logotype

Få tror på årsjubilerande Ny Alliance

2008-05-07, 10:18

DANMARK. För ett år sedan presenterades ett nytt parti som skulle utmana Dansk Folkeparti. Tidningarna skrev spaltmeter och opinionssiffrorna sköt i höjden. I dag är intresset minimalt och varken forskare eller politiska konkurrenter tror att Ny Alliance överlever nästa Folketingsval.

Ny Alliance bildades den 7 maj 2007 av personer med skiftande bakgrund men en gemensam vilja att skapa en ny politisk konsensus mellan höger och vänster och bekämpa Dansk Folkepartis inflytande.

Men efter en valrörelse där väljarna svek, bland annat eftersom Ny Alliance i det längsta undvek att välja sida mellan de politiska blocken, landade partiet på 2,5 procent i Folketingsvalet. Sedan dess har flera tunga partiföreträdare hoppat av och enligt en sökning som Jyllands-Posten gjort i arkiven hos de stora danska tidningarna har intresset för Ny Alliance i april 2008 sjunkit till mycket låga nivåer.

I dag har Ny Alliance börjat vända sig allt mer mot det privata näringslivet. De säger sig också vara motståndare mot alla partier som är rädda för reformer, inte bara Dansk Folkeparti.

– Reformrädslan trivs inte bara där, utan också i de andra partierna, som inte vågar tycka något om skattereformer, pensioner, bidrag och globaliseringens möjligheter, säger Ny Alliances politiska ordförande Anders Samuelsen till Berlingske Tidende.

Men ingen av de experter som Jyllands-Posten talat med tror att partiet kommer att klara nästa val.

– Ny Alliance överlever inte. Det har haft en chans, en reell chans, men det såddes tvivel om den politiska hemvisten och man lyckades inte visa politiskt ledarskap, säger lektor Johannes Andersen från Aalborg Universitet till Jyllands-Posten. (NFÖ)Senaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce