga och alla medarbetare får möjlighet att lämna synpunkter. Sedan fattas och genomförs beslutet snabbt. I Danmark tas beslutet raskt, men hur det ska genomföras hamras ut längs med vägen. Den norska modellen påminner till viss del om den svenska, men kräver ofta en stark ledare som kan driva igenom beslutet.
I sin nyutkomna bok ”Skandigration” beskriver Kathrine Heiberg och Lasse Brodén bland annat hur förhandlingar och chefskap fungerar i de olika länderna och hur en lojal medarbetare beter sig. I Sverige ser den anställda till att underlaget till ett beslut är så bra som möjligt. I Danmark gäller det i stället att aktivt ifrågasätta för att diskutera sig fram till ett bra beslut.
– Folk säger att ”det är precis så här det är!”. Under hela tiden vi har varit ute har det bara varit en enda som sagt att man inte kan göra sådana här modeller, säger Kathrine Heiberg som tillsammans med sin kollega i flera år rest runt i Skandinavien och föreläst om teorierna.
Kathrine Heiberg menar att de olika arbetskulturerna ofta leder till missförstånd. Exempelvis förstår svenska medarbetare inte varför den danska chefen hela tiden lägger sig i deras arbete. Danska medarbetare förstår å sin sida inte varför den svenska chefen är så ointresserad av dem. I båda fallen blir de anställda omotiverade.
Trots att Öresundsregionen nu har nära tio år på nacken anser Kathrine Heiberg inte att situationen förändrats särskilt mycket mellan Danmark och Sverige.
– Danska företag har ofta sina huvudkontor i Köpenhamn, och i Sverige ligger de i Stockholm. Där sitter det chefer som inte känner till det här – och det är ledningen som styr kulturen på ett företag, säger hon.
Men svagheterna kan enligt Kathrine Heiberg vändas till fördel, genom att ett företag väljer de bästa dragen från respektive land. Från Sverige väljer man noggrannheten, från Danmark flexibiliteten och från Norge beslutsamheten.
– Då blir man oslagbar, säger hon.
Av Anna Palmehag/NFÖ