logotype

Fartgupp upprör bropendlare

2008-09-04, 01:00

LERNACKEN. De gula fartgupp som tullen lägger ut vid Öresundsbrons betalningsanläggning har väckt bilpendlarnas ilska. De upprörs över att guppen ibland ligger kvar även när tulltjänstemännen lämnat platsen.

Fartguppen placeras ut för att få bilisterna att sakta ned. Därmed ska olycksrisken i arbetet minska för tulltjänstemännen. Enligt Jan Hedlund, gränsskyddschef på Tullverket, händer det att bilar susar förbi i 70-80 kilometer i timmen, trots att maxhastigheten på området är 30 kilometer i timmen.

När tulltjänstemännen inte är på plats har Tullverket avtalat med Öresundsbron att guppen ska flyttas. Men ofta ligger de kvar, menar pendlarna.

– Det är inte okej. Det handlar inte om att vi bilister ska kunna köra för fort, men man kan bara köra i en kilometer i timmen över guppen och det knäcker ändå till i ryggen och hugger i njurarna. Och när man som jag är gravid i nionde månaden är det inte kul, säger pendlaren Maria Nowak till Nytt från Öresund.

Maria Nowak, som pendlar mellan hemmet i Malmö och arbetet med biluthyrning i Köpenhamn, säger sig ha förståelse för att det finns problem med fortkörning på bron. Men hon anser att det är polisens och inte tullens ansvar att stoppa fartsyndarna.

– Det är riktigt många pendlare som är irriterade över det här. Vissa stannar sina bilar och tar själva bort guppen. Jag försökte skriva till Öresundsbron, men de hänvisade mig till att klaga direkt till Tullverket, så det har jag gjort, säger hon.

Jan Hedlund på Tullverket känner till upprördheten bland bilisterna. Han förklarar att situationen till exempel kan uppstå om tulltjänstemännen stoppar en bil som är full av narkotika. Då måste de övervaka den och hinner kanske inte flytta undan farthindren först.

– Vi har gått ut och sagt att fartguppen ska tas bort så fort som möjligt. Men vi behöver lägga ut dem, för det är människoliv det handlar om, säger han.

Av Anna Palmehag/NFÖSenaste nyheterna:

Andra länders instabilitet tros hålla nere tillväxt

2019-06-20, 10:16

DANMARK. Förväntningarna på den danska ekonomin skruvas nu ner. Men samtidigt uppges landets egna ekonomi vara stabil. Handelskrig, Storbritanniens utträde ur EU och en avmattad ekonomi globalt. Främst är det andra länders instabilitet som påverkar. I en ny rapport skrivs därför … Läs mer


Klimatkrock i regeringsförhandlingarna

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Klimatet sätter käppar i hjulet för regeringsbildningen i Danmark. Partiernas olika ambitionsnivåer när det kommer till reduktionsmål av växthusgaser skapar osämja. Socialdemokraterne vill nämligen se en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent till 2030. Något som partierna de förhandlar … Läs mer


Danskar uppmanas att jobba mer

2019-06-20, 10:15

DANMARK. Danskar bör jobba mer, anser Rockwool Fondens forskningschef. En högre arbetsinsats av de yrkesverksamma skulle kunna få landets BNP att växa med 50 miljarder danska kronor om året. I dagsläget arbetar danskarna i genomsnitt 200 dagar om året och … Läs mer


Forskning ska få lego miljömärkt

2019-06-20, 10:14

DANMARK. Den danska legobiten ska bli klimatsmart. Lego har satsat en miljard danska kronor på att ta reda på om det finns miljövänligare alternativ till den nuvarande plasten. Det gör det, slår nu forskarna fast. Lego har samarbetat med forskare … Läs mer


Vårdsatsning ska stärka personal och psykiatri

2019-06-20, 10:08

SKÅNE. Region Skåne tilldelas 993 miljoner kronor i en regeringssatsning som ska förbättra vården. Pengar som i Skåne främst ska stärka psykiatrin, investeras i medarbetare och korta köerna i cancervården. Psykiatrin i regionen får 154,5 miljoner kronor i satsningen. Ett … Läs mer


Glad midsommar!

2019-06-20, 10:00

Nu tar NFÖ en paus och är tillbaka i början av augusti.


Bioteknikindustrin blomstrar i regionen

2019-06-14, 10:58

ÖRESUND. Life science-branschen är på frammarsch i både Danmark och Skåne. Allt fler arbetar inom den och nu har utländska ägare fått upp ögonen för dess framgångar. Enligt en rapport som Greater Copenhagen presenterade i veckan, ökade antalet personer som arbetar … Läs mer


Rekordstort Folkemöde slog upp dörrarna

2019-06-14, 10:18

BORNHOLM. I veckan drog Danmarks motsvarighet till Almedalen igång. För nionde året i rad hålls Folkemødet på Bornholm och i år väntas 100.000 besökare. En tiodubbling jämfört med första året. Den politiska festivalen invigdes på torsdagen av statsminister Lars Løkke Rasmussen … Läs mer


It-jättar dumpar danska planer

2019-06-14, 10:16

DANMARK. Först Facebook och nu Apple. En efter en släpper nu it-jättarna sina planer på dataservrar i Danmark. Det var i Åbenrå i Syddanmark som Apples datahallar skulle ligga. Men entreprenörkoncernen MT Højgaard blir av med ordern på 1,9 miljarder … Läs mer


Stadig minskning av danskar på socialbidrag

2019-06-14, 10:08

DANMARK. Det senaste året har antalet danskar som går på socialbidrag blivit 13.000 personer färre, antalet är nu det lägsta på tio år. Knappt 126.000 medborgare fick ekonomiskt bistånd i slutet av det tredje kvartalet i år, uppger Danmarks Statistik. Men … Läs mer


Code Psn Gratuit Pirater un compte facebook gratuit Xbox Live Gratuit Clash Of Clans Astuce