logotype

Hon vill se nordiska dreamteam på arbetsplatsen

2009-03-27, 11:58

LUND. Svenskar förbereder sig länge inför ett beslut – danskar tutar och kör. Svenska chefer låter medarbetarna sköta sig själva – danska chefer driver på sina anställda. Lundabon Kathrine Heiberg ser det som sin mission att informera om kulturskillnader i arbetslivet, med målet att skandinaver ska samarbeta lättare.

Kathrine Heiberg. Foto: Anna Palmehag

Engagemanget började år 2002. Då blev danska Kathrine Heiberg och hennes svenska kollega Lasse Brodén tillfrågade om hjälp, eftersom fastighetsägarna bakom köpcentret Fields i Ørestad fick problem med förhandlingarna med svenska och norska butikskedjor. De båda hade tidigare arbetat med optikerkedjan Synoptiks etablering i Skandinavien och började fundera på skillnaderna i arbetskultur mellan de olika länderna.

– Vi hade själva jobbat och upplevt allt det här. Varför blir det konflikter och missförstånd och varför går de inte att lösa? säger Kathrine Heiberg.

Genom egna och andras forskning och erfarenheter kom de fram till tre modeller, som beskriver hur beslut tas i Sverige, Norge och Danmark. I Sverige förbereds ärendet noga och alla medarbetare får möjlighet att lämna synpunkter. Sedan fattas och genomförs beslutet snabbt. I Danmark tas beslutet raskt, men hur det ska genomföras hamras ut längs med vägen. Den norska modellen påminner till viss del om den svenska, men kräver ofta en stark ledare som kan driva igenom beslutet.

I sin nyutkomna bok ”Skandigration” beskriver Kathrine Heiberg och Lasse Brodén bland annat hur förhandlingar och chefskap fungerar i de olika länderna och hur en lojal medarbetare beter sig. I Sverige ser den anställda till att underlaget till ett beslut är så bra som möjligt. I Danmark gäller det i stället att aktivt ifrågasätta för att diskutera sig fram till ett bra beslut.

– Folk säger att ”det är precis så här det är!”. Under hela tiden vi har varit ute har det bara varit en enda som sagt att man inte kan göra sådana här modeller, säger Kathrine Heiberg som tillsammans med sin kollega i flera år rest runt i Skandinavien och föreläst om teorierna.

Kathrine Heiberg menar att de olika arbetskulturerna ofta leder till missförstånd. Exempelvis förstår svenska medarbetare inte varför den danska chefen hela tiden lägger sig i deras arbete. Danska medarbetare förstår å sin sida inte varför den svenska chefen är så ointresserad av dem. I båda fallen blir de anställda omotiverade.

Trots att Öresundsregionen nu har nära tio år på nacken anser Kathrine Heiberg inte att situationen förändrats särskilt mycket mellan Danmark och Sverige.

– Danska företag har ofta sina huvudkontor i Köpenhamn, och i Sverige ligger de i Stockholm. Där sitter det chefer som inte känner till det här – och det är ledningen som styr kulturen på ett företag, säger hon.

Men svagheterna kan enligt Kathrine Heiberg vändas till fördel, genom att ett företag väljer de bästa dragen från respektive land. Från Sverige väljer man noggrannheten, från Danmark flexibiliteten och från Norge beslutsamheten.

– Då blir man oslagbar, säger hon.

Av Anna Palmehag/NFÖSenaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce